Och nu ett val i snö och slask…

STOCKHOLM: Ställd inför dagens stora nederlag – som ju innebär att den politik alliansen gick till val på kommer att gälla och genomföras under 2015 – såg Stefan Löfven uppenbarligen ingen annan utväg är nyvalet.

Så nu får vi ett val i slask och snö den 22 mars. Vi har inte haft extraval sedan 1958 och vi har veterligen aldrig ens kommit på tanken att ha val i mars – och det på tämligen goda grunder.

Statsvetare och historiker kommer säkert att vända och vrida på händelseförloppet för att se vad det var som gick så snett för regeringen.

Och åtminstone i den omedelbara situationen nu kommit säkert meningarna att gå starkt isär. Alla skyller på alla.

För min del handlar det om två saker.

Det första var att Stefan Löfven gick in i överenskommelser med vänsterpartiet som innebar att han bröt de överenskommelser han redan hade med allianspartierna.

Friskoleöverenskommelsen, som ju förhandlats fram med ett ömsesidigt givande och tagande, var av stor betydelse i detta sammanhang. Den övergavs ju utan mina förvarning.

Detta borde han, om han hade tänkt igenom de vidare konsekvenserna, ha kunnat undvika.

Samarbetet med vänsterpartiet var tämligen förödande i sak, men när de existerande överenskommelserna bröts försvann ju dessvärre en stor del av trovärdigheten i hans ord om sanarbete.

Men det andra är att medan Stefan Löfven kanske varit lite mjukare i sina formuleringar, och därmed försökt bibehålla ett element av öppenhet, har finansminister Magdalena Andersson i sin arroganta retorik aktivt bränt de rester av broar som möjligen fanns kvar.

Och det gällde också när jag lyssnade på henne i debatten i dag.

Vilken lysande taktisk tanke som låg bakom detta vet jag sannerligen inte. Men den kompromisslöshet hon hela tiden förmedlade kom alldeles självklart att påverka klimatet.

Om det sedan – om dessa omständigheter inte funnits – hade varit möjligt att nu komma överens är självfallet omöjligt att veta. Det fanns ju en återställariver från deras sida som inte skulle vara alldeles lätt att ta sig ur.

Nu ger sig svensk politik in i sitt eget Terra incognita. Osvuret är nog påtagligt bäst när det gäller hur detta kommer att utfalla.

Jag skall inte här upprepa vad jag tidigare sagt om riskerna för en rödgrön röra. Vi fick den ju – och vi fick den med turbo.

Sverigedemokraterna spelade ungefär det spel som det fanns anledning att förvänta sig att de skulle spela.

Jag kan inte säga att jag var förvånad. De vill visa att de gör skillnad – om än kanske på ett lite annorlunda sätt än vad många föreställt sig.

Hur extravalet kommer att utfalla för dem är självfallet högst oklart, men långt ifrån oväsentligt.

Valet kan ju leda till att vi är tillbaka på ruta ett vad gäller det parlamentariska läget, och då kommer det att bli nödvändigt att tänka i nya banor. Vi kan ju knappast ha ett nytt extraval i sommar.

Men valet kan också leda till förutsättningar för en stabilare regering. Här torde förutsättningarna objektivt sätt vara bättre för allianspartierna. Att jag anser att de står för en tydligt bättre politik behöver inte påpekas separat.

Sannolikheten för att vi hamnar i någon form av minoritetsparlamentarism, om än förhoppningsvis inte så svag och vacklande som vi sett nu, är dock förmodligen betydande.

Kanske finns det då skäl att se över regler och praxis på ett sätt som skapar något bättre förutsättningar för detta. I grunden torde det ligga i allas intresse.

Utrikes- och säkerhetspolitiken kommer nog dessvärre inte att bli någon dominerande fråga i den kommande valrörelsen.

Men det bland annat jag hade att säga i inledningen till valrörelsen i augusti om ett avsevärt mer krävande internationellt läge gäller självfallet i minst lika hög grad nu.

Och det kommer att ställa oss inför skärpta krav. Undervattensoperationen mot Sverige i oktober visade ju en ny och allvarlig bild.

Försvarspolitiken blir också i ljuset av detta en speciell utmaning.

Ett nytt försvarsbeslut skall fattas, och frågan är om regeringen och partierna klarar det i upptakten till en unik valrörelse. Miljöpartiets position i regeringen är ju ett speciellt problem i detta avseende.

Jag antar att vi får avvakta signaler från regeringen i frågan.

Här krävs en bred uppgörelse, och de sakliga utmaningarna är sådana att mantrat om att bara genomföra försvarsberedningens förslag knappast längre räcker.

Själv tänker jag faktiskt hålla mig hemma i Sverige resten av denna vecka.

11 Responses to Och nu ett val i snö och slask…

 1. andersroshages skriver:

  Hoppas att du ställer upp som partiledare. För då tre jag att alliansen vinner hur lätt som helst, annars måste en junior framställas illa kvickt. Inga osäkra kort kan riskeras.

 2. kgmander73 skriver:

  Tycker det här gnabbandet om ”rödgrön röra” är minst lika arrogant som bloggareni fråga pådyvlar nuvarande finansministern! Att SD vuxit,och givits möjligheter att skapa denna cirkus är ju ingen annan än Alliansensfel och brister. SD hade år 2006 2,9 % i val. Nu när Alliansen underkändes och fick abdikera hade missnöjetvuxit och gett SD hela 12,9 %. Och hur konstigt är det? Miljardöverskott blev 87 miljarder UNDERSKOTT, (mass)arbetslösheten2006 på ca 6 % steg under deras 8 år till strecket runt 9 %, vi har skol-raset enligt Pisa undersökning.Vi har fått tidsgränser på hur länge man har rätt att ligga i dödsbädden. Listan kan göras HUR LÅNG SOM HELST- men jag lägger inte den energin, det räcker med attvalmans-kåren sade tack och hej till denna extrema politik i det ordinarie September-valet!! Dock fortsätter Carl Bildt genom sina bloggar pådyvla att den politik han står för är den optimala.DET är arrogant,om ni frågar mig. JAG ser verkligheten. Höger-eran har väckt missnöje,klassförakt,rasism och inte minst- FASCISM. Så Bildt kan skatta sig glad att han säkert lätt får jobb -å andra sidan lär han slippa FAS3,för borgerligpolitik helt och fullt lär inte extra valet bädda för en gång till. Martin Andersson-Göteborg

  Date: Wed, 3 Dec 2014 20:04:47 +0000 To: kgmander73@hotmail.com

 3. griipen skriver:

  Väl rutet Carl.

 4. Gör som tidigare att du på nytt ställer dig till förfogande när alliansen vunnit.

 5. carler skriver:

  Hur lång tid tar granskningen?

 6. lifeisafunnyplace skriver:

  Carl Bildt – vårt fyrtorn i mörkret! Tack för du finns.

 7. Concerning the current general situation in the levant, and the interpretative prerogative.Regarding the proclamation of a caliphate through non democratic means. It behoves the international community to provide an alternative created and based on peacefull and international cooperative efforts. Such a peacefull global unity zone, may very well for instance be formed in spanish Sahara around a budding solar power industry with the capacity of providing for the electric need of Africa and Europe etc. Such an area may furthermore be a reforestation zone, and desalination plant locale.
  That can recieve the influx from both Africa and the Levant of People who wish to build a better and new alternative to their root societies. One could draw the analogy to the construction of United States and their original colonies.

 8. A caliphate of peace

 9. bjorkhammar skriver:

  Höstens politiska kaos får mig att länkta tillbaka till de senaste årens Alliansstyre.
  Vi hade 8 år av relativt konstruktivt politiskt arbete utfört av de styrande.
  Vi hade en utrikesminister som lyckades få Sverige att påverka händelserna till det bättre runt om i världen.
  Vi hade en finansminister som verkade internationellt för bättre ekonomiska spelregler.
  Vi hade en statsminister som kunde leda landet….
  Vad fick vi efter valet ???
  Hoppas att Svenska folket röstar tillbaka Alliansen den 22 mars 2015

 10. Rulle skriver:

  Även om utrikespolitiken, som Du så riktigt påpekar, inte blir någon dominerande fråga, så hoppas jag att Du efter valet åtager dig den svåra uppgiften igen. 5 månader av socialistisk smörja har då mer än lovligt skadat Sverige.
  Hoppas att Du också övertalat Anders Borg och Fredrik Reinfeldt återtar sina ämbeten, åtminstone för ett år och två månader. Reinfeldt kan samtidigt fungera som mentor åt Anna Kinberg Batra, som jag tycker skulle bli Moderaternas partiledare. Uppgiften som Stadsminister och samtidigt partiledare är mer än vad en person kan hinna med. Anna och Fredrik bör fram till i maj 2016 dela på uppgifterna.

%d bloggare gillar detta: