Ingen röra i säkerhetspolitiken!

HALMSTAD: En av dagens nyheter blev plötsligt att såväl Sverige som Finland under den allra närmaste tiden skall underteckna ett s k värdlandsavtal med Nato.

Och eftersom det är valrörelse föranledde detta protest från Miljöpartiet och ännu mer och högljudd protest från Vänsterpartiet.

Det blev t o m radiodebatt i ärendet mellan mig och Jonas Sjöstedt.

I sak är ärendet föga sensationellt och behandlades f ö av den senaste försvarsberedningen som med stor majoritet sade att det var viktigt att ett sådant avtal ingicks snabbt.

Och för oss har det också varit viktigt att gå fram parallellt med Finland.

I går kom det ut ett mer officiellt uttalande i Helsingfors i ärendet, och i detta nämndes också att arbetet sker i samarbete mer Sverige.

I sak underlättar ett avtal som detta när vi är värdar för främmande länders stridskrafter i Sverige, och det sker allt oftare i samband inte minst med olika övningar.

Den stora BaltOps-övningen i början på sommaren, med ett stort antal örlogsfartyg från olika Nato-länder i Karlskrona, är ett konkret exempel på en situation som skulle underlättas.

Men självfallet är det också ett uttryck för tesen i vår säkerhetspolitiska doktrin att vi skall både kunna ge och ta emot både civil och militär hjälp.

I bägge fallen kräver det vissa förberedelser.

Att allt detta i varje enskilt fall kräver vårt beslut och vårt godkännande är en självklarhet.

Men centralt och viktigt är ju att vi bygger säkerhet i samverkan. Med Finland, Norden och Nato. Det blir allt viktigare.

Att nu vänsterpartiet och miljöpartiet går i taket och protester illustrerar tydligt de starka motsättningar också i centrala säkerhetspolitiska frågor som finns på den rödgröna sidan.

Alliansregeringen gör här vad också socialdemokraterna tycker är rätt och riktigt, och skrivit under på i försvarsberedningen, men vad en rödgrön regering alldeles uppenbart inte hade kunnat göra.

Ironiskt, men dessvärre också sant.

Men det visar ju att det finns också rent säkerhetspolitiska risker med alla de motsättningar som finns på den rödgröna sidan.

I radiodebatten sade Jonas Sjöstedt att han ville att en rödgrön regering skulle riva upp detta avtal. Jag tror knappast han skulle lyckas med det kravet, men det vore självfallet illa nog med uppslitande strider i en regering i frågor som dessa.

Och kanske är det bra att detta på detta sätt kommer fram i valrörelsen. Frågorna är viktiga för framtiden.

Nu lämnar jag soliga och vackra Halmstad efter att i dag på förmiddagen ha talat på SNS-konferensen i Tylösand om perspektiv på USA:s roll i den globala politiken, ägnat mig åt lokala media och kampanjat med Hallands-moderaterna på Stora Torg.

Och en radiodebatt med Jonas Sjöstedt från Radio Hallands studio hanns ju också med.

Den och dess diskussion om säkerhetspolitiken illustrerade väl hur viktigt det är att allianspartierna får fortsatt ansvar för regeringen i Sverige.

I morgon blir det så en dag i Stockholm.

3 Responses to Ingen röra i säkerhetspolitiken!

 1. Anders Dahlsner skriver:

  Tack för ditt inlägg, Carl
  Förslaget- som jag innerligt hoppas kommer att genomföras innebär kanske början på något större och ännu viktigare!

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Utrikesminister Carl Bildt skriver att det är viktigt att vi i Sverige både ska kunna ta emot men också ge både civil och militär hjälp. Avtalet också till stor hjälp när vi är värdar för främmande länders stridskrafter i Sverige.
  Därför är ett sådant värdlandsavtal med Nato viktigt. Finland är också berett till att underteckna detta avtal.

  Men hur ska det gå om de rödgröna vinner valet? Då kan oenigheten i den rödgröna röran faktiskt innebära en säkerhetsrisk, som Utrikesminister Carl Bildt skriver. Ty S håller med Alliansen som är enad i denna viktiga fråga medan MP + V går i taket och vägrar skriva under avtalet. I säkerhetspolitiken får det inte finnas någon röra. Alliansen står för en enad säkerhet.

 3. Carina Rydberg skriver:

  Jag tycker det är lite svårt att begripa vad det är som händer i Ukraina. Men min hund har situationen helt klar för sig: http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/08/29/kaoset-i-ukraina-vad-ar-det-som-hander-egentligen-min-hund-jesse-har-svaret/

%d bloggare gillar detta: