Fart och god stämning

KASTRUP – ARLANDA: Det blev en dag av valrörelse med möten, diskussioner, frågor och icke så få ”selfies” runt om i västra Skåne i dag.

Och även om mitt budskap är långt ifrån glättigt och löftesrikt märks det att det finns ett påtagligt intresse för de utrikes- och säkerhetspolitiska frågeställningarna i valrörelsen.

Ärlighet varar längst också i politiken, och då är det viktigt att också i en valrörelse tala om den mer bekymmersamma omvärld som Sverige har att manövrera i under de kommande åren.

Och det var fulla hus och fulla torg i Helsingborg. Lund och Malmö. Strålande sol bidrog självfallet även den till att göra dagen lyckad.

Att avgöra stämningar i en valrörelse är inte alltid det lättaste, och jag har egentligen inte varit ute tillräckligt mycket för att uttala mig med alltför stor säkerhet.

Men den stämning jag möter är en stämning av optimism och tillförsikt. Det finns en känsla av att alliansen och inte minst dess partiledare hitintills har gjort en stark valrörelse.

Och av att det inledningsvis stora gapet mellan blocket nu borde börja att minska.

I morgon blir det så fortsatt kampanj, men nu mer på hemmaplan i Stockholm.

Under tiden skall ju också utrikespolitiken skötas.

Uppgifterna om en överenskommelse om vapenvila i de samtal som hållits i Minsk är självfallet glädjande, även om jag inte haft möjlighet att värdera dess detaljer ännu.

Viktigt är, som jag skrivit tidigare, att ryska trupper och ryska vapen dras bort från Ukraina, och att landet kan kontrollera sin egen gräns.

Sedan kan man ju hoppas att det blir möjlighet att genomföra det val till det ukrainska parlamentet Radan som skall ske i oktober också i dessa delar av landet.

Med demokratiskt valda företrädare finns ju helt andra förutsättningar för samtal och överenskommelser.

Men sannolikt är det att hoppas på för mycket. Den ryska agendan ser nog lite annorlunda ut.

Förhoppningsvis får vi lite närmare informationer under det kommande dygnet för att kunna värdera detta bättre.

7 Responses to Fart och god stämning

 1. Sjalvmordsstatistiken i varlden narmar sig nu 1 miljon.
  Vi foddes for att leva tillsammans och inte for att do tillsammans sa Bertrand Russel. Om han nu visste vad han pratade om.

  Hursomhelst: Sveriges Grundlag ar helt utsliten.
  Sjalvmords siffrorna i Sverige verkar toppa i varldslistan.

  Flesta svenskar har daligt samvete dar.

 2. erkar100 skriver:

  Det är svårt att se hur Ukraina kan förhindra att Ryssland lägger beslag på den östra delen av landet.

  NATO vill inte ha ett storkrig i Europa och kommer därför inte att leverera avancerade vapen till Ukraina. Detta betyder att Ukraina har ingenting att sätta emot den militära styrkan som kontrollerar nu de östra delarna av Ukraina.

  Att Ryssland fortsätter leka med den ukrainska armen beror på att för Ryssland är det mycket fördelaktigare att annektera östra Ukraina genom att utnyttja politiska medel, såsom det skedde med Krim, än med de militära sådana.

  Den ryska färdplanen är enkel. Tvinga Kiev ge Donetsk och Luhansk regionerna federationsstatus med betydande politisk självständighet. Sedan kommer man att utlysa där en folkomröstning om dessa områdens tillhörighet efter vilket Ryssland kommer att låta sig övertalas att inkludera regionerna i den Ryska Federationen.

  Och dessa områden är enormt viktiga för Ryssland dels på grund av en landförbindelse med Krim och dels på grund av den militära industri som är koncentrerad i detta område, speciellt i Kharkiv.

  Ryssland behöver inte ens frukta att Ukraina går in i NATO. NATO kan ställa ut svepande löften såsom det gjorde åt Georgien, men alla vet att NATO inte tar in länderna som har en territoriell konflikt med ett annat land och speciellt med Ryssland. Ukraina och Georgien hade sin chans strax efter Sovjetunionens sammanbrott, men till skillnaden från Baltiska länderna och öststaterna har de inte tagit tillfället i akt och nu får de betala med landförlusterna för sin dumhet.

 3. ollejos skriver:

  Reblogga detta på Ollejos och kommenterade:
  Den vanliga Ryska annekteringsprocessen är inledd i och med att Ryska pass nu delas ut i flera östliga Ukrainska städer/samhällen. Detta rapporteras i sociala media.

 4. Tack för Nyhetsbrev

  Härligt med Alliansens optimism och med den vändning av valvinden i positiv bemärkelse som nu skett för Alliansen. Våra Ministrar i Regeringen gör ett mycket gott intryck och syns mycket i media vilket är bra. Det är bra att människor får veta allt gott som den sittande Regeringen har åstadkommit och inte minst vad den vill göra mer för att de unga ska komma i jobb, för välfärden, för skolan och för vården.

 5. hmhmhm skriver:

  Utrikesminister Bildt i Expressen talar om en orolig omvärld – ok, jag har inga problem alls med det påståendet. Alla som säger något annat borde gå till doktorn.

  Sedan listar utrikesminister Bildt ett antal saker som är farliga och vad man bör göra åt dem.

  Detta blir då riktigt irriterande:

  ”Vi ser trådar och konsekvenser rakt in i vårt eget samhälle.
  Ingen annan del av världen tar idag emot så många flyktingar som”…Sverige. Utrikesminister Bildt säger ”Europa” för att inte vara övertydlig. Det betyder att utrikesminister Bildt bekräftar att han inser vad som händer med svensk migrationspolitik och dess betydelse för säkerhetspolitiken.

  Om nu utrikesminister Bildt varit med om denna huvudlösa migrationspolitik så skorrar det, mer än vanligt kanske man kan säga apropå halländskan, när utrikesminister Bildt hänvisar till egenkokad soppa som ett av problemet Alliansen måste fortsätta regera för att försvara Sverige ifrån. Vad är det för dumheter!

  Sedan förstår jag och många med mig att alla i Alliansen kanske inte innerst inne sympatiserar med denna huvudlösa politik utan att det snarare är ett resultat av ett flygplan i spinn som piloten inte kan ta sig ur. Detta därför att man målat in sig i ett hörn på samma sätt som sossar målat in sig i ett hörn när det gäller det gräsligt omoraliska i låga skatter och starkt civilsamhälle, allmänt kallat Högerspöket. Högerspöken kan man inte sluta fred med eller komma överens med – de är ju omoraliska och dåliga människor. Samma låsning mellan politiken i allmänhet och SD.

  Nå då handlar frågan om civilkurage, integritet och ”second best”.

  Jag tvivlar inte på utrikesminister Bildt’s patriotism. Dock kan jag tycka att utrikesminister Bildt är lite för mycket internationalist för min smak – men det kan jag överse med eftersom utrikesminister Bildt kan sin utrikespolitik. Utrikesminister Bildt är helt enkelt mycket kompetent.

  Men hur ser det ut moraliskt? Om nu utrikesminister Bildt inser hur tokig migrationssoppan är, exempelvis även från ett utrikespolitiskt och säkerhetspolitiskt perspektiv (försvarsministern verkar ha fullt sjå med att upprepa svar på envisa frågor och är fö en säkerhetspolitisk nullitet även om hon säkert är käck) – har utrikesminister Bildt då inte en moralisk skyldighet att slå larm? Javisst slutar det förmodligen med hans avgång – det hade det även gjort i Tyskland om han hette Ribbentropp 1939 – om han för skarpt protesterat mot tokigheterna visavi Polen.

  Så vad bör utrikesminister Bildt göra (borde ha gjort kanske passar bättre)? Stanna kvar och göra det bästa av soppan eller slå larm?

  Lyda order eller slå larm och ta konsekvenserna?

 6. bildterberg skriver:

  Vem är det som vill ha fred och vem är det som vill ha krig?

  http://www.globalresearch.ca/did-putin-just-bring-peace-to-ukraine/5399967

%d bloggare gillar detta: