Ärlighet varar längst

HARPSUND: Så är det då dags för den traditionella sensommarsamlingen med regeringen för att diskutera främst de ekonomiska utgångspunkterna för det budgetförslag för 2015 som skall presenteras gör riksdagen i höst.

Att Sveriges ekonomi i ett europeiskt perspektiv står stark tror jag knappast någon kan förneka.

När har träffade den ansedda ekonomen Fred Bergsten i går – årets svensk-amerikan med rötter i trakten kring Kumla – var han mycket tydlig i sitt lovprisande av det som han tycker att Sverige hade åstadkommit under de senaste åren.

Och en del förde han också tillbaka till de ekonomiska reformer av olika slag som vi ju genomförde i början av 1990-talet. Om detta har han skrivit i bl a Washington Post.

Men varje situation har ju samtidigt sina utmaningar, och det är självfallet kring dessa som en regering måste koncentrera sina i insatser.

Många av dessa har ju sin bakgrund i den bekymmersamma situationen i vår omvärld.

Ekonomierna i vår omvärld går inte fullt så bra som vi hade hoppats. Försvaret kräver alldeles uppenbart ökade resurser under en lång följd av år. Starkt ökat flyktingmottagande kräver kortsiktigt mer pengar. Vårt humanitära ansvar i världen kan vi inte springa bort från.

Från socialdemokratiskt håll ser jag att man anser att Anders Borg och jag ägnar oss åt ”teaterkonster” när vi talar om dessa saker.

Men om de tror att de kan fly verkligheten riskerar de ett mycket brutalt uppvaknande.

Och – brukar jag hävda – ärlighet varar alltid längst.

Alltför cyniska politiska kommentatorer talar om att detta möjligen är valtaktik. De vet inte vad de talar om.

Jag skulle vilja se den s k taktiker som rekommenderar att man skall sätta flyktingpolitiken i centrum för valrörelsen.

De s k taktikerna i olika partierna har nog i stället haft den alldeles motsatta rekommendationen. Och på sina håll verkar det ju som om man också lyssnat på dem.

Och sanningen är ju – som knappast någon kan ha missat – att det faktiskt hänt och händer allvarliga saker i vår omvärld.

I TV4:s Nyhetsmorgon i dag på morgonen intervjuades jag lite mer utförligt om detta, och på min svenska Twitter finns en länk för dem som vill titta på den intervjun.

Sedan vi haft våra diskussioner om detta och annat i regeringskretsen, och Anders Borg gjort sin sedvanliga redovisning för den samlade pressen, fortsätter vi i sedvanlig ordning lite mer informellt.

Och det är i alla fall min förhoppning att Fredrik Reinfeldt bjuder på någon sensommarspecialitet senare i kväll.

I morgon bör det så för min del vidare mot Göteborg och mötet med alla Sveriges ambassadörer där under måndagen.

5 Responses to Ärlighet varar längst

 1. bildterberg skriver:

  ”Ärlighet varar längst”

  Ja, eller hur?

  http://www.globalresearch.ca/the-causes-of-the-mh17-crash-are-classified-ukraine-netherlands-australia-belgium-signed-a-non-disclosure-agreement/5397194

  ”Det finns självfallet detaljer kring detta som inte är klara, men det råder knappast någon tvekan om att det var proryska separatister som sköt ner planet, och att man gjorde det med ett tämligen avancerat luftvärnsrobotsystem.”

 2. andersroshages skriver:

  (y) bra där med ärligheten..

 3. Ingen sanning och arlighet klarar ett internationell nyhets media bombardemang langre an 24 timmar, som knappast nagra manniskor runt varlden kan ha missat.
  Journalister som ”sandebud” ar numera bara historia.
  Press soldaters huvuden i oken sanden visar pa denna ”sanning”.

  En press nyhet ar inte langre en nyhet an ett par minuter pa sin hojd.
  Varje nyhet har en datumstampel, som farsk mat har. Olampligt for human consumption darefter.

  World News Today ain’t World News Tomorrow!
  That is the New Cyber World we all have to face.

  Sanning och arlighet flyter som Kontinenterna gor men med electroniska vindar.
  Morphing! Inget ar statiskt.

 4. Tack för Nyhetsbrev

  Utrikesminister Carl Bildt skriver att ärlighet varar längst. Jag är stolt över vår Regering som trots Socialdemokraternas tal om ”teaterkonster” håller på humanismens linje och ärligt talar om som det är i vår omvärld. Alliansen tar ansvar. Det är berömvärt, tycker jag.
  Jag tror svenska folket också uppskattar Regeringens ärlighet och humanism. Jag läste att Moderaterna nyligen ökat i poäng medan de rödgröna gått neråt.

  Jag har precis fått i väg en debattartikel till en svensk tidning där jag prisar Vårdnadsbidraget. Utan Alliansen inget Vårdnadsbidrag.

  Därför är det så viktigt att vi alla röstar på Alliansen som visat att de kan regera med mycket gott resultat och att de tänker på familjernas valfrihet och på de små barnen vilket gynnar samhället och gör att våra små får växa upp i trygghet.

%d bloggare gillar detta: