Alla dessa veckor…

STOCKHOLM: Förvisso skönt med en dag hemma. Det finns ju som bekant alltid åtskilligt av mer vardaglig karaktär som helt enkelt måste göras. Och då behövs dagar som dessa.

Och kontrasten mot Italiens väder under den gångna veckan har ju inte frestat till några mer omfattande externa expeditioner.

Men som vanligt på söndagar finns det anledning att blicka lite fram mot den kommande veckan.

Efter en förmiddag i Stockholm i morgon flyger jag till Tallinn för att med president Ilves och en grupp sammansatt av Världsbanken diskutera vilken betydelse internet kan ha för inte minst utvecklingsländernas framtid.

Det ingår i förberedelserna för den World Development Report nästa år som kommer att ha just detta som sitt bärande tema.

Men som vanligt i Tallinn kommer det att finnas anledning att diskutera också annat.

Och till detta räknas förvisso den starka ryska militära aktivitet som skett i närheten av olika europeiska staters luftrum under den allra senaste tiden.

Att det skett samtidigt med skott med Rysslands mest avancerade interkontinentala robot tyder ju på att det också handlar om en övning med landets strategiska kärnvapenstyrkor.

Men säkert kommer vi att beröra också vad som kan komma att komma efter dagens s k val i de två s k folkrepublikerna i östligaste Ukraina.

Jag skrev ju en del om detta i går, och men till bilden skall ju nu läggas dels den sällsamma skara från olika ljusskygga organisationer som utgör s k internationella observatörer, och dels de rapporter som nu finns om ökad rysk militär aktivitet i området.

Tyvärr tror jag inte att det kan råda någon tvekan om att Kreml nu vill konsolidera och legitimerade dessa s k folkrepubliker. Men sedan är frågan om vi också ser tecken på ytterligare militära framryckningar i entydig strid med det s k Minsk-protokollet.

Att man försöker att ta kontrollen över flygplatsen i Donetsk är alldeles uppenbart. Men det finns tecken som tyder på vidare ambitioner.

Tydliga signaler från omvärlden är viktiga.

Efter dagar i Tallinn är jag dock hemma i Stockholm på onsdagen, men sedan blir det en lite längre period som kommer att domineras av olika resor.

På torsdag flyger jag till Washington för ett dygn av utrikes- och säkerhetspolitiska samtal i den transatlantiska krets som brukar samlas två gånger om året. Det brukar bli en både bred och intressant genomgång av de utmaningar som främst Europa och USA står inför.

Tidpunkten saknar ju heller inte intresse.

På tisdag är det s k mid-term elections i USA, och utfallet av dem kommer inte att sakna betydelse.

Val är alltid osäkra in i det sista, men det kan alls inte uteslutas att republikanerna tar över majoriteten också i senaten.

Några alldeles omedelbara konsekvenser får det kanske inte, men om det sker så kommer det utan tvekan att ytterligare komplicera tillvaron för Obama-administrationen under dess två sista år.

Och det gäller då också viktiga frågor som de förhandlingar med Iran som ju nu går in i ett alldeles avgörande skede.

Jag tror att man kan utgå från att den israeliska regeringen inte kommer att dra sig för att utnyttja sina kontakter i den amerikanska kongressen för att sätta käppar i hjulen. Vi har sett det förr.

Så alldeles säkert kommer vi också att diskutera vad utfallet av detta val kan komma att innebära.

Från Washington flyger jag så till Dubai i Förenade Arabemiraten för andra diskussioner där under helgen och inledningen av veckan som kommer. Men till dem kommer jag självfallet att återkomma.

I dag har den internationella klimatpanelen IPCC publicerat en viktig rapport med tydliga varningar för konsekvenser om vi inte på allvar börjar att tydligt minska utsläppen av växthusgaser.

Att Sverige och steg för steg EU gör sitt är viktigt, men avgörande kommer med all säkerhet utvecklingen i Indien och Kina att vara.

Jag kommer att vara också i New Delhi i veckan efter denna, och det blir självfallet intressant att höra tongångarna från den nya regeringen där också i dessa frågor.

IPCC-rapporten bör leda till ny uppmärksamhet för den utmärkta rapport om New Climate Economy som bl a vår regering medverkade till att få fram, och som presenterades i september.

Den visar att det alls icke är omöjligt, och inte alltför krävande, att klara denna utmaning.

Det är ett viktigt budskap – annars finns risken för att alarmism mest leder till defatism. Och det vore farligt.

6 Responses to Alla dessa veckor…

 1. flyktingar skriver:

  Bara en tidsfråga innan Sverige som nyligen förklarade regelrätt krig mellan Israel och Palestina, förklarar krig mellan Ukraina och ”de två s k folkrepublikerna i östligaste Ukraina”.

 2. carler skriver:

  FNs propaganda för klimatalarmismen leder till förakt för FN.

 3. halsen skriver:

  Hej Carl,

  Intressanta inlägg som alltid.

  Två punkter att ta upp i Tallin om internet:

  1. Kan moderna länder stödja Outernet för att öka tillgång till kunskap i utvecklingsländer? Tills dess att internet når små byar runt om i världen så kan Outernet vara lösningen för skolor, sjukhus, osv. https://www.outernet.is/

  2. Du som reser mycket har säkert märkt bristen på Wifi på flygplatser inom EU (och USA för den delen). I Asien har många flygplatser helt gratis Wifi för alla resande, och det tar bara sekunder att logga in. Hong Kong, Singapore, osv. (Hur var det i Seoul där du var nyligen?) Till och med i Kambodia är det lättare att hitta gratis och enkelt Wifi än i t.ex. London. Det var längesedan jag flög genom Stockholm, men sist fanns det inte gratis Wifi och min gissning är att det fortfarande inte finns. Flygplatser är privata företag och de kan naturligtvis bestämma hur de vill om Wifi, men på en konferans om vad internet kan göra för utvecklingsländer finns det ändå anledning att ta upp hur svårt det kan vara att komma åt Wifi även i moderna länder som inom EU.

  Mvh

 4. Tack för Nyhetsbrev

  Klimatförändringarnas begränsningar är en av våra högst prioriterade utmaningar. Carl Bildt tar upp den allvarliga aspekten att om vi inte på allvar börja minska utsläppen av växthusgaserna så blir det konsekvenser.

  Glädjande är, som Carl Bildt skriver, att Alliansregeringen år 2013 medverkade till att den utmärkta rapporten New Climate Economy kom till och som är ett nytt globalt forskningsprojekt om ekonomi och klimat. Syftet var att visa hur åtgärder för att minska klimatpåverkan kan förenas med olika länders ambitioner ifråga om ekonomisk tillväxt, fattigdomsbekämpning och social utveckling.

  Den dagsfärska IPCC-rapporten som presenterades går i Köpenhamn bör, som Carl Bildt skriver, leda till ny uppmärksamhet för den utmärkta rapporten New Climate Economy som tidigare nämnts.

  Och som Carl Bildt säger: ”Den visar att det alls icke är omöjligt, och inte alltför krävande, att klara denna utmaning”.

%d bloggare gillar detta: