Nu terror i Paris – vi lever i en farligare tid.

STOCKHOLM: På detta års första ordentliga arbetsdag efter helgerna kom så terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris med, som det ser ut nu, inte mindre än tolv personer som målmedvetet och cyniskt mördades.

Attacken och dödandet riktade sig i första hand mot tidningens journalister, och bland offren finns några av de mest framträdande av dessa, men också poliser attackerades och mördades.

Att det rör sig om en attack av islamiska fundamentalister tillhör nog det som kan anses klarlagt. Men trots att attacken förefaller att ha genomförts professionellt och med avancerad utrustning är det nog för tidigt att säga om det handlade om en isolerad grupp eller om vi såg en attack utförd av en större organisation.

Men utförande och utrustning skulle möjligen kunna peka i den senare riktningen.

Att fördömanden av detta illdåd nu strömmar in är självklart och viktigt. Det handlar om att visa att våra fria och öppna samhällen med kraft och bestämdhet står upp mot terror.

Och det blir självfallet inte mindre viktigt när attacken så tydligt riktar sig mot det fria ordet. Snarare tvärt om.

Men därefter kommer självfallet, och det i synnerhet om det visar sig ligga en något större grupp bakom attentatet, att ställas frågor om varför de franska säkerhetsorganisationerna, med alla de fullmakter och möjligheter dessa har, inte lyckades att uppdaga dessa planer och förhindra detta dåd.

Alltför ofta glömmer vi det arbeta i det tysta som dag efter dag utförs av säkerhetsorganisationer i våra olika länder – Sverige inte undantaget – för att skydda oss mot attacker som denna.

Vi ser när det misslyckas, men får för den sakens skull inte bortse från att det finns mycket som också förhindras.

Att det ofta handlar om individer och grupper som rör sig och arbetar över de nationella gränserna gör det absolut nödvändigt med ett mycket nära internationellt samarbete i dessa ansträngningar. Och, lite beroende på ansvaret för dagens attentat, det skulle inte förvåna mig om det som nu hänt leder till en förstärkning av detta samarbete främst i Europa.

Att fördömandena strömmar in också från den muslimska världen och från olika muslimska företrädare runt om i Europa är viktigt och värt att uppmärksamma.

Risken finns ju annars att det som hänt kommer att utnyttjas av främlings- och islamfientliga krafter runt om i Europa med alla de negativa konsekvenser som detta kan få för våra öppna samhällen.

I måndags skrev jag en större artikel i Dagens Industri om de slutsatser som måste dras av olika utvecklingar under 2014, och tidningen gav artikeln den rättvisande rubriken att vi nu lever i en farligare tid.

Och det som inträffade i dag kan ju dessvärre tjäna som ytterligare ett exempel på det.

3 Responses to Nu terror i Paris – vi lever i en farligare tid.

 1. Patrik Rydberg skriver:

  Är det en farligare tid eller är vi bara mer informerade om allt det farliga som händer? Jag vet inte… verkar så långt vi kan gå tillbaka att det har varit konflikt efter konflikt. Det är väl kanske dags att inse att det är något fel på mänskligheten när vi blir för stora samhällen.

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Så förfärligt det som hänt i Paris. Terrordådet är en attack mot tryckfriheten och mot friheten och mänskligheten och en attack mot hela Frankrike som nation.
  Trots polisbeskydd så kunde detta fasansfulla terrordåd ske mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris.

  Så tragiskt för de som fick dö och sorgen för de anhöriga. Så sorgligt för de som skadats och som kämpar för sitt liv.

  Måtte förövarna snart gripas och ställas inför rätta och få sin dom!

  Som Carl Bildt skriver så är det sannolikt att det rör sig om islamiska fundamentalister men det är svårt att säga om det rör sig om en enskild grupp eller om attacken utförts av en större organisation.

 3. Det skulle vara välgörande om svenska folket fick ta större del av det informativa flödet från världen både i bild, text och debatt. Vi har ju Public Service … Dina ord stärker tankar …

%d bloggare gillar detta: