Värna EU:s trovärdighet

UPPSALA: Mitt på dagen i dagen i dag blev det så utflykt hit till Uppsala för klassiskt politiskt torgmöte tillsammans med EU-minister Birgitta Ohlsson.

Opinionsundersökningarna denna valrörelse är spretigare än vanligt, men är dock entydiga på två utomordentligt viktiga punkter.

Den ena är att gapet mellan alliansen och de rödgröna partierna har minskat tämligen rejält under den allra senaste tiden.

Och den andra är att det fortfarande är ovanligt många väljare som säger att de ännu inte har bestämt sig för vilket parti de skall lägga sin röst på.

De rödgröna partierna sammantaget har fortfarande ett övertag, men i dag finns det nog ingen politisk bedömare som inte säger att valrörelsen hitintills påtagligt har ändrat situationen och att det har alla förutsättningar att bli mycket jämnt och mycket spännande.

De många TV-debatterna har säkert haft sin betydelse, och inte minst duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i TV i söndags. Att en favör gett alliansen en skjuts framåt är uppenbart.

Vid sidan av sakfrågorna är det nu allt mer regeringsfrågan som rycker fram. De flesta väljare vill ha någon typ av besked om vilken regering som kan komma efter valet.

Och den önskan är ju mycket rimlig.

Alliansen har ett klart, tydligt och trovärdigt regeringsalternativ.

Men på den rödgröna sidan slås jag av hur osäkerheten snarast är i tilltagande.

Stefan Löfven närmast ropar på hjälp för att undvika att miljöpartiet och vänstern skall få för stort inflytande över honom om det nu skulle gå den vägen, och det inger knappast så stor förtroende.

Men som siffrorna nu ser ut skulle han riskera att hamna i ett mycket påtagligt beroende av dem – långt större än vad jag är övertygad om att de trodde skulle bli fallet innan valrörelsen inleddes.

Och detta skulle alldeles självklart öka den politiska osäkerheten inte minst men inte enbart när det gäller utrikes- och säkerhetspolitiken.

Att detta är någonting som vi inte behöver i denna osäkra tid borde vara tämligen uppenbart.

När Birgitta Ohlsson och jag talade och svarade på frågor på Stora Torget här var det också dessa frågor som helt och hållet stod i centrum.

Utvecklingen i Ukraina fortsätter självfallet att kräva uppmärksamhet.

Sent i går blev vi i Bryssel klara med det senaste paketet av sanktioner mot Ryssland.

Detta beställdes ju av stats- och regeringscheferna vid deras möte som en reaktion mot att Ryssland nu fört in reguljära förband i striderna i Ukraina. Det handlar om en ny invasion.

Några medlemsstater svävar nu på målet i denna fråga, vilket knappast är särskilt lyckligt.

Sanktioner är självfallet inget självändamål, utan bara ett av flera medel i en samlad politik. Och att lyfta sanktioner kan stundtals vara ett än tydligare instrument än att införa dem.

Skulle Ryssland vara berett att ta bort sina trupper från Ukraina skulle självklart grunden för detta senaste sanktionspaket bortfalla. Men om det bromsas utan att så sker så är det ju dessvärre uppenbart att det påverkar EU:s trovärdighet i denna viktiga fråga.

Och EU:s trovärdighet är viktig.

I går var Frank Belfrage i Bryssel som Sveriges representant i styrelsen för nyinrättade European Institute of Peace, och han rapporterade att EIP nu verkligen kommit igång med stark styrelse och kompetent ledning.

Direkt från Bryssel åkte styrelsens ordförande Staffan de Mistura till Beirut och Damaskus i sin egenskap av FN-representant med uppgift att försöka få ett slut på kriget i Syrien. Men Staffan kombinerar väl sina bägge hattar för FN och för EIP.

Morgondagen blir för min del också fortsatta diskussioner med valrörelsen.

Det blir möten i Norrköping, Linköping och Åtvidaberg och – fruktar jag – påtagligt sen återkomst till Stockholm.

15 Responses to Värna EU:s trovärdighet

 1. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte men här är en uppdatering vad gäller mina Putin-planer. Just nu undersöker Radioteatern möjligheterna till att få rättigheterna till boken First Person. Vi får se hur det går med det. Själv hoppas jag förstås att det går bra, eftersom jag brinner för att skriva Pjäsen om Putin…

 2. Den nuvarande regeringen i Sverige bor stanna for ytterligare mandattid men omgaende etablera formidabla vuxna relationer med Ryssland och tvartom inkluderande de ovriga satellit staterna som ar betanksamma over EU:s gluppskhet.
  Man far starta fran square one again och ge efter pa alla samlade fordomar som rader.i Situationen i lika stor utstrackning mellan alla parterna.
  Man behover inte vara medlem i EU for att ha ett fint och langvarigt umgange.
  Det gar ju faktiskt myckte bra att ha flera vanskapsforhallanden an bara ha en van i livet. Upphorandet av att exkludera andra relation kan och maste etableras. Det sager det mest elementara livsforhallanden.
  Samtliga dessa obsoleta nationers giftpolitk maste saneras.

  Allt annat skapar bara osamja for alla parters standiga misstanksamheter.
  USA, Ryssland och Kina maste mycket mycket snart borja ett intimt samarbete, Det ar den enda gemensamma framgangen for hela globen.
  Alla nationer ar medvetna om detta och skyndsamt agerandeoch ar det anda sattet till en framgansrik fred.
  Att skala bort alla war mongers ar bradskande.
  Utan intesiva kontakter gar allt forlorat.

  Det ar ett omsesidigt storhetsvansiine som nu pagor.

 3. Per Fredö skriver:

  Gränser i ett historiskt perspektiv.

 4. Tack för Nyhetsbrev

  Roligt att EIP, som Utrikesminister Carl Bildt säger : ”nu verkligen kommit igång med stark styrelse och kompetent ledning”.

 5. juhahalonen skriver:

  Tack Carl Bildt för att du som ensam politiker lyfte fram svensk innovationskraft i veckan, samt kaosrisken i en ev rödgrön regering. Jag såg en video nyligen på FT.com där Stefan Löven gav ett tydligt och oväntat intryck av att vilja återindustrialisera Sverige. Kunde inte tro mina öron. Borde lyftas fram i debatten om S verkligen menar det. I så fall ett jättekliv bakåt i tiden. Lycka till på söndag!

 6. Balder Books skriver:

  Reblogga detta på Balder Books och kommenterade:
  Carl Bildt är den bästa utrikesminister Sverige någonsin haft förmånen att ha. Dessutom tar han sig alltid tid att blogga, att berätta för oss vanligt folk vad han gör och vad som händer runt om i världen. Bra jobb Carl Bildt! Ser dig gärna på posten de kommande fyra åren också!

 7. Kachina skriver:

  Jag har en fråga som journalisterna aldrig ställer.

  Folkpartiet vill förstatliga skolan. KD vill förstatliga vården.

  Hur skall M och C kunna bilda regering tillsammans med dessa om de motsätter sig verkställandet av det som F och KD tagit upp som valfrågor?

 8. pairis skriver:

  Du pratar om att ärligheten vara längst. Hur var det med den där affären som Aftonbladet skriver om i dag.?

 9. bildterberg skriver:

  ”Detta beställdes ju av stats- och regeringscheferna vid deras möte som en reaktion mot att Ryssland nu fört in reguljära förband i striderna i Ukraina. Det handlar om en ny invasion.”

  Eftersom OSCE inte observerat några ryska reguljära trupper
  inne i Ukraina skulle det vara intressant att veta varifrån Bildt
  fått dylika uppgifter ifrån. Dessutom skulle det handla om en
  ”ny invasion”. Har den förra ”invasionen” redan dunstat?

  http://www.osce.org/om/123151

  Vem i hela världen kan man lita på (apropå trovärdighet,
  vilket knappast finns i överflöd varken hos EU eller hos NATO)?

 10. Carina Rydberg skriver:

  Det gör inget att den första kommentaren står där och det kan den här också göra. Har du hört det senaste vad gäller Ukraina och stämmer det? http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/09/10/och-sa-vann-vladimir-putin-igen-ukraina-erbjuder-rebellerna-autonomi/

 11. Per Fredö skriver:

  Kachina

  Folkpartiets och Kristdemokraterna står bakom Alliansens valmanifest och i det finns det inget om ett förstatligande av skolan och liksom av sjukvården.
  Det är målsättningsar, befogade i hög grad, men samtidigt komplexa att genomföra kräver omfattande beredningar, remisser, propositioner och riksdagsbeslut,
  Dessa beslut kan därför inte tas ens i en nära framtid.

  Oppositionen vet inte vad den vill, är splittrade, och Löfven menar att han också kan tänka sig att folkpartiet och centerpartiet ingår i en koalitionsregering med honom som statsminister.

  Om vänstern ska med är han tyst som ett möss frånsett att han har nära kontakter även med detta parti, vilket han inte vil ha med i en regering.
  Han har också sagt att han inte kan se något vänster och höger i svensk politik.
  Talar gärna om blocköverskridande klösningar med avsikt att dölja vilka åsikter som han och socialdemokraterna har.
  Kärnkraften är ett typexempel.

  Det sker också för att i koalitionsförhandlingar med främst MP hänvisa till att deras åsikter exempelvis omförsvar och kärnkraft inte kan beaktas.

  Dessutom saknar han totalt nödvändiga kvalifikationer att bli statsminister.

 12. Per Fredö skriver:

  Vad gäller det som Löven med sitt tal om att på nytt industrialisera vårt land så vill han också vid sin sida ha en Industrikansler.

  Dessutom en rad industri-kommissioner förutom en i regeringskanslitet samt därutöver i regionerna och i kommunerna.

  Denne fackboss hade också sin industriella lösning under finanskrisen.

  Han menade då att metallindustrins anställda temporärt skulle gå med på sänkta löner upp till 20 procent, detta för att rädda jobben.

  Så talar en man som annars alltid hänvisar till Lex Laval och att inga anställningar kan godtas utan kollektivavtalslöner.

  Därtill ingen invandring vad gäller de som ska ha jobb utan att detta godtas av LO.

%d bloggare gillar detta: