Illavarslande i Bryssel

BRISTOL: Så har jag då landat här i Bristol inför mina möten i morgon i marginalen av Nato:s stora toppmöte i Newport halvvägs mellan här och Cardiff.

Och strax före anlände hit till flygplatsen Finlands delegation med president, utrikesminister, försvarsminister och ÖB.

Där ligger Sverige lite i lä…

Sammanlagt är det ett 70-tal delegation som anländer. Det lär vara det största internationella mötet i Storbritannien någonsin.

Tidigare i dag hann jag med några timmar i Bryssel dels för ett framträdande inför och en diskussion med EU:s olika ambassadörer runt om i världen och dels för en snabb måltid med de som mer operativt ägnar sig åt utvecklingen i Ukraina.

Tidigare på dagen rådde betydande förvirring kring frågan om vapenvila eller inte i östligaste Ukraina.

Att president Poroshenko nu vill ha och har ett påtagligt behov av en sådan är uppenbart – sedan reguljära ryska förband gått in i Ukraina har styrkeförhållandena ändrats på ett dramatiskt sätt.

Men signalerna från Moskva är nu mer tveksamma.

Möjligen är det så att man ännu inte uppnått sina mer minimalistiska mål för denna nya fas av operationen – hamnstaden Mariopul kan mycket väl ses som viktig för ”folkrepubliken”, och denna har man ännu inte kontroll över.

Hur som helst är en vapenvila önskvärd, även om den självfallet måste kompletteras för att bli en trovärdig byggsten i en politisk överenskommelse.

Ett viktigt krav då måste ju vara att Ryssland drar tillbaka sina trupper från ukrainskt territorium, och att Ukraina åter får kontroll över sin gräns.

Om det sedan är krav som kommer att accepteras av Ryssland är en annan sak.

Det finns dessvärre inte mycket i dess agerande hitintills som skulle tyda på det. Inriktningen på att också militärt sätta upp sitt ”Novorossyia” på Ukrainas territorium är tyvärr mycket tydlig.

Och det var också den faktisk innebörden av några punkter som president Putin lät meddela från sitt nyss inledda besök i Mongoliet.

Alldeles oavsett detta är det självfallet viktigt att EU är tydligt i ditt stöd till Ukraina, och det hade vi möjlighet att diskutera under uppehållet i Bryssel.

Där har nu i samarbete mellan kommissionen och utrikestjänsten EAS satts upp en Ukraine Support Group som skall samordna de olika insatserna.

Inför EU:s samlade krets av ambassadörer talade Slovakiens Miroslav Lajcak, Nederländernas Frans Timmermans och jag om lärdomar av de gångna fem åren inför den kommande period som den nya EU-ledningen nu har att se fram emot.

Och det fanns förvisso en del att säga i detta avseende.

Den externa miljö som EU nu konfronteras med är dramatiskt mer besvärlig och utmanande än för fem år sedan. Ett revisionistiskt Ryssland och en Levant i långsiktigt sönderfall tillhör bilden.

Men också EU självt har sina utmaningar.

Skulle Storbritannien driva mot ett beslut om utträde i en folkomröstning 2017 skulle konsekvenserna bli synnerligen omfattande och synnerligen allvarliga.

Och det skulle inte minst gälla ambitionerna när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik.

Att förhindra detta måste rimligen bli en av de absolut viktigaste prioriteterna för EU:s nya ledning under de närmaste åren.

Viktig blir också hur den nya EU-kommissionen kommer att sättas samman.

I våra diskussioner i dag var vi alldeles överens om den växande betydelsen av närområdespolitiken, och i denna är självfallet utvidgningen en viktig del.

De rykten jag tagit del av om hur Jean-Claude Juncker tänker sätta samman sin kommission som man hör i Bryssel just nu är mot denna bakgrund klart illavarslande.

Närområdespolitiken prioriteras ned, och utvidgningspolitiken bortfallet helt.

Skulle det visa sig vara korrekt har vi att se fram emot en betydande strid.

Planet till från Bryssel till Bristol var självfallet påtagligt fullt en kväll som denna, och ombord fanns också Lettlands delegation till Nato-toppmötet under president Berzins.

Och det var nyttigt, eftersom de kom direkt från överläggningarna i Tallinn med president Obama och hade en del att berätta.

Nu återstår för mig att läsa vad president Obama hade att säga i sitt offentliga tal i Tallinn för några timmar sedan innan det är dags för ”shuteye” inför morgondagens maraton av möten.

15 Responses to Illavarslande i Bryssel

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Du får smälta in i Finlands delegation så kommer det att uppfattas som ett starkt Nordiskt inslag. Ett bra tillfälle att visa upp nordiskt samarbete.

 2. Känns tryggt att vi nu satsar hela 100 miljoner kronor mer på försvaret under 2014. Nu kan vi sova tryggare….

 3. andersroshages skriver:

  Kul att du delar med dig ….

 4. Paul Stellmach skriver:

  Kan u visa upp BEVIS ( i form av t ex satellitfoton där man TYDLIGT ser ”reguljära strykor” ? Amerikanska satelliter ha en upplösning som skulle göra det möjligt att se i princip enstaka soldater och deras kläder. Varför lyser BEVIS med sin frånvaro ?? Varför lögne och PÅSTÅENDEN men inga BEVIS ?

 5. demiwotan skriver:

  Tycker det är märkligt att inte NATO ser Ryssland som en samarbetspartner när det gäller säkerheten i Europa. Om det nu var så att alla som bor på den Euroasiatiska landmassan var medlemmar i NATO (alltså länder från Atlantkusten till Stilla Havet); om NATO – med andra ord – hade intressen att försvara i varje land från Atlantkusten till Stilla havet så skulle jag med lätthet kunna förstå den hållning som finns i tidningar och TV från Sverige. Verkligheten är en annan. I länder som Ryssland, Iran, Indien, Pakistan och Kina finns andra som har ansvar för sin del av den Globala säkerhetspolitiken. Vi lever nu i en Värld som mer än annat behöver fred och stabilitet. Varför inte ta tillfället i akt och se på verkligheten som den är; världen är inte framme vid den oas som en entydig global säkerhetspolitik kan erbjuda av varaktig säkerhet – och vi bör inte inbilla oss att en hägring av denna oas är någonting annat än självbedrägeri.

 6. Folkvett:
  Var skall alla dessa tusentals manniskor i de delarna av Urkraina som strider mot den ”legala regeringen” ta vagen om en fredslosning, mot alla odds uppstar?
  Skall de forlora sin mark sina bostader och sina hemhorighet och bestraffas med fangelse eller avlivas eller skall Ukraina utlysa Amnesti?
  Skall de fordrivas till Ryssland?
  Har nagon over huvudet tagit tankt sa langt?
  Inte vad jag kunnat registrerar till dags dato.
  Eller tanker man bara i vapentankar och fortsatt hat helt bortom diplomati och fredstankar?
  Du om nagon borde vacka dessa tankar nu och inte senare.
  Tankar som snarast borde adopteras av forst av alla Petro och resten av de internationella ”partnerna”.

 7. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte detta heller men i några veckors tid har jag gått och burit på en pjäsidé: Pjäsen om Vladimir Putin.

  Jag funderar till och med på att ta kontakt med ryska ambassaden med önskemål om hjälp. Finns någon möjlighet till detta så reser jag till Moskva – med all min kapade elektroniska utrustning i bagaget.

  Då blir pjäsen ännu bättre.

 8. Per Fredö skriver:

  President Obamas besök i Tallinn ”resulterade egentligen i inget annat än ett löfte om att Vi lämnar er, alltså de baltiska länderna och inga andra länder i regionen i sticket.
  Inget löfte av värde dock om Ukraina.

  Lavrov å sin sida gjorde klart att Rysslands prioritet i Ukraina är humanitär hjälp och inget annat.

  Då vill Putin ha sitt avtal.

  Det verkar vara ett totalt dödläge sen får vi se om maran kommer at ge något.

  Jag tvivlar.

 9. bildterberg skriver:

  ”Att president Poroshenko nu vill ha och har ett påtagligt behov av en sådan är uppenbart – sedan reguljära ryska förband gått in i Ukraina har styrkeförhållandena ändrats på ett dramatiskt sätt.”

  Finns det några konkreta bevis (t.ex. i form av bilder) på att
  dessa ”reguljära ryska förband” befinner sig inne i Ukraina?
  Det borde gå att hitta något slags bildbevis om det skulle vara sant.
  Risken är annars att NATOs (och Bildts) trovärdighet urholkas
  efter dessa upprepade men hittills helt grundlösa anklagelser
  utan något som helst faktaunderstöd.

  http://rt.com/news/184863-russian-troops-ukraine-obama/

 10. Jojo p skriver:

  Men Carl, man kan inte förvänta sig att Ryssland säger att dom ska dra sig ur Ukraina – eftersom dom inte vill medge att dom är i Ukraina. Så hoppa över det. Det är realpolitik.

 11. Tack för Nyhetsbrev

  Hoppas att Storbritannien inte går ur EU

%d bloggare gillar detta: