Bra stöd för vår politik

VÄSTERÅS: Snabbt och bra kampanjmöte här denna dag i slutspurten av den valrörelse som ju börjat få ordentligt med vind i seglen under den senaste veckan.

Och i går var jag i Norrköping, Linköping och Åtvidaberg i samma ärende.

I dag på morgonen kom så nya och viktiga sysselsättningssiffror som inte saknar relevans för valrörelsen.

Med nästan 100.000 nya jobb under det senaste året visar det sig nu att det tillkommit ca 340.000 nya jobb sedan regeringsskiftet 2006.

Och det visar att jobbpolitiken som denna regering drivit faktiskt fungerar – och fungerar bra.

Denna dag inleddes dock med sedvanligt regeringssammanträde där vi fattade beslut om att lägga propositioner till riksdagen om ratificering av de viktiga EU-avtalen med Ukraina, Georgien och Moldavien.

Arbetet med dessa avtal har ju varit viktigt för oss under de senaste åren som ett led i arbetet med EU:s Östliga Partnerskap.

Och inte minst mot den bakgrunden var det tillfredsställande att regeringen i dag kunde fatta dessa beslut.

Jag utgår från att det kommer att finns ett mycket brett stöd i riksdagen för dessa avtal, och att riksdagens beslut kommer att kunna fattas under hösten.

Nu återvänder jag till Stockholm för några snabba sammanträden på UD i olika ärenden, och därefter lyfter jag mot Tallinn.

Där är det nu det årliga mötet med alla de nordiska och baltiska utrikesministrarna, men med anledning av vår valrörelse blir det för min del bara kvällens middag som jag har möjlighet att delta i.

Med all sannolikhet kommer diskussionen på middagen att domineras av våra bedömningar av hur den ryska politiken utvecklas, liksom av hur vi på olika sätt kan hjälpa Ukraina i dess svåra situation.

Viktigt är att den vapenvila som ingåtts i de östligaste delarna av Ukraina verkligen håller, och att det därmed kan skapas bättre förutsättningar för en mer politisk process mellan främst Ryssland och Ukraina.

De ytterligare sanktioner som EU nu fattat beslut om kommer att träda i kraft, men samtidigt är det ju självklart att det alltid måste finnas en beredskap att modifiera eller häva dessa om Ryssland är berett av upphöra med sin aggression och destabiliseringspolitik.

Där tror jag dock knappast att vi ännu är.

I går publicerades i Bryssel och Washington den årliga stora opinionsundersökningen Transatlantic Trends som ju också jämför opinionen i Sverige med den i ett antal andra länder.

Det finns åtskilligt i denna rapport som är av intresse, men jag noterade med speciell tillfredsställelse att 74% i Sverige förklarade att de stöder det sätt regeringen sköter vår utrikespolitik på.

Och den siffran skall då jämföras med ett europeiskt genomsnitt på 52% och en motsvarande siffra i USA på 35%.

I går offentliggjordes förslaget till fördelning av ärenden i den nya EU-kommissionen, och som bekant fick Cecilia Malmström den politiskt mycket tunga och viktiga handelsportföljen.

Det var den position som stod högst upp på vår önskelista, men vi visste ju också att bl a Tyskland hade gjort exakt samma prioritering.

Men att det nu blir Cecilia är ju ett viktigt erkännande såväl till henne som till den tyngd som Sveriges regering i dag har i EU-politiken.

På olika andra poster blev det också från vår utgångspunkt tillfredsställande och lovande nomineringar, med försöken att spela ner den viktiga utvidgningspolitiken som möjligt smolk i glädjebägaren.

Man satte nu ”utvidningsförhandlingar” snarare än ”utvidgning” i arbetsbeskrivningen för en av kommissionärerna för att därmed ligga i linje med Jean-Claude Junckers strategisk okloka uttalanden i denna fråga.

Nå, det är en viss förbättring i förhållande till vad som tydligen planerades för någon vecka sedan, men fortfarande oklokt mot bakgrund av EU:s uppenbara strategiska intresse av reformpolitik, samarbete och integration i vårt omedelbara närområde.

6 Responses to Bra stöd för vår politik

 1. Per Fredö skriver:

  Om Obama hade varit presiden så hade Putin inte kunnat härja som han nu gör och av allt döma kommer att fortsätta med.

 2. Carina Rydberg skriver:

  Men hur är det egentligen med det här ‘självstyret’ i östra Ukraina som Porosjenko tydligen har erbjudit? Jag leker just nu utrikespolitisk kommentator på bloggen, i väntan på tydligare besked: http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/09/11/pa-ostfronten-intet-nytt-men-vad-hander-egentligen-i-ukraina-dagens-film-ar-othello-med-laurence-olivier/

 3. Rulle skriver:

  Varje vardagsmorgon när jag vaknat och vickar om persiennerna går en tacksamhetens tanke till mina yngre grannar. När jag ser att deras P–platser är tomma vet jag att de dragit iväg till sina arbeten.
  Har också tackat dem för att de arbetar och stärker landets BNP speciellt till gagn för oss pensionärer. Jag behöver ingen väckarklocka men gläds fortfarande över att mina vänner arbetar för att öka sin inkomst och min pension.
  Alla pensionärer bör visa tacksamhet och uppmuntran så ofta vi kan för de som jobbar för oss.
  Ingen anledning att vara avundsjuk på att de får göra ”jobbskatteavdrag”.

  Arbetslösheten är ett bevis på solidaritet! ~ 65 % av de arbetslösa är nämligen invandrare som ännu inte blivit anställningsbara. Det är cyniskt att inte ta hänsyn till flyktingar. Vad vore då den ointressanta siffran arbetslösa om det bara gällde etnisk födda Svenskar? ~4,2 % ??

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Bra med Cecilia Malmström som alltid ger ett vederhäftigt intryck.
  Vore intressant att höra mer om vad du vet om det egentliga läget i Rysslands industri, näringsliv mm.?
  Dålig funktion på alla nivåer ger frustration när man inte kan hänga med i internationellt samarbete?
  Vad skall Putin göra när folk är stolta, fattiga och förbannade?
  Han slår sig för bröstet i media men kan inte med att be om hjälp.
  Knepigt läge.

 5. Kachina skriver:

  Dina ensidiga uttalanden om destabiliseringspolitik i Ukraina börjar vara pinsamma, Carl Bildt. Detta med särskild tanke på USA:s vicepresident Joe Biden och hans son Hunter Bidens agerande och direkta inblandning i Ukrainas naturresurser.

  Viktigare är kanske att det kan skapas bättre förutsättningar för en mer politisk process mellan främst Ryssland, Sverige och EU.

 6. Rulle skriver:

  [0,35 x 7,8% = 2,73%]

%d bloggare gillar detta: