Nya riksdagen samlas

STOCKHOLM: Det blev inte något inlägg här i går på det sätt som är brukligt, och det får jag väl i all ödmjukhet be om ursäkt gör. Jag brukar ju ge lite av en bild av vad min kommande vecka innebär.

Och denna kommande vecka innebär ju det formella regeringsskiftet, och kommer för min del naturligen att domineras av detta.

I dag är det upprop med den nya riksdagen, liksom val av talmän, och i morgon blir det så högtidligt öppnande, dock utan sedvanlig regeringsförklaring.

Den förväntas i stället komma på fredag i och med att en ny regering då träder till efter en formell omröstning om statsminister i riksdagen på torsdagen.

Hade det inte varit för detta hade jag i dag med stor sannolikhet varit i Afghanistan på installation av den nye presidenten Ashraf Ghani.

Betydelsen av detta det första demokratiska maktskiftet i landets historia kan knappast överskattas, även om ju vägen med överenskommelse om maktdelning mellan de två kandidaterna inte varit alldeles enkel.

Sveriges stridande bidrag i landet har ju nu avslutats, men Afghanistan kommer att förbli en viktig partner och den största mottagaren av svenskt bistånd under de kommande åren.

Och därför hade jag gärna markerat vårt stöd genom närvaro i Kabul i dag.

Till dagens viktiga händelser hör ju att Europaparlamentet startar sina utfrågningar av de föreslagna ledamöterna av kommissionen de kommande åren, och först ut är Cecilia Malmström med de allt viktigare handelsfrågorna.

Säkert kommer mycket att handla om frihandelsförhandlingarna TTIP med USA, där ju olika mer eller mindre grumliga grupperingar försöker att kasta grus i maskineriet.

Cecilia kommer säkert att tala om den mycket stora betydelsen av ett sådant avtal för de europeiska ekonomierna, men måste samtidigt manövrera för att ett avtal fullt ut har parlamentets stöd.

För min del innebär denna dag bl a att jag håller ett angörande på Utrikespolitiska Institutet med lite av en tillbakablick på mina åtta år som utrikesminister.

Det var ju i ett anförande på UI i början av december 2006 som jag skisserade linjerna i den utrikespolitik som jag ville föra, och det blir ju en naturlig utgångspunkt för mina reflektioner senare i dag.

I morgon har vi så samling på UD där Ewa Björling, Hillevi Engström och jag tackar för alla de insatser alla på UD gjort under dessa år. Och det blir redan i morgon eftersom Ewa ända in i det sista skall ut och företräda Sverige i världen.

Själv stannar jag dock hemma dessa dagar av demokratiskt maktskifte även i vårt land. Det är viktigt för alla att det sker på ett så smidigt och bra sätt som möjligt, och numera har vi ju fått en viss vana vid detta.

Den kommer vi alldeles säkert att ha användning för också framgent.

11 Responses to Nya riksdagen samlas

 1. Du har gjort ett fantastiskt arbete Carl! Väntar med spänning för att se var du landar framöver.

 2. Catherine Green skriver:

  Tack, Carl Bildt, för tiden som vårt lands utrikesminister! Ingen kommer att kunna utföra detta arbete och representera Sverige på ett bättre sätt än du har gjort!
  Lycka till i framtiden med allt gott du gör för mänskligheten!
  Varma hälsningar/ Catherine Green. :-)

 3. People of decent descent born to be ruled.
  Sure!

 4. Jojo p skriver:

  What´s next for you Carl?

 5. Tack för Nyhetsbrev

  Jag hörde lite på radion att vår Cecilia Malmström klarade utfrågningen galant. Hon svarade på engelska vilket är naturligt då översättning kan ge lite olika utfall.

  Fint med första demokratiskt valde Ashraf Ghani i Afghanistan.

  Hoppas att avgående Utrikesminister Carl Bildt fortsätter med de spännande ”alla dessa dagar” breven som ger så mycket glädje!

 6. ”vanan trogen”
  Den ny Riksdagen maste nu oppna ogona och orona for en storre konstellation BRICS, EU och ANGLO SPHERE.
  Statsbildningar ar nu en popular sport med eller utan massmedia.
  Se bara Hongkong…
  Cyberspace borjar rasa ihop,
  Social media gar i spiral

 7. André Wiinberg skriver:

  På vilket sätt har Du/Sverige stöttat Hong Kongg’s kamp för demokrati under de senaste dagarna? Har Sverige diskuterat den pågående utvecklingen med Kina? Har i princip endast sett ett twitter inlägg från dig kring denna viktiga fråga. Sverige borde kunna göra mer.

 8. bildterberg skriver:

  Varför i allsin dar planerar USA införa flygrörbudszon
  i Syrien? ISIS-terroristerna har väl ändå inga flygplan?

  http://www.globalresearch.ca/us-military-obama-administration-plan-massive-military-escalation-in-syria-and-iraq/5404990

 9. bildterberg skriver:

  ”Säkert kommer mycket att handla om frihandelsförhandlingarna TTIP med USA, där ju olika mer eller mindre grumliga grupperingar försöker att kasta grus i maskineriet. ”

  De ”grumliga grupperingarna” har kanske goda skäl till att
  ”kasta grus i maskineriet”:

  http://www.globalresearch.ca/the-transatlantic-trade-and-investment-partnership-ttiptrojan-horse-selling-out-europe-to-us-corporate-plunder/5405170

  Det skadar i alla fall inte att få en chans att få ta del av en mer
  nyanserad bild, eller hur? Vi lever ju i en demokratisk värld.

%d bloggare gillar detta: