Maraton av möten

NEW YORK: Intensiva möten i ett soligt och behagligt New York, med mångfalden av delegationer kryssande fram och tillbaka genom staden och genom de olika FN-byggnaderna.

Också för min del har det, i sedvanlig ordning, varit ett maraton av möten.

Syrien, humanitära kriser, Ryssland och Ukraina, situationen i Libyen, friheten på nätet, Afghanistan – det har varit den ena överläggningen efter den andra.

Mycket av uppmärksamheten fokuserar just ju nya amerikanska och arabiska flyginsatser mot ISIL också inne i Syrien och vad detta kan komma att innebära för framtiden.

Det finns självfallet en del folkrättsliga frågeställningar kring detta som det säkert kommer att finnas anledning att återkomma till, och viktigt är ju att dessa insatser passar in i en övergripande politisk strategi vars syfte ju måste vara att beröva terroristerna deras stöd och möjligheter, och att successivt pressa tillbaka dem från de områden som de just bu kontrollerar.

När den allmänna debatten inleds här i morgon förmiddag kommer alldeles säkert denna fråga att vara i centrum.

Jag är i slla fall rätt säker på att det kommer att vara fallet i president Obamas anförande.

Annars har de varit klimatfrågan som stått i centrum här, och Fredrik Reinfeldt gjorde ett inlägg där han redogjorde för Sveriges erfarenhet av reduktion av utsläpp och de nationella åtaganden vi gjort.

Skulle hela världen klara det som Sverige klarat skulle hela världen, i alla fall i detta avseende, vara i en långt bättre situation.

På sena eftermiddagen samlades vi i kretsen av EU:s utrikesministrar och värdera på sedvanligt sätt de olika frågor som står på dagordningen. Det blev oro för delar av hanteringen av frågor kring Ukraina liksom den alarmerande utvecklingen av Ebola som kom att dominera våra samtal.

Och för min del blev väl detta det sista mötet enbart i denna krets – i morgon kväll har vi middag i lite vidare krets med också USA:s utrikesminister John Kerry.

Med ett litet undantag – ett kort extraordinärt möte – har jag varit med om alla möten i denna krets av EU:s utrikesministrar under hela den långa tiden seden hösten 2006.

Och det har ju, lindrigt sagt, hänt en del under dessa år.

På kvällen blev det så en liten mer privat middag med Catherine Ashton, vars mandat ju också kommer att upphöra, om än något senare denna höst. Vi hade en del att tala om.

I morgon börjar så den s k allmänna debatten med de stora presidenternas inledande tal. Alldeles säkert kommer det att ge anledning till kommentarer.

4 Responses to Maraton av möten

 1. Stoppa expansionen av alla former av ”terror” och inte den ena eller den andra eller den tredje…
  Varldsbefolkningen behover ett nytt ljus av varme for att radera bort alla termer av ondska, mer an nagonsin just nu.

  Om hamnd utesluts kan detta uppnas!
  Hat har ingen hemvist nagonstans i var gemensamma varld.

  Ett enskilt nationsbyggande leder ingen vart!

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Alltid lika intressant att läsa vad Carl Bildt skriver.

  Klimatmötet gick i positiv anda vilket var glädjande. Mötet var historiskt ty aldrig hade så många samlats i New York för att ” lägga korten på bordet” och lovat samarbeta för att hålla 2 ° målet.

  Glädjande att Fredrik Reinfeldt höll ett anförande. Sverige är ju ledande när det gäller reduktion av utsläpp av växthusgaser.

  Jag tyckte också att det var fint att man beslutade att stoppa avverkningen av naturskogar.

  Jag förstår Carl Bildts känslor inför vetskapen att detta kanske var det sista mötet med EU:s Utrikesministrar. Har man samlats sedan hösten 2006 och uträttat så mycket tillsammans så måste det kännas lite vemodigt denna sista gång.

 3. Fair Play skriver:

  Sverige kan säkert räkna med terrorhandlingar sedan den svenska utrikesministern anslutit Sverige i koalitionen mot IS utan att tillfråga riksdagen i en så allvarlig fråga. Sverige bör vara neutralt och fungera som idégivare och, där det är möjligt, brobyggare. Ansvaret vilar nu tungt på regeringen Reinfeldt.

 4. Vem och vilka bulvaner koper oljan fran IS????

  Det ar i hogsta grad motbjudande att ha en fortsatt dialog om inga relevanta svar kan ges i denna forbannat enkla fragestallning.
  Vi ar alla i krig nu mot varldssvalten och de massiva flyktingproblemet.
  En sak kan inte behandlas utan att den andra fragan sker samtidigt.
  Varldens nuvarande mental tsunami har hogsta prioritet och gar fore fragorna om ”Climate Change”, i denna stund av horror.

  Det ar alltid lika skrammande att ”hora” ekot fran den totala tysnaden i dessa mest elementara aspekter av detta pagaende perpetuala helvete!

  Utan samtidighet gar dodskulten vidare till total septic foruttnelse, for alla.
  Pest kan inte bombas!

%d bloggare gillar detta: