Dag i Davos

DAVOS: Låt mig börja med att säga att jag har lite dåligt samvete för att inte ha uppdaterat här under de senaste dagarna.

Ursäkten är att det är mycket intensiva dagar – ofta tidig frukost, alltid sena kvälskar – där pauserna för att sitta ner och skriva är ytterligt begränsade.

Men förhoppningsvis kommer jag under helgen att ha tid att samla lite intryck även här.

Denna min dag började med mycket tidig frukost med och om Ukraina.

Fullsatt över bredden. Avgörande delar av den nya regeringen på plats för att svara på frågor. Och viktiga opinionsbildare från USA och Europa därtill.

Intervjuer och uttalanden.

Och nu också om dagens andra händelser.

Saudiarabiens kung Abdullah har avlidit.

Jag erinrade, också i en intervju med CNN, om att det var han som – då kronprins – 2002 lade fram det historiska s k arabiska fredsinitiativet.

Därifrån snabbt iväg till diskussion i mer begränsad krets om olika utmaningar i den muslimska världen under ett par timmar.

Iraks premiärminister. Irans utrikesminister. FN:s f d generalsekreterare. Tunisiens premiärministern. FN:s flyktingkommissarie. Och ett tiotal av likartad dignitet därtill.

Sedan försök till snabb paus.

Men det blev snabbt ett trevligt ”toppmöte” mellan fem f d nordiska utrikesministrar – i dag i lite olika funktioner. Och förevigades också på bild och Twitter.

Sedan snabbt iväg till den lunch som Washington Post ordnar och som ofta ses som en higlight under dessa dagar.

Mycket amerikaner. De vill självfallet vara med när Washington Post bjudet. Men också åtskilliga andra. Australiens f d premiärminister. Rwandas president. Israels f d president. Ekonomer i mängder.

Och i snabba inlägg klarades belystes åtskilliga av de ämnen som diskuterats på de olika mötena runt om i Davos de senaste dygnen.

Oljeprisets utveckling och konsekvenser. Europeiska centralbankens nya beslut. Mexikos reformer. Kinas ekonomiska utsikter. Framgångarna i kampen mot Ebola. Och åtskilligt mera.

Därefter var det dags för diskussion i lite mindre krets om olika utmaningar som försvarsmakten i dag står inför.

Ett antal försvarsministrar. Några säkerhets- och underrättelsechefer. Militära företrädare. Strategiska tänkare från viktiga tankesmedjor.

Snabbt därifrån tillbaka till stora kongresscentrum.

Där talade USA:s utrikesminister John Kerry.

Ett passionerad och viktigt anförande mot den nya terrorism vi nu ser och den utmaning i många avseenden som denna utgör. Och som det kommer att finnas anledning att återkomma till.

Träffade Anna Kinberg Batra som anlänt på eftermiddagen.

Hon satt djupt försjunken i ett samtal med LO:s ordförande. Och strax efter skyndade SIDA:s generaldirektör förbi.

Men snabbt måste jag iväg till ett informellt men viktigt möte om de globala internet-frågorna.

Här stor vi inför avgörande utmaningar under detta år. Och det gäller att alla nyckelspelare vet ungefär vad som bör göras – och riskerna om detta inte ske,

För min del var det sedan dags för middag i regi av ett stort globalt konsultföretag.

Runt bordet samlades en lika brokig som fascinerande skara. Vetenskap. Politik. Teknik. Affärsliv. Miljöengagemang.

Och vi jämförde intryck från olika möten unde dagen. En rätt intensiv middag.

Kvällen började nu bli sen, men jag hade lovat att komma förbi en mottagning för art träffa Mongoliets president.

Så blev det också. Och ett fascinerande samtal om att vara en demokrati inklämd mellan Ryssland och Kina.

Och innan det var dags att stänga butiken blev det också besök hos den lätt annorlunda festen hos Yahoo – men spännande samtal också med några mycket framgångsrika svenska teknikentreprenörer som fanns på plats.

Nu släcker vi lampan.

I morgon bitti drar vi igång igen.

3 Responses to Dag i Davos

 1. bildterberg skriver:

  ”Oljeprisets utveckling och konsekvenser. Europeiska centralbankens nya beslut. Mexikos reformer. Kinas ekonomiska utsikter. Framgångarna i kampen mot Ebola. Och åtskilligt mera.”

  Till detta kan också läggas det uppmuntrande beskedet att
  ISIS/ISIL/IS är på god väg att förpassas till de sälla trakter
  där de lämpligen hör hemma. Deras uppdragsgivare har all
  anledning till att känna sig en aning obekväma vid det här laget.

  http://www.syrianperspective.com/2015/01/dayr-el-zor-isis-attacks-civilians-to-stop-anti-isis-militias-irbeen-surrender-and-terrorist-anarchy-in-the-yarmouk-camp.html

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Spännande att läsa.

 3. flyktingar skriver:

  Svenska ungdomar ställer till elände för sig själva och för andra i Syrien. Hur kunde det bli så?

  1:a generationens duktiga invandrare skapade basen. De arbetade hårt i låglöne- och lågstatusyrken samtidigt som de uppmuntrade sina barn till att chanserna som det nya samhället erbjöd att utbilda och få ett bättre liv än de själva hade haft.

  Bland 2:a generationens invandrare återfinns Sveriges diamanter, framställda under ett enormt tryck. Men alla klarar inte att förverkliga framgångssagan.

  I vilken berättelse ingår de som inte kunde leva upp till föräldrars och myndigheters högt ställda förväntningar? I vilka miljöer duger rotlösa ungdomar som de är, erbjuds tillhörighet och till och med väg till hjältestatus? Somliga vinner sin självrespekt i ”missionerande” kamporgansationer. Det krävs betydande självkänsla hos de ungdomar som inte ryckas med i kampretoriken, att stå emot grupptrycket, att tänka självständigt, att inte låta sig hetsas till att bli ett redskap för en part i en konflikt långt hemmifrån.

  Hur agerar då deras nya hemland, Sverige? Svenska staten har länge varit en ”missonerande” aktör, vilket senast gavs uttryck iom erkännandet av staten Palestina, utan att fred ingåtts med Israel. Detta tolkas av somliga som grönt ljus för ”frihetskämpar” från Sverige att åka ner och slåss för Palestinas befrielse eller att döda judar i Europa. Att detta skulle vara cyniskt politiskt spel från regeringen Löfvens sida och inte alls menat att tas på allvar, är inte lätt för unga människor att förstå.

%d bloggare gillar detta: