Och nu hemåt – om än kort

DUBAI: Ett snabbt bad hanns i alla fall med tidigt på morgonen, men annars har det varit diskussioner i längd dagen igenom.

Men nu packar jag ihop mina saker för att under natten flyga tillbaka till Stockholm igen. Tidig i morgon bitti borde jag vara hemma.

Det är en del saker att göra i Stockholm under dagen, och det är därför jag åker hem. Redan i morgon kväll bär det nämligen av igen, och då med New Delhi som destination.

Således något av en liten omväg över Stockholm – mellan Dubai och New Delhi går det många plan om dagen.

I dag har det varit de mer geopolitiska frågeställningarna som har dominerat diskussionerna här.

Och det råder ingen tvekan om att vi befinner oss i en betydligt mycket mer krävande situation än för bara några år sedan.

Osäkerheten om de detaljerade ryska avsikterna i Ukraina består, men den grundläggande revisionismen har ju blivit allt tydligare. Konsekvenserna är betydande.

Och i denna del av världen saknas ju inte utmaningar.

Dem kommer jag att återkomma till senare i veckan.

I Beijing är nu Stilla Havs-regionens ledare samlade, och mycket av uppmärksamheten var fokuserad på den spända relationen mellan Japan och Kina.

Men långsiktigt – och det var mycket tydligt under mina samtal i Washington – handlar det ju också om osäkerheten i den också för regionens säkerhet så viktiga relationen mellan USA och Kina.

Också detta tillhör den avgjort mer krävande geopolitiska bilden i världen just nu. Och ingenting talar mot att det handlar om en förändring för en betydande tid framöver.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: