Överväldigande i Kurdistan

BURGAS: Nu är det mellanlandning här i Bulgarien på väg hem från en minst sagt välfylld dag i Kurdistan i norra Irak tillsammans med EU:s kommissionär för humanitär hjälp Kristalina Georgieva.

Hon och hennes medarbetare lämnar oss här. De gör imponerande insatser när det gäller att i EU:s namn hjälpa runt om i världen.

Jag tror att jag sanningsenligt kan säga att det var ett mycket uppskattat besök, och det blev speciellt bra genom att vi reste tillsammans.

Det visade konkret och samlat europeiskt engagemang.

Det är en överväldigande humanitär kris vi står mitt uppe i framför allt i de nordliga delarna av Irak.

Sedan början av sommaren har ytterligare närmar en miljon människor fördrivits eller flytt framför allt genom ISIL:s attacker först mot Mosul i mitten av juni och därefter mot Nineve-slätten och kurdiska områden i början av augusti.

Och detta kommer ovanpå kanske lika många människor som tvingades på flykt i vintras i Anbar-provinsen i de västligare delarna av landet.

Men om situationen där i dag vet vi tyvärr ganska lite – situationen är alldeles för osäker.

I grunden handlar det om en kris som utlösts av en kombination av kriget i Syrien och av den sekteristiska politik som Maliki-regeringen i Bagdad drivit under de senaste tre åren eller så.

Nu är den omedelbara uppgiften att hjälpa människorna, och vi har under dagen träffat såväl hela FN-familjen av hjälporganisationer som de erfarna och imponerande frivilligorganisationer som i dag finns på plats.

Oerhört mycket har gjorts – men oerhört mycket mer måste göras.

Och självfallet är Sverige mycket viktigt. Många tackade för våra insatser.

Någonstans i luftrummet mötte vi sannolikt de två svenska Hercules-flygplan som tidigare i dag lyfte hemifrån med olika former av hjälp.

Men sedan kommer det att handla också om pengar.

Det som dock måste till är en övergripande politisk strategi. Den handlar om Bagdad och Erbil, men den handlar också om Ankara, Teheran och Rijadh.

Vi hjälper nu de som fördrivits eller flytt, men för många av dem är självfallet frågan hur deras framtid kommer att se ut. Och än finns det inte några riktigt trovärdiga svar på den frågan.

När vi satt med ärkebiskopen från Mosul, liksom hans företrädare på posten, var han mycket tydlig med att de som han representerade vill kunna flytta tillbaka.

Men när vi talade med de ledande företrädarna för yeziderna – den folkgrupp som ju direkt hotades av folkmord, men där internationella insatser gjorde att de flesta kunde räddas – var bilden betydligt mycket mer komplicerad.

Guvernören i Mosul – nu i Erbil – tillhörde de något mer förhoppningsfulla.

Han trodde att de insatser som ju förstärks skulle kunna fördriva ISIL från Mosul, och att det skulle vara möjligt för de flesta att komma tillbaka.

Och vi diskuterade olika säkerhetsarrangemang i olika delar av det vida området som skulle kunna skydda de utsatta och fördrivna.

Det var svårt att inte imponeras av den generositet och öppenhet som kännetecknade de kurdiska myndigheternas olika insatser i denna också för dem mycket svåra situation.

Men de har ett besvärligt finansiellt läge efter det att Bagdad i januari slutade med budgetbetalningar. Och även om man sedan i maj börjat direkt export av olja är produktionen för liten för att generera de resurser man verkligen behöver.

Och det gäller i all synnerhet i det läge som i uppkommit. Omhändertagandet kräver, även med den omfattande internationella hjälpen, stora insatser.

Till den i allt väsentligt humanitära dagens mer politiska inslag hörde en timslång överläggningar med den kurdiska presidenten Barzani i hans eget palats en bit upp i bergen.

Vi känner numera varandra väl, och det blev ett framtidsinriktat och intressant samtal, där vi ju också noterade de nära och goda banden mellan våra samhällen.

En bit efter midnatt hoppas jag kunna landa i Stockholm, och i morgon får jag försöka att anpassa mig till de kanske trots allt inte fullt lika avgörande frågor som dominerar vår pågående valdebatt.

Men att det är så har vi ju i grunden anledning att känna en djup tacksamhet för.

7 Responses to Överväldigande i Kurdistan

 1. bildterberg skriver:

  ”I grunden handlar det om en kris som utlösts av en kombination av kriget i Syrien och av den sekteristiska politik som Maliki-regeringen i Bagdad drivit under de senaste tre åren eller så.”

  Alternativ till denna mytologi:

  http://rt.com/op-edge/180544-iraq-us-syria-maliki/

 2. Ja vi kan vara tacksamma att vi inte sitter i samma sits som kurderna men inte desto mindre viktig är vår valdebatt. Vi befinner oss, på grund av en felbedömning av hela vår säkerhetspolitik, i en djup kris avseende vår möjlighet att försvara vår nation i kris eller krig. Ett uppvaknande igen mitt i en ny europeisk krigssituation där vi igen måste manövrera oss mycket försiktigt i många år innan vi igen har ett militärt försvar. Ett försvar/en försäkring mot oförutsedda ”undantagsvis” händelser som kan skada vår trygga värld, hindra oss att tala ut OCH stoppa våra möjligheter att hjälpa andra i nöd. Denna del i vår lilla ankdamm och valdebatt kan också för de hjälpbehövande vara viktig om än inte av tillnärmelsevis lika omedelbart dramatiska dimensioner. Men den är inte minst viktig för många tidigare trogna M väljare. Att saldera bort husförsäkringen var aldrig en smart ide. Grundläggande trygghet är borta, inte bara i folket, men också hos våra grannar och ersatt av ett nordiskt säkerhetsvakum. Vem kommer att fylla det?

 3. Martin Nicklas skriver:

  Hej! Tror du inte att Irak inte är den viktigaste stället på jorden när det gäller utrikespolitik nuförtiden. Enligt min åsikt borde vi fokusera på situationen i Ukraina eftersom det som händer där kan ha stor påverkan på hela Europa. Krisen i Irak är viktig, men inte den viktigaste nu. Hälsningar!
  Martin

 4. Stig (@ukranova) skriver:

  Jag ödmjukt skriver till er utrikesminister, Carl Bildt med förhoppningar jag få din uppmärksamhet och återkoppling. Jag skriver detta till dig som jag är mycket oroad över de tider i Ukraina, och som jag lever deltid i Kherson jag är ganska oroad över kommentarerna i en presskonferens nyligen i Kherson (se bifogad länk och översatt text). Jag hae försökt vid flera tillfällen att conctact Carl Sturen för att prata med honom, som jag är ett svenskt bosatt och försökte få lite hjälp från honom, men utan lycka alls att komma i kontakt med honom alls. Detaljer avslöjas på presskonferensen enligt nyhetsartikel ger skäl att vara orolig för hur det svenska rykte i denna region kommer att uppfattas av allmänheten i den här regionen, och med tanke på historien om svenskar i Kharkov region, jag tror att Utrikesdepartementet med dig utrikesminister med ansvar och varit så frispråkig om det ryska inflytandet i konflikten, och rättmätigt så, se till att dialogen med den konsulära Carl Sturen om denna artikel och de fakta som presenteras i den. Jag hoppas att utrikesministern kommer att vidta åtgärder i denna fråga så snart som möjligt, eftersom situationen kan utvecklas mycket snabbt till woirse och fronter kan utvecklas förr än senare och kan ge frö punkten för en större konflikt utvecklas i Kherson region bakgrunden till konflikten i Donetsk och Lughansk regionerna för tillfället.
  Jag är ledsen min svenska är inte bättre, som jag är ursprungligen en norsk medborgare som bor i Sverige och en del tid i Ukraina.
  Vänliga hälsningar
  Stig-Arne Kristoffersen

  http://pravda.ks.ua/kherson_ks/important/24108-pochetnyj-konsul-shvecii-putin-provincialnogo.html

  Honorary Consul of Sweden – Putin provincial scale?
  News of Kherson ”Urgent!
  Not only Russia is trying to interfere in the internal affairs of our country, but also in Europe. Anyway, some of its citizens, such as the Honorary Consul of Sweden, Carl Sturen.

  True, he does so at the local level, but not less active than in the Russian state. In Kahovka under the guise of a famous enterprise with foreign capital ”Chumak” Carl Sturen actually runs through the city and the mayor of his assistants.

  Until recently, no assignments Kahovka passed without consultation with Carl Sturen which considers Kahovka as his personal fiefdom, it was stated by deputy city council Kahovsky Andrey Dyachenko at the press conference held on August 19 in Kherson.

  According to social activist Vitaly Erofeev said that patience was the last straw lobbying Carl Sturen man with a dubious reputation, Alexander Boiko, first to the Executive Committee at Kakhovsky city council, and now – in the jury Kahovsky court: ”This has caused a wave of indignation kahovchan who remember him participate in the 90-ies in a criminal organization ”Chumaky” and suspected of murder. This is a slap in the face of territorial community of our city. ”

  Honorary Consul of Sweden – Putin provincial scale?

  Andrey Dyachenko added details: ”The intervention of a foreign citizen and a citizen of the Honorary Consul of Sweden Carl Sture in bulk case began not yesterday. In the last local elections in 2010, I personally ran for mayor and lost with a gap of 122 votes. And remember that before it was forced to report to Mr. Sturen ”to the bride.”

  Formation of the city executive committee then also not without participation of the Honorary Consul of Sweden. With the submission of his company ”Chumak” and a member of the Executive Committee under pressure deputies approved certain Alexander Boiko, who is known for his involvement in an organized criminal group ”Chumaky” and murder of school physical education teacher.

  However, documents from the archives of this strangely disappeared: perhaps they cleaned up with the help of father-Boyko – Kryukiv judge, who was convicted of trying to shoot a machine gun his sister and nephew on the basis of division of the estate.

  In the presidential election, I was offered the lead headquarters Poroshenko Kahovka, and again the people of Charles Stur insisted on withdrawing my candidacy with the appointment of the same Boyko, offering it for half a million hryvnia cash. To its credit, the regional headquarters, this proposal was not accepted. But now Alexander Boyko ”push” in the District Court, the jury! The City Council rejected the nomination.

  In addition, Carl Sturen bought property JBI plant in the park, and for the regional budget has paved the way to it, although in Kahovka many streets whose roadway is in a much poorer condition.

  We have the answer to the request of the deputy of the regional council, which expressly states that cover the road to Pushkin Street paves the means oblbyudzheta!

  Vitaly Erofeev ”Sturen surrounded himself with aides-regionals, the same Alexander Boiko, an assistant deputy of Regions Mykola Bagraveva.

  Another assistant, Alex Prikhodko, former chief of police Kakhovska after retirement – chief security officer ”Chumak”, now honorary president of ”Chumak” trustee Karl Sture. At the end of April last year, after the intra-party coup led Kakhovskaya regionals.

  For many, this was unexpected, because is hard to imagine a police colonel, even in retirement, at the head of the party, whose leader was an honorable criminal, double-seated Viktor Yanukovych. During the events of the Maidan Alex Prikhodko, simply could not be involved in the organization of the trip, ”Gopnik” on Antimaydan. At the moment, he did not come from the Party of Regions and is its current leader, and no one has heard from him condemning actions of the former leader – Viktor Yanukovych.

  What follows quite logically conclude that he still supports Yanukovych.

  We are very sorry that the Europeans, our allies, have entrusted the diplomatic status of such a person who intervenes in the affairs of our bulk Putin intervenes in the affairs of Ukraine. At the local level, Karl Sturen no different from Putin. ”

  According to the press conference

 5. bildterberg skriver:

  Ytterst intressant artikel om John McCain och den ”arabiska våren”:

  http://www.voltairenet.org/article185085.html

 6. flyktingar skriver:

  Carl Bildt:

  Levantens folk flyr till Europa och Sverige.

  Vad de flyr från, kanske du undrar?

  Jo, förstår du, de flyr undan förvirrade galningar uppvuxna i Europa och Sverige!

 7. Tack för Nyhetsbrev

  Förhoppningsfullt att Guvernören i Mosul – nu i Erbil – tror att ISIL kan fördrivas från Mosul och att alla som flytt därifrån kan återvända till sina hem.

%d bloggare gillar detta: