Gårdagen i Newport

KÖPENHAMN: Efter tidig start från London har jag nu landat här och tar tåget över Öresund för min dag i Helsingborg, Lund och Malmö.

Och jag måste säga att jag tillhör dem som njuter varje gång jag var möjligt att fara över denna vackra bro som förenar Skåne och Själland och skapar så mycket av nya möjligheter.

Borta i Newport i Wales går Nato:s stora toppmöte nu in på sin andra dag. Försvarsminister Karin Enström deltar i ett ministermöte med de länder som nu får möjlighet till ett lite mer utvecklat partnerskap med Nato.

Och mycket uppmärksamhet kommer alldeles säkert att ägnas möjligheterna till någon typ av vapenstillestånd mellan Ryssland och Ukraina.

Jag hade ett flertal samtal med president Poroshenko kring detta under gårdagen. Han gör förvisso sitt bästa men om det kommer att finnas ett konstruktivt gensvar på andra sidan är långt ifrån säkert.

Under tiden fortsätter arbetet i Bryssel med EU:s förstärkta sanktioner, och det är självfallet viktigt att så sker.

De beslutades mot bakgrund av att Ryssland fört in reguljära förband i striderna i östra Ukraina, och så länge dessa finns kvar bör också dessa sanktioner verka.

Gårdagens viktigaste möte var det stora mötet med alla länder som deltagit i ISAF-operationen i Afghanistan under de gångna åren. Och det blev till stor del en summering av det som uppnåtts med denna Nato:s särklassigt största operation genom åren.

Afghanistan är fortfarande ett av världens fattigaste länder, men det till det som kan noteras hör förvisso att förbättringar inte minst i grundläggande hälso- och sjukvård lett till att medellivslängden i landet under dessa år ökat med inte mindre än 20 år.

Nu står man mitt uppe i det första demokratiska maktskiftet någonsin i landets långa historia, och det är kanske inte överraskande att det sker lite trevande.

Men det finns goda förhoppningar om att de två huvudkandidaterna Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah när alla röster kontrollerats skall kunna komma överens om någon form av samregerande i landets intresse.

Förutsättningen för att detta skall lyckad är dock det internationella samfundets fortsatta engagemang och stöd – politiskt såväl som ekonomiskt.

Inte minst det senare är viktigt. Fram till i alla fall 2022 kommer det att krävas en betydande internationell finansiering av de afghanska säkerhetsstyrkorna. Skulle denna fallera finns en betydande risk för att allt annat fallerar också.

Från svensk sida kommer vi ju att koncentrera våra insatser främst på utvecklingsbistånd i övrigt. Under det kommande decenniet räknar vi med att kunna bidrag med ett belopp kring 1,2 miljarder dollar, och det är ju en i sammanhanget högst betydande siffra.

Men vid sidan av ISAF-mötet – som var den egentliga anledningen till att jag kom till Newport – gavs det självfallet möjlighet till många andra samtal och möten. Inte minst var samtalen och samverkan med Finlands representanter på plats viktiga.

Vid sidan av Ukraina diskuterades åtskilligt om det hot som ISIL utgör och vad som kan göras.

Jordaniens kung Abdullah höll ett passionerat anförande om det hot som nu finns, och företrädare för bl a Bahrain och Förenade Arabemiraten bidrog med sina inte mindre bekymrade bedömingar.

Och i brittiska media också i dag på morgonen är denna fråga större än t o m utvecklingen i Ukraina. Premiärminister Cameron har i starka ordalag varnat för hotet, och det förs en debatt om möjligheten av att också Storbritannien skall bidra med flygattacker för att bekämpa ISIL-hotet.

Men alldeles självklart kan detta bara bli relevant och verkningsfullt som ett led i en betydligt mycket bredare strategi.

8 Responses to Gårdagen i Newport

 1. Per Fredö skriver:

  Den ryska invasionen av Ukraina med stridsvagnar, beväpnade soldater, i tusental, alt som stöd till rebellerna, medavsikt att destabilisera denna region av Ukraina och sedan lägga allt under ryskt styre kan inte klaras av med diplomatiska lösningar eller med en eftergiftspolitik.

  Obama har uteslutit varje typ av militär lösning och i än högre grad militärt ingripande.
  Det verkar också bli den strategi som andra Nato-länder tvingas följa.

  Ukraina kan i detta läge bara hoppas på ett upphörande av alla stridigheter, eftersom detta land ensamt inte kan motsätta sig Putins invasion.
  Putin får då vad han hela tiden eftersträvat
  ,att själv bli herre på täppan, något som han lyckats med vad gäller Krim.

  Vi närmar oss allt mer vad som hände 1939.

 2. Ja de var en lang rackare, ser ut som ett svenskt HSB hoghus, artikeln eller som Lill Inga kallar for nyhetsbrev och odmjukt och trofast som vanligt tackar for.
  Verkar som om Afghanistans populations komposition varit konstant nar man raknat fram att medellibslangden okat med 20 ar utan hansyn till de enorma dodstalen under detta 13 ariga krig.
  Men det later ju bra, tycker val i alla fall ”britiska media” som ibland later sig kallas engelska media och i undantagsfall kallas UK eller nar det passa bast utgor nagot som heter samfundet.

  Du, det kanske finns goda forhoppninngar att de tva huvudkandidaterna i svenska valet den 14ds nar alla roster kontrollerats skall kunna komma overens om nagon form av samregerande i landets intresse, saval politiskt som ekonomiskt och utan trygghetsbehov fran varken USA eller Commonwealth och i storsta samrad vad betraffar neutralitetens aterinforande i vart alskade land av 200 arig fred.

  Ukraina kan begara ”refund” nar de lamnar tillbaka landomradet som de inte kunde hantera eller tvartom att Ryssland kan begara kompensation for misskotsel.

  Jag ar chocklad att jag ar svensk….

  ADDENDUM
  Du vet val att Australien fortfarande ar spekulanter for ett antal Gripen.
  De gissade du val genom enbart body & facial language med Madame Julie Bishop?

 3. Carina Rydberg skriver:

  En helt annan sak: Har du någon kommentar till UD:s beslut att skicka hem Eritreas diplomat? Han måste tydligen lämna landet inom 48 timmar. UD vill tydligen inte gå in på anledningen men det kommer ju att spekuleras en hel del – bland annat kring Eritreas stöd åt al-Shabab.

 4. Lista:
  Implementera (CTBT)
  Utvidga New START Treaty
  Genomför en nedrustad frizon i Arktis, Nord och mellan Europa
  Avskaffa DU ammunitionen
  Genomför detta parallellt med förhandlingar om eld upphör
  i Ukraina
  Nedrusta fortsatt även B och C kapacitet.

  Mvh Sign For Peace ”Vitruvian initiative”

 5. bildterberg skriver:

  Det där med rysk invasion av Ukraina har än så länge
  inte underbyggts med något som helst verklighetsunderlag.
  Detta är inget som bekymrar den breda allmänheten utan
  den låter sig matas med vilka påståenden som helst från media
  och dignitärer (bloggägaren inte undantagen).
  Den anti-ryska hysterin har föranlett ett del amerikansk
  senior underrättelsepersonal att varna Angela Merkel
  för att lita alltför mycket på den information som strömmar
  från västliga informationskällor angående händelserna i Ukraina:

  http://consortiumnews.com/2014/09/01/warning-merkel-on-russian-invasion-intel/

 6. stig2entreprenoren skriver:

  Broar är vackra och symboler för kloka mänskliga initiativ. Öresundsbron, broarna över Bosporen och Golden Gate är de tre toppkandidaterna för bra nytta och vacker syn.

 7. andersroshages skriver:

  Betalar verkligen Sverige hundra miljoner dollar per år till Afghanistan.. Och varför får medborgarna i sitt land ha rätt till att veta orsakerna till Andra länders diplomater utvisning?
  Någon måtta på diplomati måste det väl ändå finnas eller … ;-)

%d bloggare gillar detta: