Vi måste mångdubbla insatser mot Ebola!

NEWARK: Så är jag då på väg hem från vad som rimligen var min sista resa som Sveriges utrikesminister.

Och det blev en intensiv och nyttig serie av dagar med FN här i New York, även om det självfallet blev med restriktionen att jag inte hade någon möjlighet att uttala mig om Sveriges politik bortom slutet av den kommande veckan.

Denna dag gick i de olika humanitära krisernas tecken.

På förmiddagen var det ett viktigt seminarium med Intenationella Röda Korset om vikten av att skydda sjuk- och hälsoarbetare i olika konfliktsituationer.

Inte minst i konflikten i Syrien har sjuk- och hälsovården och dess personal varit föremål för närmast systematiska attacker. Och detta strider alldeles självklart mot den internationella humanitära rätten.

Från detta möte gick jag mer eller minde direkt till mötet om Ebola-krisen allra främst i Liberia, Guinea och Sierra Leone.

Det blev skrämmande vittnesbörd från de tre ländernas presidenter – två av dem på videolänk – och en mycket stark appell av president Obama om det utomordentliga allvaret i situationen.

Insatserna för att möta sjukdomen måste nu tjugodubblas för att det skall vara möjligt att bryta den alarmerande utvecklingen. FN inrättar en speciell nödorganisation, och USA har satt in militära styrkor för att snabbt få den nödvändiga hjälpen på plats.

Världsbankens president var kanske den som var allra starkast. Han ha hållit många anföranden under senare år om Afrikas framgång – tillväxt kring 5% år efter år – men såg nu risker för att allt detta skulle komma att mer än äventyrs.

Han vädjade om att vi alla skulle göra mycket mera – och att vi målet- göra det omedelbart och nu.

Det gäller också Sverige.

Det kommer att bli en av mina mycket starka rekommendationer till vår nya regering att man ser på möjligheterna att påtagligt och snabbt öka också Sveriges insatser för att möta denna katastrofala utgivning.

Politiken var dock inte alldeles frånvarande denna dag.

På eftermiddagen satt jag ner en stund med Ukrainas premiärminister Arsenij Yatsenjuk och diskuterade landets utveckling och vad vi olika sätt kan göra för att hjälpa.

Och han kommer också att träffa Fredrik Reinfeldt innan han i kväll återvänder till Europa och till Kiev.

Jag hann också med att på FN-högkvarteret underteckna det formella avtalet om vårt militära bidrag till FN-insatsen MINUSMA i Mali. Det blir vår första substantiella bidrag till FN:s viktiga fredsoperationer på åtskilliga år.

Svårigheterna skall inte underskattas när fokus för våra fredsbevarande operationer nu ändras från Mazar-e-Sharif i Centralasien till Timbuktu i Sahara.

I flera avseenden ser jag större utmaningar i denna nya operation i Mali än de vi hade att hantera under åren i Afghanistan. Bara under detta år har 23 FN-soldater omkommit i området.

Men nu är i alla fall avtalet på plats, och strax efter nyår skall våra ca 250 svenska soldater också finnas på plats vid Timbuktu.

Och därmed inleds ett nytt och viktigt skede i vårt FN-engagemang.

Självfallet har det under dessa dagar också blivit åtskilliga andra samtal både i högst konkreta ärenden och allmänna ämnen. Denna vecka här i New York, när en betydande del av världens ledare finns på plats, ger betydande möjligheter i dessa avseenden.

Men snart lyfter planet över Atlanten. Jag hoppas att det blir möjlighet till lite sömn. Någon gång efter lunch fredag borde jag vara tillbaka i Stockholm igen.

9 Responses to Vi måste mångdubbla insatser mot Ebola!

 1. oppti skriver:

  Ebolahjälp är behjärtansvärd.
  Men med dagens IT teknik så bör den kunna ske på distans vilket kan ha sina fördelar!

 2. Jag kan bara beklaga att vi med dig Carl förlorar en mycket kompetent och påläst representant för Sverige . Det är klart att man måste acceptera demokratisk beslut men mer kompetent person att föra fram Sveriges utrikes politik får man leta efter.
  Önskar lycka till och kommer att följa dig så mycket jag kan. Får i övrigt önska lycka till och ett gott liv.

 3. En av flaskhalsarna t.o.m. i Väst är hanteringen av sjukvårds avfallet vanligen med autoclav då vårdinrättningar saknar tillräckligt med sterilbehållare för det avfall som genereras av en enstaka pat. Alldeles oavsett om denne tillfrisknar eller ej.

  Mer realistiskt vore däför att förse de olika regeringarna i Afrika med sk. ” ”Flame throwers” och tillhörande ”body suits” för ”Waste management” operatörer.

 4. Naime Örnryd skriver:

  Tack Carl Bildt för de insatser du gjort för landet och välkommen åter.

 5. johnpetersson skriver:

  Bra jobbat de senaste 8 åren Carl! Fortsätt blogga!

 6. Tack för Nyhetsbrev

  Jag vill tacka för allt Utrikesminister Carl Bildt gjort för Sverige och för freden i världen. Jag önskar Utrikesministern all lycka i framtiden och hoppas att politiken även i fortsättningen ska kännas lockande för Utrikesministern. Ty Carl Bildt behövs i politiken.

 7. Tack för Nyhetsbrev

  Jag vill särskilt tacka för att Utrikesministern införde Vårdnadsbidraget i Sverige; ett bidrag som är ovärderligt för småbarnsfamiljerna och en gåva till de riktigt små barnen så att de kan få vara hemma hos mor/modersersättaren under den kritiska anknytningsperioden runt 1 år.
  Min förhoppning är att Vårdnadsbidraget ska förbättras ekonomiskt samt utökas till alla kommuner så att fler småbarnsföräldrar vill och kan välja denna barnomsorgsform under barnets tre första år.
  I Finland så kopplas ersättningsnivån till uttaget. Det varierar i olika kommuner där.
  Viktigast av allt att Vårdnadsbidraget får vara kvar så att småbarnsfamiljerna har valfrihet.

 8. bildterberg skriver:

  Planer på ett nytt försök att störta Assad?
  Om Saudi-Arabiens roll i bakgrunden till de amerikanska
  flyganfallen i Syrien.

  http://www.globalresearch.ca/obamas-secret-backdoor-deal-with-saudi-arabia-which-preceeded-the-us-airstrikes-against-syria/5404713

  Frågan är om det ens behövs någon false-flag denna gång
  för att flyganfallen ska riktas om mot syriska armén istället
  för mot ISIL/ISIS/IS.

%d bloggare gillar detta: