Valrörelse i strålande väder!

STOCKHOLM: I dag har för min del varit en dag med kampanj runt om i Stockholms-området. I strålande varmt och vackert väder!

Det var Vällingby, Tensta, Sundbyberg, Vasaparken och Medborgarplatsen. Samtal och diskussioner. Intryck och kontakter.

Och trevligt att också hälsa på valarbetare från andra partier. I vår demokrati är respekten för varandra alltid viktig.

Roligast var utan tvekan Tensta marknad, som ju numera blivit tradition.

Här möts världen mitt uppe i den svenska verkligheten, och det blev många diskussioner som ibland handlade om Sverige men ofta om olika utmaningar i andra delar av världen.

Vad vi kan och måste göra åt den terrorism som ISIL står för blev en fråga på flera av dessa möten.

De representerar ett tydligt hot också mot vårt eget samhälle, och det är alldeles utomordentligt att det finns en medvetenhet om detta.

Här måste vi, alldeles uppenbart, nationellt och internationellt vara beredda att göra mera.

Min kommande vecka blir, av lätt insedda skäl, en vecka dominerad av slutskedet i vår egen valrörelse.

Och någon roll borde ju rimligen utrikes- och säkerhetspolitiken spela även i denna. Jag skrev om saken i Expressen i dag, med länk via min svenska Twitter här till höger.

I morgon är jag kvar här i Stockholm med en del som måste göras i anslutning till Rysslands aggression mot Ukraina och det nya EU-beslut om nya sanktioner som kommer.

Till spännande och viktiga utvecklar i omvärlden hör ju också den folkomröstning om möjlig självständighet för Skottland som kommer i veckan efter vårt eget val.

I dag visade en opinionsundersökning för första gången att alternativet självständighet hade störst stöd. Gapet har successivt krympt, men detta var en dramatisk förändring.

Ett sådant resultat skulle få dramatiska konsekvenser först och främst för Storbritannien, men skulle också få mycket betydande både direkta och indirekta effekter för Europa i övrigt.

Valet är ett val som skall och som kommer att träffas av de som deltar i folkomröstningen i Skottland, men det vore dumt att dölja att jag känner en betydande oro för vad som kan komma om dagens opinionsundersökning har rätt.

Min vecka i övrigt blir – av lätt insedda skäl – i allt väsentligt en vecka i Sverige, men jag hoppas i alla fall att torsdag kväll hinna hoppa över till Tallinn för att delta i middag där med de nordiska och baltiska utrikesministrarna.

9 Responses to Valrörelse i strålande väder!

 1. Av strategiska skal ar det nu uteslutet for Australian att kopa (varmkorvar) fran Kockums sa istallet kommer Japan in i bilden.

  Men en fork eller ett par flygande grepar kan det val bli tal om.

  Alla i Sverige vet att alla Val de senaste 200 aren varit illegala och ingen vagar peta pa tronfoljden och den sa kallade ”Grundlagen”.
  Man har kommit ”overens” om att sla sig sjalv pa fingrarna eller an varre, sjalvstympning av den kvarvarande gra massan.

  Verkar vara en politisk yrkessjukdom inte bara i etablissemangets ”Sverige” utan hela vagen anda ner till slummen.

  Sverige kunde bli forst i varlden genom att kriminalisera Tva Block Systemet som ar helt infantilt.
  http://www.newstime2014.com/BLACK-BOX-BROWSER.html

 2. bildterberg skriver:

  ”Vad vi kan och måste göra åt den terrorism som ISIL står för blev en fråga på flera av dessa möten.”

  Under tiden …

  http://www.syrianperspective.com/2014/09/syrian-air-force-drops-500lb-bomb-on-isis-in-dayr-el-zor.html

 3. Alois Foundation skriver:

  Hmmm Sverige stangt Irland ambassaden

  Alltsaa kan ej rosta med nagon enkelhet.
  Ej heller fornya pass
  EU byra hanvisar till en advokatfirma som is in tur ger ”Utrikesdepartement adress” i sverige ”da jag nog kan få pass” till hog kostnad med ”viss väntetid”.
  De sager ”Your foreign minister Carl Bildt is behind this”
  Thank you Carl.

  Danmark, Norge, Finland alla med Irland ambassader.
  Omvänt, Irland med ambassad i Sverige.
  Detta ar ju dock inte Timbuktu, och Sverige mig veterligt även med storre affarsforbindelser via Ericsson mm an de andra

  Hur mycket sparar UD egentligen — det var ändå bara ett litet kontor som ambassaden här hade forut — jamfort med välviljan osv av ambassad, eller atminstone ett vettigt konsulat.

 4. Kachina skriver:

  Kanske dags att ta upp frågan om ett självständigt Norrland?

 5. erkar100 skriver:

  Jag undrar om Bildt och hans nordiska kolleger som han skall träffa i Tallinn kommer att ägan sig åt analysen av vilken framtid Ukraina har ifall den ryska befolkningen (som är i majoritet i den östra Ukraina) fortsätter att sträva efter att ansluta sig till den Ryska Federationen.

  Man skulle kunna peka på två vägar för Kiev regeringen för att kunna behålla den östra delen.

  Den ena är att köpa befolkningen politiskt och ekonomiskt. I det fallet kommer politiska löften inte att fungera med tanke på de lockelser som Putin kommer med för att elda på de separatistiska tendenserna. Och när det gäller de ekonomiska löftena så saknar Ukraina helt de nödvändiga resurserna för att kunna åstadkomma ett snabbt ekonomiskt uppsving i regionen. Och om Ukraina skulle försöka skaffa sig sådana med hjälp av ett lån i utlandet så kommer Ryssland via en höjning av priserna på olja och gas lägga beslag på de extra pengarna.

  Den andra vägen är att göra som Putin gjorde i Tjetjenien, d v s bomba sönder och samman hela Tjetjenien och driva ut de tjetjenska separatisterna ut ur landet. Denna möjlighet har inte Ukraina heller med tanke på att Ukraina saknar militära resurser för att besegra de ryska separatisterna. Den ukrainska armén är dåligt utrustad medan separatisterna tack vare vapen- och manskapsleveranserna från Ryssland har ett uppenbart militärt övertag.

  Så vad är alternativet? Jag undrar om Bildt och EU har försökt skåda i framtiden och vilka slutsatset har de dragit av det i så fall?

 6. sheila tzirkin skriver:

  Jag vill forst tacka for en interessant blogg!

  Angaende Irland ambassaden:

  Det ar riktigt att det ar svårt att rosta har, svenska ambassaden stangd
  Nu kan ju UD ha manga skal, men jag tror inte ni vet t ex hur manga svenska ungdomar det ar har nu i Google tech jobb mm
  Irland har Europeiska huvudkontor (o liknande) for Google, Facebook, Twitter, Microsoft, med flera, som starkt expanderat sedan ni stangde ambassaden med manga internationella anstallda.

  Annars, danska o norska ambassader nyligen deltagit i irlandskt vikinga firande (arstal av beromt slag), literatur festivaler osv, och ar knutpunkt for manga volontarer o foreningar
  Samma gallde tidigare svenska ambassad

  Med andra ord – aven fåtal anställda folk till lagt pris ger officiel stampel och engagerar manga fler och ger svensk välvilja

  Jag tycker darfor att en UD kille hos er, som sitter med en parm o raknar kronor inte ser hela bilden! Med vanlig hälsning….

%d bloggare gillar detta: