Nordisk modell…. eller?

STOCKHOLM: Nu lämnar jag Stockholm för ett tag igen, men innan jag gör det bara några rader om en viktig diskussion som jag deltog i under gårdagen.

Det var Boston Consulting Group som redovisade resultatet av ett omfattande arbete de gjort för att analysera de nordiska ländernas konkurrenskraft och framtidsutmaningar.

Och resultatet var tankeväckande och viktigt.

De konstaterade, som alla andra, att vi i många internationella mätningar ligger i positioner i toppen eller dess närhet.

I synnerhet gäller detta Sverige efter de senaste åren.

Men när de mer i detalj går in i detta blir bilden att vi inom denna övre grupp tydligt hållet på att förlora positioner.

Danmark är det land där detta är tydligast, men även vad gäller Finland och Sverige är tendensen tveklöst där.

På seminariet där detta diskuterades i går sade jag att jag alltid haft ett lite ambivalent förhållande till allt tal om den nordiska modellen.

Framför allt därför att talet om en modell kan leda till tron att allt är fixat och färdigt och att uppgiften mest är att bevara det som är.

Men delvis också för att det lätt leder till tron att vi inte behöver lyssna på och lära också av andra länders erfarenheter.

Så jag uppskattar förvisso när andra länder talar om någon form av nordisk modell, men när vi själva ägnar oss för mycket åt detta blir jag oroad.

Och studien i går visade varför.

Världen förändras snabbt och vi står inför nya teknologiska revolutioner.

Då är det avgörande att vi också har förmågan att förändra och förnya, och det har vi bara om vi har förmågan att inse de utmaningar vi står inför.

Därför var det en hälsosam och viktig rapport som BCG publicerade i går.

Jag hoppas att den får genomslag i diskussionen i samtliga våra länder.

Och den rekommenderas till läsning. Länk finns via Twitter här till höger.

Sedan var det också spännande att lyssna till den omvandling som Nokia gått och går igenom, liksom att åter träffa Anders Fogh Rasmussen som talade om sina erfarenheter både som statsminister i Danmark och generalsekreterare i Nato

Men nu är det tidig morgon fredag, och nu styr jag under dagen kursen mot Halifax vid den kanadensiska Atlant-kusten.

Där har under några år arrangerats en internationell säkerhetskonferens som jag varit inbjuden till ett antal gånger, men då inte haft möjlighet att delta i.

Men nu blir det av.

Och det passar tidsmässigt väl ihop med att den globala internet-kommission jag leder kommer att mötas i Ottawa på måndag och tisdag.

Så det blir ett antal dagar i Canada för min del.

I och för sig ingenting som det finns någon anledning att klaga på.

One Response to Nordisk modell…. eller?

%d bloggare gillar detta: