Tillbaks till Stockholm

GÖTEBORG: Nu går tåget tillbaka till Stockholm efter en både stimulerande och produktiv dag med alla Sveriges ambassadörer här.

Det var landshövdingen Lars Bäckström i Västra Götaland som var vår värd under överläggningarna på länsstyrelsen här, och sedan paraderade några av regionens spännande globala företag och institutioner revy under dagen.

Landshövdingen föreläste själv om statsförvaltningens uppgifter i en lagbunden demokrati, och tog dikten om landshövdingen ur Fänrik Ståls Sägner till stöd för sina teser.

Men sedan blev det forskning på Chalmers, den allt viktigare livsmedelsindustrin, bägge Volvo, AstraZeneca, SKF och Göteborgs Hamn i en imponerande kavalkad av världsomspännande engagemang och verksamhet.

Och det var nog ett mycket bra sätt att inleda ett sändebudsmöte som detta. Det är ju den svenska verkligheten som skall vara utgångspunkten för de insatser som vi gör.

I morgon i Stockholm skall vi så diskutera de mer handgripliga utrikespolitiska utmaningarna, och då är det jag som inleder den diskussionen.

I år blir det en tydligare tyngdpunkt också på de rent säkerhetspolitiska frågeställningarna i närområdet än vad som brukar vara fallet vid möten som detta.

Tiderna har ju – som bekant – blivit sådana.

3 Responses to Tillbaks till Stockholm

 1. Förstår inte vad du menar med de ”säkerhetspolitiska frågeställningarna i närområdet”? Reinfeldt har ju redan deklarerat att det inte finns några militära hot – varken på kort eller lång sikt. Som Fredde sa I SvT’s utfrågning – ”Försvar – mot vaddå?” IQ? Om det inte hade varit för Reinfeldt så hade du säkert kunnat vara utrikesminister en mandatperiod till men nu är det pensionering som väntar dig, Carl.

 2. Utlandsbrevrostningen ett noga kalkylerat tekniskt sabotage!

  Vanster och hoger om mars. Uppenbarligen en media flopp i Goteborg nar en arme av150 ambassadorer far en kostbar betald semesterresa till hemlandet sadar just fore valet.
  Det blev storre intresse for Eko korrararna an for alla dessa sandebud i tyst dialoge eller monolog om man sa sager.
  Vilket fiasko!

  Senarelagg Riksdagsvalet 2014 till dess Brevrostning fran Utlandet utretts.
  Ett demokratiskt grundkrav som avsiktligen blivit helt forfuskat.
  En halv miljon roster som gatt ner i avloppet.

 3. Tack för Nyhetsbrev

  Alltid lika intressant att få ta del av Utrikesministerns tankar, möten med intressanta människor samt reseskildringar.

  Bra att Utrikesministern hade en angenäm och givande dag i Göteborg

%d bloggare gillar detta: