Europa i Dubai

DUBAI: Sent i går kväll landade jag här, och i dag på morgonen drog diskussionerna på denna Global Agenda Summit igång.

Här finns tyckare, tänkare och aktörer från världens alla hörn och engagerade över ett mycket brett spektrum av olika frågor samlade. Många återseenden, men också många nya kontakter.

Och livaktiga diskussioner där man ju bara har möjlighet att följa en liten del.

För min del har det handlat främst om prioriteter för Europa eftersom det är den grupp som jag fått förtroendet att leda under de kommande två åren.

Ämnet är brett, utmaningarna allt fler, och mycket handlar om de prioriteter utan vilka politiken knappast kommer att kunna få de resultat vi önskar.

Åtskilligt av våra diskussioner i dag har handlat om ekonomi och handel, men också om den geostrategiska betydelsen inte minst av TTIP-förhandlingarna med USA.

Men också om den parallella nödvändigheten för EU att under det kommande åren verkligen göra verklighet av en gemensam digital marknad. Här finns ju mycket av potentialen för den europeisk ekonomin framöver.

Och i morgon förskjuts vårt fokus mer mot de mer geopolitiska frågeställningarna. Vi sitter ner med de här som Ryssland som sitt huvudsakliga fokus, och gör det tillsammans med dem som har USA som sin.

Person till person är det naturligt att vi diskuterar också utmaningarna i denna del av världen.

I Muscat några stenkast härifrån förhandlar Iran, EU och USA om den nukleära frågan. För Dubai har alltid handeln tvärs över vattnet med Persien varit viktig. Från flygbaser och hangarfartyg alldeles i närheten startar flygplan för anfall mot ISIL. Och åtskilligt handlar också den politiska krisen i Yemen.

Åtskilligt av detta kommer jag att återkomma till under ett annat besök i denna region lite senare i den kommande veckan.

Nu är det kväll, och via TV följer jag de känslosamma ceremonierna i Berlin denna för Berlin, Tyskland och Europa så historiska dag.

Beethoven i Berlin – men samtidigt dånar kanonerna borta i Donetsk.

Vi delar glädjen över friheten som vanns – men känner en djupare oro för den fred som nu åter hotas.

Så diskussioner om Europa – även när de förs i den lite annorlunda miljön i Dubai – är sannerligen viktiga.

One Response to Europa i Dubai

%d bloggare gillar detta: