Solnedgång över Tylön

HALMSTAD: Efter en dag i Stockholm – dominerad av diskussionerna på mötet med alla våra ambassadörer – har jag nu kommit hit till ett Halland som visar sig från en väsentligt soligare sida än vad jag såg uppe i Svealand.

Just nu njuter jag av en vacker solnedgång över Tylön.

Diskussionerna med ambassadörerna tidigare i dag dominerades av lätt insedda skäl av de mer oroande strategiska horisonter som jag ju skrivit åtskilligt om på denna plats sedan ett bra tag tillbaka.

Och det gäller såväl i det östliga som i det sydliga perspektivet.

Det fanns mycket att diskutera. Och det blev också en bra och tydlig föredragning av ÖB Sverker Göransson om aktuella utmaningar och situationen framöver.

Samtidigt fortsätter valrörelsen.

Allianspartiernas ledare har under dagen befunnit sig bl a i Helsingborg och presenterat olika delar av vår politik.

En betydande draghjälp fick de genom en detaljerad jämförelse mellan olika europeiska länders utveckling under åren sedan krisen 2008, och där Sverige framstod som överlägset bäst i samtliga de kategorier som man hade valt att studera.

Medan vår ekonomi vuxit med ca 7% sedan krisen började 2008 har ekonomin i EU i dess helhet fortfarande lätt negativa tal.

Och vi har haft en tydligt starkare utveckling än också våra nordiska grannländer – såväl Danmark som Finland har fortfarande negativa tal.

Detta kan inte vara alldeles utan samband med den ekonomiska politik som alliansregeringen fört under dessa år.

Hit har jag kommit för att tala på SNS årliga konferens i Tylösand i morgon förmiddag. Det är mera globala frågor som står i fokus.

Men självfallet blir det valrörelse också här i Halland innan jag senare i morgon återvänder till Stockholm.

När jag skriver detta har nyheten just kommit om en vapenvila om Gaza, och det är självfallet någonting som jag varmt välkomnar.

Men även om jag just nu inte har alla detaljer är det uppenbart att denna överenskommelse behöver föras vidare för att nå till en situation där det inte hela tiden finns en risk för att konflikten skall utbryta igen.

Det handlar om de fyra grundläggande principer som jag ju skisserade här och i en artikel i DN i inledningsskedet av detta skede av konflikten kring Gaza.

4 Responses to Solnedgång över Tylön

  1. Angående ”Host Nation” memo

    För inte allt för länge sedan skeppades resterande Svenskt klyvbart material åter till det stora landet i Väst. Det finns såklart en bakomliggande poäng nämligen NPT och det faktum att ”targeting” doktrinen gör måltavlor av varje de facto medlem i den nukleära klubben. Minnesanteckningen får ej utan folkomröstning innebära någon mål utmärkning/förvaring på svenskt territorium då NPT fortsatt måste respekteras. ”Consensus” bör råda om i alla fall detta ”Host Nation” åtaganden till trots.
    Det känns för övrigt som en åtgärd i brådrasket som borde avvaktat val-resultatet i riksdagsvalet, enär beslutet kan komma att rivas upp, vilket skulle återspeglas ofördelaktigt på övriga pågående bilaterala förhandlingar.

  2. svaamer skriver:

    På tal om valrörelsen: prognosen ser inget vidare ut för alliansen – det verkar luta åt att hamna i opposition. Endast drastiska åtgärder tycks nu kunna röra om i grytan och få vågen att tippa över – som kanske en pool-dance med en lättklädd Annie Lööf, eller att den våta drömmen om Håkan Juholt som återinsatt S-partiledare besannas.

%d bloggare gillar detta: