Internet och utveckling

TALLINN: Det blev som väntat en produktiv dag i Tallinn. Fokus var på internet och utveckling, men självklart blev det tydligt också för annat.

Det var Världsbanken som samlat en grupp individer från världens alla hörn för ett dygn av diskussioner på detta tema.

Och resultat av det arbete som våra diskussioner är en del av kommer att redovisas i den World Development Report som officiellt kommer att se dagens ljus vid Världsbankens möte i Lima i Peru nästa höst.

Det säger sig självt att det fanns åtskilliga synergier mellan dessa diskussioner i Tallinn och de diskussioner vi hade i den globala kommissionen i Seoul och om några veckor kommer att fortsätta i Ottawa.

Estlands egen utveckling när det gäller dessa frågor är imponerande, och president Toomas Ilves kunde med rätta vara stolt när han berättade om och konkret visade hur man med hjälp av internet tar språng framåt i utvecklingen på olika områden.

Alldeles säkert kommer Estlands utveckling att tillhöra det som lyfts fram i rapporten nästa år som en inspiration för andra länder.

Att nätet betyder mycket i dag behöver knappast påpekas.

Varje sekund skrivs 6.000 tweets, varje minut laddas det upp 100 timmar video på Youtube, varje timme sker 240 miljoner sökningar på Google, varje dag sänds 160 miljarder email – och så här kan man fortsätta…

Viktigare än att titta bakåt och se på dagen är självfallet att försöka skönja morgondagen.

Om fem år räknar man med att ca 65% av världens befolkning kommer att täckas av mobilt bredband med högre kapacitet än vad vi har tillgång till i huvuddelen av Europa i dag.

Vi ser ju nu också hur smartphones håller på att bli allt billigare. I Seoul var man nervös för att Samsungs dominans nu hotades av kinesiska företag som erbjöd betydligt billigare produkter.

Och mycket av den diskussionen handlade vad som skulle komma att hända på Afrikas och Indiens snabbt växande marknader.

Om detta vet vi i detalj mycket lite – men vi vet alldeles bestämt att väldigt mycket kommer att hända och att detta kommer att ha betydande ekonomiska, sociala och för all del också politiska effekter.

Och det var kring dessa frågeställningar som mycket av våra diskussioner under dygnet i Tallinn kretsade.

Men självfallet blev det också tillfälle till diskussioner om det säkerhetspolitiska läget i Europa i allmänhet och våra nordligare delar av Europa i synnerhet.

Uppskattat var självfallet att såväl stats- som utrikesministrarna i Sveriges nya regering varit på tidigt besök. Och ett besök av försvarsministern ligger också i det som förväntas inom inte alltför lång tid.

Så skall det vara. Relationerna över Östersjön är viktiga för oss.

Men i morgon blir det en välbehövlig arbetsdag hemma i Stockholm. Sådana behövs då och då.

2 Responses to Internet och utveckling

 1. Invent a Future!
  TV ar fortfarande maktfaktor aven en stagnerad sadan efter all tid.
  Internet har sakert ocksa sett slutet aven om teknologiska delen av denna foresteelse kan kvarsta.
  En helt ny overraskning kommer med all sakerhet att se dagens ljus men som inte kommer att kallas ”Internet”.
  Spannande avvecking och en lika spannande utveckling uppstar genom reevolution och en form av nano surgery…
  Face to Face Brain to Brain.
  You know what I mean.
  If not, you will later.
  Pace maker convo, kinda….

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Roligt att Estland har kommit långt i sin IT-utveckling

%d bloggare gillar detta: