Börjar veckan i Göteborg

GÖTEBORG: Från överläggningarna på Harpsund har jag nu anlänt hit som förberedelse för att alla Sveriges ambassadörer från världens alla hörn kommer hit i morgon och får sig till livs samhällsliv och företagsamhet i denna del av Sverige under ett dygn.

Under eftermiddagen passade jag på att besöka några av allianspartiernas valstugor här i centrum och prata med valarbetare och människor som passerade förbi.

Stämningen var såväl god som optimistisk.

Att socialdemokraterna inte hade satt upp sin stuga än var lite märkligt – jag brukar faktiskt titta in också där när jag är här.

Gårdagens diskussioner på Harpsund var självfallet inte bara centrerade kring ekonomi och budget, utan handlade också om valrörelsen och hur den utvecklades.

Och det fanns en påfallande tillförsikt i de olika intryck och observationer som rapporterades.

Att vi står inför betydande utmaningar är uppenbart, men förvirringen inom oppositionen inte minst under den gågna veckans olika debatter har ju samtidigt varit tämligen så uppenbar.

Min kommande vecka blir självfallet en viss blandning av valrörelse och olika aspekter på den europeiska och internationella utvecklingen. I ljuset av hur osäker den senare är finns det också en betydande flexibilitet i min planering.

Här är jag i alla fall under morgondagen, och ser mycket fram mot det.

Viktigt för Göteborg blir i dessa dagar lanseringen för globala media av den nya modell XC90 som beskrivs som den första från ”nya Volvo” och som skall börja tillverkas på Torslanda här i januari.

Men det som är viktigt för Göteborg är självfallet också mycket viktigt för Sverige. Den äldre modellen XC90 var ju under några år Sveriges viktigaste exportprodukt, med ett exportvärde på omkring 40 miljarder kr årligen under de mest framgångsrika åren.

Sent i morgon kväll kommer jag dock att vara tillbaka i Stockholm för olika aktiviteter där under huvuddelen av tisdagen innan jag ger mig iväg till Halmstad för att under en del av onsdagen vara med om SNS:s storsa årliga konferens där.

Mot slutet av veckan blir det dock Europa igen.

I Milano samlas mitt på dagen på fredag EU:s utrikesministrar för det informella möte som ordnas under varje ordförandeskap, och på lördag eftermiddag samlas i Bryssel EU:s statsa- och regeringschefer för att inte minst fullfölja sin del av utnämning av ledande personer som inom EU under de kommande fem åren – nu främst ordförande i Europeiska Rådet och Hög Representant för utrikes- och säkerhetspolitiken.

I tiden som dessa är det självklart att detta är positioner som måste besättas av personer med tyngd, trovärdighet och förankring. Annars är självfallet risken betydande att EU:s tyngd när det gäller att möta de olika utmaningar vi i dag står inför kommer att minska.

Och dessa ser gradvis allt värre ut.

I Ukraina har i dag firats landets självständighetsdag, men det förefaller som om det samtidigt varit kraftiga strider i landets östligaste delar. Uppgifter från Nato säger ju att reguljärt ryskt artilleri inne i Ukraina nu deltar i dessa.

I sitt tal i Kiev i dag sade president Poroshenko att det som tidigare kallats en ”anti-terroristoperation” nu i stället är Ukrainas nya självständighetskrig. Det är tunga ord.

På tisdag träffar han i Mins Rysslands president Putin, och då kommer också bl a EU:s Catherine Ashton att vara på plats, liksom EU:s kommissionärer för handels- och energifrågor.

Det blir ett viktigt möte, och en viktig bakgrund för våra diskussioner i Milano.

Också perspektiven söderut är mycket bekymmersamma.

Den viktiga regeringsbildningen i Bagdad har råkat ut för nya svårigheter, och i Libyen har dagens kraftiga strider vid Tripolis internationella flygplats fört landet än längre mot kaos och sammanbrott.

Och här handlar det om utvecklingar med grava konsekvenser också för oss i Europa.

Så det blir en vecka med viktig valrörelse och med tunga också utrikespolitiska utmaningar.

4 Responses to Börjar veckan i Göteborg

 1. bildterberg skriver:

  ”Uppgifter från Nato säger ju att reguljärt ryskt artilleri inne i Ukraina nu deltar i dessa.”

  Skulle vara intressant att se något litet bevis på detta.
  Trovärdigheten är lite ansträngd nu efter att locket lades på
  när det gäller MH17. Metoden med att dölja gårdagens
  avslöjade lögner med nya lögner kanske inte håller i längden.
  Rasmussen har sannolikt inte fogh för vad han säger.

  http://www.globalresearch.ca/western-propaganda-exposed-as-russian-convoy-invades-ukraine-with-humanitarian-aid/5397289

  ”I sitt tal i Kiev i dag sade president Poroshenko att det som tidigare kallats en ”anti-terroristoperation” nu i stället är Ukrainas nya självständighetskrig. Det är tunga ord.”

  Ord så tunga att de faller platt till marken.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Libyen borde tas om hand av en kompetent internationell ledning som avväpnar och styr upp starten av ett nytt modernare land.
  Att låta ett antal banditgäng starta från scratch lär ta lång tid och ge mycket lidande innan det blir någon fason.

 3. Rajko Dukic skriver:

  Hej Carl,
  Inser du vad har du och dina vänner ställt till Iraq,Afganistan,Libyen,Syrien,Ukraina.
  Föresten vad hände med utredning angående nedskjuten MH17?
  Kiev eller hur?

%d bloggare gillar detta: