Bekymrade perspektiv i Visby

VISBY: Prognosen talade om regn, men det har blivit en vacker helg här i Visby med spännande diskussioner, Visby-dagen med alla aktiviteter i går och Gripen-flygplan svepande förbi på sina uppdrag över spända Östersjön.

Det var bra länge sedan dessa s k Visby-konferensen i regi av Jarl Hjalmarsson-stiftelsen arrangerades för första gången, men fokus i diskussionerna har alltid varit i huvudsak detsamma – säkerhet och utveckling inte bara i Östersjö-området utan i det vidare östliga Europa.

Så här har nu samlats bedömare och aktörer från Moskva, Kiev, Tbilisi, Vilnius, Warsawa, Tallinn, Bryssel och Washington för några dygn av diskussioner om de utmaningar vi står inför.

Och det är ju ett i grunden förändrat läge sedan många av oss sågs här i Visby för motsvarande diskussion för ett år sedan.

Inte ens den dystraste profet kunde då förutse att Putin skulle slå in på den politik gentemot Ukraina som vi sett sedan dess.

Nu kom mycket av diskussionen här alldeles självklart att handla om detta.

Djup oro för den ekonomiska situationen i Ukraina som förvärrats mycket tydligt under de allra senaste månaderna, och lite olika meningar om hur den politiska situationen skulle utvecklas efter valet den 26 oktober.

Men dysterheten var, åtminstone i det lite längre perspektivet, nästan ännu större när der gäller Ryssland.

Dess statsbudget för 2015 beskrevs av sakkunniga i termer av en krigsbudget och det samtidigt som vi kommer att se en väsentligt svagare ekonomisk utveckling i landet under kommande år.

Sanktionerna är då bara en mindre del av orsakerna till detta – frånvaron av modernisering och öppning i förening med utvecklingen på energimarknaderna är de dominerande.

Hur detta kommer att påverka politiken fanns det olika meningar om.

Men de flesta möjligheter som lades på bordet i våra diskussioner var av den arten att de kommer att leda till nya bekymmer.

Självklart talades det åtskilligt om den ekonomiska och politiska situationen i EU också.

Hur den nya uppsättningen av personer i institutionerna i Bryssel kommer att agera i den mer utmanande situation vi nu befinner oss i kommer att bli av största betydelse.

Öster om Gotland var det i går val i Lettland. Och när resultaten nu kommer in förefaller förutsättningarna goda för att den sittande koalitionen kommer att fortsätta vid makten i Riga.

Och det har sin speciella betydelse också i ljuset av det kommande EU-ordförandeskapet.

I dag är det så parlamentsval i Bulgarien och dessutom presidentval i Brasilien. Bägge resultaten blir viktiga.

Nu återvänder jag dock till Stockholm för att spendera de närmaste dagarna där. Det är ju en del som måste ställas i ordning i den nya situationen.

I mitten av veckan blir det dock en utflykt till Bryssel.

4 Responses to Bekymrade perspektiv i Visby

 1. flyktingar skriver:

  Intressant är

  – att Sveriges föredetta utrikesminister väljer att uppmärksamma muslimernas Eid al adha och ignorera judarnas Yom Kippur. Härskarteknikerna sitter i, trots tillägget ”föredetta”.

  – att Sveriges föredetta utrikesminister tror att sunniterna i Irak, Syrien och Saudiarabien skulle underordna sig shiitiska Irans ”stabiliserande makt”. Ignorerande av realiteter hade kunnat dra ett löjets skimmer över Sveriges föredetta utrikesminister om det inte vore för den skrämmande mullaledda makt det gynnade. Som sagt Carl, härskartekniken sitter i.

  – att Sveriges nytillträdda regerings erkännande av Palestina som självständig stat sammanföll med judarnas största högtid Yom Kippur. Så har andra fiender till staten Israel handlat förr. Det kunde tolkas som brist på fingertoppskänsla hos de nytillträdda men också att det var den avgående utrikesministerns sista försök att sätta käppar i hjulet för en israelisk-arabisk fred, till stöd för Irans regionala maktambitioner.

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Roligt att f.d Utrikesminister Carl Bildt fick en angenäm och givande helg på det vackra Gotland.

  Saknar Carl Bildt på Utrikesministerposten.

 3. bildterberg skriver:

  Äntligen kan NATO/Neocon-nazionisterna få sin hetaste önskan
  uppfylld: En flygförbudszon i Syrien.

  http://www.globalresearch.ca/natos-dream-coming-true-turkey-pushes-for-syria-no-fly-zone-us-approves/5406399

  Muslimska brödraskapets Turkiet tar sig friheten att för NATOS
  räkning införa flygförbudszon i grannlandet. ISIS är naturligtvis
  bara ett välbehövligt och direkt utnyttjat svepskäl för att eliminera
  nästa obstinat Assad (som Gaddafi tidigare). Genom att bomba
  tomma byggnader, oljefält och spannmålssilos istället för ISIS
  kan man förbereda för sitt länge efterlängtade och utannonserade
  regimskifte. Målet är ett kaotiskt och splittrat Syrien (som Libyen)
  så att det blir fritt fram att dra pipelines som man vill.
  Internationell rätt och nationell suveränitet är så flexibla begrepp.

 4. marinnrus skriver:

  Du har så rätt bildterberg…..

%d bloggare gillar detta: