Gott Nytt År!

ROM: Så har då ännu ett år lagts till historien, och försiktigt spanar vi in i det nya för att se vad det kan komma att innebära.

På det utrikes- och säkerhetspolitiska området var 2014 tveklöst ett överraskningarnas och utmaningarnas år vars arv vi kommer att leva med under avsevärd tid framöver.

För ett år sedan var det nog ingen som trodde att Ryssland skulle gå till militär aggression mot Ukraina inte mindre än två gånger, och mycket få som förutsåg den nya fundamentalistiska dynamik vi skulle se utösas i Syrien och i Irak.

Och till detta skall läggas såväl den nu officiellt konstaterade återkomsten av främmande undervattensoperationer mot Sverige som de nya realiteter vi möter i de accelererande informations- och nätoperationer som konflikter av olika slag i dag har som ett mycket centralt inslag.

Allt detta påverkas också oss – och gör det på ett påtagligt rejält sätt.

Jag skall återkomma till en del av de konklusioner som detta måste leda till.

Inrikespolitiskt har det förvisso inte saknats dynamik och dramatik heller, men om detta tror jag knappast det finns så mycket mer att säga för dagen.

I natt röstades det i FN:s säkerhetsråd om en resolution om en fredsprocess mellan Israel och Palestina, men i slutändan lyckades den föreslagna texten inte nå det stöd av nio av säkerhetsrådets femton medlemmar som är nödvändigt för att den skulle godkännas.

Att den även om så hade varit fallet sannolikt hade mötts av ett amerikanskt veto är en annan sak.

Beklagligt var att se hur EU:s stater splittrades i rådet. Frankrike och Luxembourg röstade för, medan Storbritannien och Litauen lade ner sina röster.

Det är bara när EU kan uppträdde enigt som EU har en möjlighet att spela en konstruktiv och konkret roll för fred i detta besvärliga område. Att Sverige också ägnat sig åt solonummer i denna fråga har inte heller bidragit till att förbättra situationen.

Några konkreta möjligheter till framsteg i den frågan torde hur som helst inte finnas förrän vi sett hur valet i Israel den 17 mars utfaller och vilken regering som kommer att bildas efter det.

Men också på den palestinska sidan finns det frågetecken kring den politiska ledningen. President Abu Mazen sitter år efter år utan att förnya det demokratiska mandat han fick i valet för ett decennium sedan.

Närmare vår egen verklighet såg vi också under natten hur ett fartyg med kanske 700 flyktingar sattes på autopilot mot den italienska kusten för att sedan överges av sin besättning.

Fartyget upptäcktes innan en katastrof inträffade och togs in till italiensk hamn. Och det skall alls inte uteslutas att en del av de desperata människor som fanns på detta fartyg kommer att leta sig till Sverige. Så ser mönstret inte sällan ut.

Att hantera denna verklighet är inte enkelt.

Å ena sidan desperata människor på flykt. Å den andra cyniska och brutala människosmugglare som tjänar mycket stora pengar på denna hantering.

Att hjälpa de förra och att bekämpa de senare ter sig lättare att säga än att omsätta i praktisk politik.

Men också detta tillhör de gemensamma europeiska utmaningarna inför det kommande året.

Vid midnatt skiftar Litauen över från den nationella valuta man införde när man lämnade den sovjetiska rubeln och går över till den gemensamma Euro-valutan, och därmed kommer samtliga våra nära östliga grannländer – Finland, Estland, Lettland och Litauen – att vara en del av eurozonen och det närmare ekonomiska och monetära samarbetet.

Förr eller senare måste detta, enligt min mening, bli också Sveriges väg, men att det kommer att ta sin tid är alldeles uppenbart.

Samtidigt som Litauen inför Euron tar Lettland över det roterande ordförandeskapet i EU, och den enstaka viktigaste fråga de kommer att ha att hantera under det kommande halvåret är toppmötet med det Östliga Partnerskapet i Riga i maj.

Det har ju, om man uttrycker sig försiktigt, hänt en del sedan det senaste toppmötet i Vilnius i november 2013. Och det blir nu viktigt att samla såväl EU som de något divergerande partnerskapsländerna till en ny och förstärkt ansats.

För min del blir det att fira nyår i solen här i den Eviga Staden, även om det nu blivit några dygn som tillfälligt fört ner temperaturen till nivåer som känns ingen hemifrån.

Men som utgångspunkt inför det kommande året och alla dess utmaningar är platsen alls icke dålig.

Och med detta ber jag att få önska alla som då och då tar sig hit och läser dessa betraktelser ett Gott Nytt År!

9 Responses to Gott Nytt År!

 1. Tack för alla Nyhetsbrev för år 2014

  De har gett mig så mycket!

  Jag önskar Carl Bildt en trevlig och angenäm vistelse i Rom och ett Gott Nytt År!

 2. Gott nytt år, Carl. Hoppas du kan få 7-klövern att höja försvarsanslagen – lite realism i säkerhetspolitiken alltså, mindre feminism…

 3. Christer Wegmann skriver:

  Hej Carl. Jag har följt aLLA DINA KOMMENTARER HÄR I ÖVER ÅR. jAG HÅLLER MED OM ATT DET VAR MÅNGA ÖVERRASKNINGAR I vÄRLDSPOLITIKEN. Jag önskar dig ETT GOTT SLUT och ETT GOTT Nytt År 2015.

 4. Rulle skriver:

  I wish you all a Happy New Year, full of love and happiness!

 5. Tack för alla dina interessanta kommentarer. Jag hoppas att
  de kommer att fortsättas för många år.
  En trogen läsare i USA
  Gunter Ernst

 6. Roger Norberg skriver:

  Detsamma till Dig och Din familj.

 7. oppti skriver:

  Gott nytt år.
  I denna cyniska värld stödjer våra politiker denna flyktinghantering genom att lova hjälp och bistånd bara ni kommer och hämtar den själv.

 8. bildterberg skriver:

  Gott Nytt År!
  Ett år då lögner och propaganda ses för vad de egentligen är.

  http://www.globalresearch.ca/2014-major-events-big-lies-and-censored-news/5422143

 9. Jon Reina skriver:

  Kjapp og grei politisk oppsummering av fjoråret dette, Carli Bildt.
  Ett fredelig og godt nytt år ønskes deg fra en liberal berserk som undertegnede.

%d bloggare gillar detta: