Från Roms horisont

ROM: Arla denna morgon lämnade jag fäderneslandet, men denna gång för en resa inte främst dominerad av arbete och olika uppgifter.

Det är skollov i Stockholm, och att tillbringa detta i ett Rom som bjuder på sol och temperatur kring 20 grader känns inte som en uppoffring.

I dag är det valdag i Ukraina, liksom i Tunisien och Brasilien, och självfallet är det viktigt att följa upp vad valet kommer att resultera i.

När detta skrivs har vallokalerna ännu inte stängt, men det rapporteras i alla fall lugn, med lite olika uppgifter om valdeltagandet.

På Krim sker självfallet inget röstade, och i de delar av regionerna Donetsk och Luhansk som kontrolleras av de rysk-stödda separatisterna blockeras också varje möjlighet.

Men trots detta är det väl mer än 90% av Ukraina som har den demokratiska möjligheten att delta i dagens val.

Legitimiteten i valet kan därmed knappast ifrågasättas – men legitimiteten i att blockera valet i de områden jag nämnt är självfallet obefintlig.

Och till resultatet av valet får jag återkomma när ett sådant föreligger.

I slutet av veckan som nu avslutas hade Europeiska Rådet sitt möte i Bryssel, även om uppmärksamheten i Sverige ju kom att koncentreras på tumultet i EU-nämnden i samband med statsministerns framträdande där.

Men viktigt var trots allt att EU enade sig om ett bindande åtagande att reducera utsläppen av växthusgaser till år 2030 med 40% räknat i förhållande till 1990.

Och det är ett viktigt steg på vägen mot den reduktion med 95% till seklets mitt som ju fanns med i de tidigare besluten från 2009.

Därmed är EU den första större globala aktör som lägger fast åtaganden inför det viktiga globala klimatmöte i Paris i december nästa år som skall försöka att åstadkomma i alla fall delar av det som vi alla misslyckades med i Köpenhamn 2009.

Och förhoppningsvis kommer EU:s åtaganden nu att sätta i alla fall viss press på de övriga. Erfarenheterna från 2009 bör dock leda till viss realism i de förhoppningarna.

Men mötet i Bryssel handlade också om den ekonomiska utvecklingen i EU-området.

Det Sverige som alliansregeringen lämnar efter sig räknar med tillväxt kring 3% och en tydligt stigande sysselsättning, men i stora delar av det övriga Europa ser verkligheten betydligt annorlunda ut.

Kommissionen har nu skickat varnande brev till Italien, Frankrike, Österrike, Slovenien och Malta vad gäller hur deras budgetpolitik utformas, och det skall bli spännande att se hur denna diskussion utvecklas.

Den handlar ju också om trovärdigheten i de olika gemensamma processer som man satt upp inom Euro-området mot bakgrund av de senaste årens delvis rätt bittra erfarenheter.

Och det är ju viktigt att man inte ännu en Hong hamnar i en situation där stora nationer bara sopar åt sidan det man kommit överens om.

Just nu befinner jag mig som sagt i Rom, och fet kommer därmed att finnas möjlighet att följa denna diskussion inte minst utifrån frågan hur man här kommer att agera.

Premiärminister Renzi behärskar retoriken till fulländning, men ekonomiska frågor handlar också om realiteter.

Här kommer jag nu att befinna mig under huvuddelen av den kommande veckan, och även om det huvudsakligen handlar om skollov kommer det självklart att bli en del annat också.

Ett besök på Svenska Institutet här ingick i mina planer redan innan det huvudlösa nedläggningsförslaget i regeringens budget kom, men har ju inte blivit mindre relevant sedan dess.

5 Responses to Från Roms horisont

 1. Gustav Perman skriver:

  Det hade varit intressant att få höra Carl Bildts åsikt om hur politikerna har hanterat försvarsfrågan de senaste 20 åren.
  I en orolig värld står vi med ett decimerat försvar.
  Vi saknar artilleri, luftvärn,ubåtsjakthelikoptrar, luftvärn till våra Visbykorvetter osv. Enl. ÖB har vi ett försvar som tidigast 2023 kan försvara en del av landet max 1 vecka.
  Nu har vi en regering som ej vill ansluta oss till Nato.
  Sitter vi inte med svarte Petter. Kan man lita på politikerna i försvarsfrågan.

 2. carler skriver:

  Kina, Indien, Sydafrika, Brasilien tänker inte skriva på något nytt Kyotoavtal, inte heller Australien, Kanada, Sydkorea och Japan eftersom det har visat sig att syftet med avtalet bara är att få in mera pengar till FNs olika organ.

 3. metusalem skriver:

  Som mångårig läsare av Carl Bildts olika bidrag gläds jag åt att du håller stilen även efter ministerperioden. Speciellt var det fint att du behandlade Löfvens framträdande i EU-nämnden med en vänlig distans. Denna begivenhet har tex. på Facebook hanterats med väl grälla övertoner. I sak har Löfven o co utmålat Alliansen som ett gäng som har fått Sverige att krakelera. Det tar nog tid innan vi kan förlåta hans löften och löftesbrott.

 4. […] 26/10 Alla dessa dagar, Carl Bildts blogg: Från Roms horisont Dala-demokraten: Rädda Medelhavsinstituten Expressen: Ola Wikander – ”Låt det inte […]

%d bloggare gillar detta: