Snabbt till Bryssel och Cardiff

STOCKHOLM: En dag av valrörelse här i Stockholm och arbete med olika frågor på UD. Världen står ju knappast still.

I morgon eftermiddag blir det en halvhalt för mig i Bryssel för att tala vid mötet med EU:s olika smbassadörer från runt om i världen – och i anslutning till det ett möte om Ukraina – innan jag fortsätter till Bristol i Storbritannien för det Nato-toppmöte som inleds i Cardiff på torsdag.

Min del i de olika möten som sker där är att delta i mötet med utrikesministrarna i de länder som deltar i ISAF-operationen i Afghanistan på torsdag eftermiddag.

Men alldeles självklart kommer jag att utnyttja möjligheten också för andra möten.

Förhoppningen hade ju varit att Afghanistans nye president skulle ha kommit till mötet, men nu har ju kontrollen av rösträkningen dragit ut på tiden, liksom de samtal som pågår om någon form av maktdelning mellan en kommande president och en kommande premiärminister.

Och det är mycket viktigt att den processen sker på ett sätt som undviker splittring och konflikt i Afghanistan.

Landet är ju so oder so i ett känsligt och viktigt skede.

Men det blir viktigt att i Cardiff lyssna på de bedömningar som görs av utvecklingen i landet. Vi kommer ju inte minst genom ett mycket stort bistånd att vara starkt engagerade i Afghanistan under de kommande åren.

På plats vid mötet i Cardiff kommer också att finnas försvarsminister Karin Enström och ÖB Sverker Göransson.

Karin deltar i mötet mellan Nato och vissa partnerländer på fredag, och jag tror att det också är då som ÖB och hans kollega från Finland tillsammans undertecknar de s k värdlandsavtalen.

Men vid det laget har jag redan lämnat Cardiff och återvänt till den svenska valrörelsen.

På fredag kommer jag att återfinnas i Helsingborg, Lund och Malmö innan det är dags att sent på kvällen återvända hit till Stockholm.

Strax efter soluppgången i morgon landar USA:s president Obama i Tallinn för ett viktigt besök där med överläggningar med presidenterna för samtliga tre baltiska länder i det magnifika Stenbocks palats som ju numera är säte för Estlands regering.

Att det sker i skuggan av den andra ryska invasionen av Ukraina behöver knappast påpekas.

Det är president Obamas tredje besök på ett år i vår region. Först Stockholm, sedan Warszawa och nu Tallinn.

I detta ligger ett tydligt budskap. Och från Tallinn flyger han sedan vidare till mötet i Cardiff.

Där kommer många att samlas.

Ukrainas president Poroshenko kommer också att finnas på plats, och Rysslands aggression mot Ukraina kommer alldeles självklart att bli den dominerande frågan på mötet.

5 Responses to Snabbt till Bryssel och Cardiff

 1. Hej
  Jag sitter och ser på US Open i tennis. Jag tycker det är direkt stötande att se alla dessa ryska spelare som uppträder där. ”Precis som att det inte är något krig i Ukraina”. Putin har skickat in soldater och vapen för att döda ukrainier och ta över först Krim och nu en landkorridor dit. Som en protest tycker jag det minsta världssamfundet kan göra är att bojkotta alla ryssar från alla internationella tävlingar. Det kostar inget, men det ger en tydlig signal. ”Vi vill inte se er här förrän ni har en modern utrikespolitik med respekt för andra människor”. Vad tycker Du?

 2. fredrik persson skriver:

  Göran Persson (S) sa att ”svenska folket kommer att bli förbannade då de förstår vad vi har gjort” angående omgörningen av pensionssystemet.

  dessutom

  När Lars Ohly var partiledare sa han sittandes i tv-soffan ”män ska flytta på sig för kvinnor” men när Lars Ohly avgick var det en man han flyttade sig för. Nour El Refai satt bredvid som medhummare och Lars Ohly framstod som en riktig kvinnokämpe, försökte han manipulera män att flytta sig? kanske några flyttade på sig för att känna sig politiskt korrekta men egentligen blev de bara lurade av en kommunistisk makthavare.

 3. demiwotan skriver:

  Det kan väl ses som om en våt filt nu har tagits bort från EU utrikespolitik när Catherine Ashton får lämna posten som Utrikesminister. Ledarskapet i EU föryngras något, och förhoppningsvis går politiken något mer i takt med tiden. Det är i och för sig inte fel att politiker från öarna i norr får framträdande poster i EU, men merparten av befolkningen bor faktiskt på den kontinentala delen av Europa. Att bo på kontinenten kan i vissa fall vara en annan upplevelse.

 4. Tack för Nyhetsbrev

  Ser alltid fram emot nästa Nyhetsbrev från vår eminente Utrikesminister Carl Bildt. Jag är stolt över att vi har en Utrikesminister med sådan dignitet och med sådant stort kunnande om situationen i världen och som alltid är på språng för att säkra freden. Utrikesministern ger oss också alltid en givande och spännande skildring från möten med intressanta personligheter världen över.

%d bloggare gillar detta: