Behov av ett starkt Europa

MILANO: Det blev en eftermiddag med alla de allt värre kriserna i Europas grannskap när EU:s utrikesministrar träffades här för sedvanligt informellt möte.

Vi har ju ett sådant under varje roterande ordförandeskap, och eftersom det är i Italien som är i ordförandestolen detta halvår träffas vi nu på det gamla mässområdet i Milano.

För min del är det väl det hitintills femtonde mötet av denna typ under min tid som utrikesminister, och det har ju förvisso hänt en hel del under denna period.

Dessvärre tvingas jag konstatera att den utrikespolitiska situation vi i dag står inför är väsentligt mer utmanande och krävande än någonsin tidigare under denna period.

I morgon kommer EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel att utse den person som mot slutet av detta år skall ta över efter Catherine Ashton efter hennes fem år som EU:s förste Höge Representant.

Och jag hoppas att det blir en person som kan leva upp till de höga förväntningar som situationen nu kommer att ställas. Och att beslutet inte styrs alltför mycket av andra hänsynstaganden av det ena eller det andra slaget.

Under dessa fem år har viktiga steg tagits med att bygga upp den gemensamma utrikestjänsten EAS och utveckla mekanismer för att formulera och föra ut en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik.

Allt har inte varit enkelt, och allt är inte perfekt, och förvisso finns det mycket som återstår att göra.

Men mycket viktiga steg har trots detta tagits.

En tendens just nu som oroar är en tendens från de tre huvudstäder som ser sig som lite större än oss övriga att börja ta över för mycket, och därmed underminera det vi försökt att bygga upp under de senaste fem åren.

Lite av detta har vi sett när det gäller Ryssland och Ukraina, där vissa av dem haft en tendens att ställa Bryssel åt sidan, och det har också funnits andra tendenser i denna riktning under den senare tiden.

Detta är inte bra, och skulle riskera att försvaga Europa om det fortsatte. Och Catherine Ashtons efterträdare är viktig också i detta perspektiv.

Det bör vara en person med vilja och förmåga att stå upp för de processer som förenar de 28 länderna, och inte faller för att styras av enbart en liten grupp av länder.

Men om detta kommer det att diskuteras mer i Bryssel i morgon, och då är det Fredrik Reinfeldt som ju representerar Sverige.

Hemma i Sverige i dag har Karin Enström gått ut med de beslut vi nu fattat om det nya Gripen-systemet, och detta har föranlett ytterligare en rödgrön röra med vänstern och miljöpartiet starkt mot ett beslut som socialdemokraterna faktiskt stöder.

Och det är andra gången på bara några dagar vi ser detta i centrala säkerhetspolitiska frågor. Nyss var de ju hjärtligt osams om det värdlandsavtal som
Finland och vi avser att ingå med Nato.

Bra är detta inte – inte för Sverige, och definitivt inte för dem.

Låt oss bara hoppas att vi inte får en regering som i centrala säkerhetspolitiska frågor förlamas av motsättningar och slitningar som dessa.

I kväll blir det mer informell middag tillsammans med våra respektive på ett av stadens museer och i morgon fortsätter samtalen under en betydande del av dagen här.

5 Responses to Behov av ett starkt Europa

 1. gaum interesi skriver:

  It’s time for something new

 2. demiwotan skriver:

  Så, tapperheten i den svenska hållningen gentemot Ryssland är det inte fel på. Det brister bara något i omdömet.

 3. Adam Kanne skriver:

  Tyvärr grusades förhoppningarna på att EU trots allt skulle utnämna en potent och erfaren hög representant. Är rädd att stats och regeringscheferna genom utnämningen av Federica Mogherini vingklippte EU som aktör att hantera Ryssland och Ukrainakrisen.

 4. Tack för Nyhetsbrev

  Lika intressant som vanligt att läsa.

  Det är viktigt att, som Utrikesminister Carl Bildt skriver, ”vi inte får en regering som i centrala säkerhetspolitiska frågor förlamas av motsättningar och slitningar—”. Den rödgröna röran har ju visat prov på detta den senaste tiden både i fråga om värdlandsavtalet med Nato som Sverige och Finland vill ingå i och nu senast om inköp av Jas Gripen stridsflygplan. Inte bra för Sverige, inte för dem själva och framförallt inte för säkerheten i världen.

 5. All You Love is Need!
  What shall a 505 billion european kamikaze Aedes aegypti do after a nuclear storm from North East?
  Jag ar djupt Gripen som en Svensk Tiger.
  Let this kollonilott go!!

%d bloggare gillar detta: