Samtal om Ryssland

VILNIUS: Att det finns en påtaglig oro för vart den ryska politiken kommer att leda i Europas östliga delar var mycket påtagligt i de årligen återkommande diskussionerna på det s k Snow Summit här.

Och det förvånar förvisso inte. Det handlar om geografi och det handlar om historia. De skulle själva att det handlar om erfarenhet.

Men sedan handlar det om att i denna situation utforma en konkret och tydlig politik.

I diskussionerna i går kväll ute i vackra Trakai upprepade jag mitt sedvanliga budskap om att framtiden för Ukraina kommer att avgöra framtiden för Ryssland, och att framtiden för Ryssland kommer att avgöra framtiden för mycket av Europa.

Och därmed blir det en central uppgift för oss att på olika sätt stödja och stärka Ukraina.

Olika stapplande diplomatiska försök att få igång en mer konstruktiv dialog med Kreml om hantering av den pågående krisen förefaller just nu inte att leda någonstans alls.

Det jag hör om de samtal som förts under den senaste tiden tyder inte på att det finns lägga öppningar i Moskva. Och samtidigt har striderna i Donbass åter intensifierats.

Sannolikt strävar man nu efter att konsolidera den ryska enklaven i Donbass och att på olika sätt få den accepterad eller möjligen t o m legitimerad.

Att genomföra Minsk-avtalet som det är formulerat blir därmed inte möjligt – vilket säkert inte hindrar att man kommer att säga att man respekterar någon starkt skruvad och stympad tolkning av detta. Vi har sett mönstret förr.

Men här har åtskilligt av diskussionen också kommit att handla om det diskussionspapper om Rysslands-politiken som läckt ut i Bryssel inför ministermötet där på måndag.

Att mottagandet av pappret varit strävt i de kretsar som samlats till diskussionerna här är ett mycket försiktigt uttryck.

Det ses som fel papper vid fel tidpunkt, och det finns en påtaglig farhåga för att det i Kreml kommer at uppfattas som tecken på vacklande och svaghet och därmed leda till en än hårdare rysk position.

I dag fortsätter vi så våra diskussioner inne i Vilnius, och lyssnar också på olika ryska företrädare som kommit hit.

Då handlar det dock inte om den nuvarande ryska regimens främsta vänner.

Yevgeny Kiselev var en gång den kanske främsta av alla TV-journalister i Ryssland, men kanalen NTV var ett av de allra första målen för Putin-regimen redan i maj 2000 och numera är han i stället verksam i Kiev.

Mikhail Khodorkovsky var en gång den kanske allra mest framgångsrika av de olika s k oligarkerna i Ryssland, men i november 2003 arresterades han under spektakulära omständigheter och har sedan dess tillbringat ett decennium i det ryska fängelsesystemet.

Deras, och andras perspektiv, är också viktiga att ta del av när vi diskuterar dagens ryska situation och vart landets politik kan föra.

Kring dessa frågor kommer vi att fortsätta att samtala under dagen.

Men sedan bär det för min del vidare till Zürich för informella diskussioner om olika utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningar där.

Där skall perspektivet vara mer globalt, men jag är alldeles övertygade om att mycket även där kommer att handla om Ryssland.

One Response to Samtal om Ryssland

  1. Det är en ren fröjd att läsa det Du skriver Carl . Skillnaden är milslång emot vad som finns på din post i Arvfustenspalats I Dag. Det var goda tider med dig som utrikesminister.

%d bloggare gillar detta: