Och så blir det valrörelse!

STOCKHOLM: Tillbaka i huvudstaden, och dags för valrörelsen att mer officiellt ta sin början.

På klassiska Norrnalmstorg i Stockholm talade Fredrik Reinfeldt om politik och perspektiv för kommande år.

Ett viktigt budskap var de krav som en oroligare värld kommer att ställa på oss under de närmaste åren. Perspektiven är långt ifrån idylliska.

Utrikes- och säkerhetspolitiken kommer att kräva styrka och stringens. Den förstärkning av vårt försvar som inletts och getts inriktningen för är viktig.

Men vi skall inte blunda för att en oroligare värld också tenderar att dämpa inte minst de europeiska ekonomierna, och att detta ju påverkar också vår mycket exportberoende ekonomi.

Vår generösa flyktingpolitik kommer också att möta nya utmaningar. Vi ser nu inströmningar som för tankarna till situationen under kriget i Bosnien i början av 1999-talet.

I dag vet vi att den inströmningen kom att bli ett mycket värdefullt tillskott till vårt samhälle och vår ekonomi. Men de omedelbara utmaningarna skall för den skull inte underskattas, och det gäller också rent budgetmässigt.

Också perspektiv som dessa måste finnas i en valrörelse. Världen och dess utveckling är inte långt borta – den påverkar oss direkt och omedelbart.

En valrörelse frestar alltid till löften i mångfald. Visst måste visionerna och ambitionerna vara där. Annars vore det märkligt. Men om det mest handlar om att åstadkomma allt med ökade offentliga utgifterna riskerar baksmällan att bli bitter.

När Fredrik Reinfeldt talade om att öka bostadsbyggandet till 150.000 nya bortöder handlade det därför inte om lån eller om bidrag. Det handlade om minskade regler och minskad byråkrati.

Sådant kostar inte pengar. Sådant sparar faktiskt pengar. Men utmanar sannolikt en och annan regleringsfantast.

Dock är det den typen av politik som, enligt min mening, Sverige kommer att behöva mer av under kommande år.

Här fanns en inte ointressant kontrast mot Stefan Lövéns motsvarande sommartal för en vecka sedan.

Där var det stora löftet att staten via CSN skulle stå för ökade möjligheter till lån för att få körkort.

Problemet är självfallet att det uppenbarligen blivit för dyrt att få körkort.

Men möjligen skulle detta problem kunna angripas genom att på olika sätt angripa de faktorer som gjort att dessa kostnader skenat i höjden på detta sätt.

Men i stället talas då om ökade offentliga lån och ökade kostnader.

Man kan erinra sig att det en gång fanns en tid då den filosofin styrde också svensk bostadspolitik. Det ledd till en offentlig kostnadsexplosion som vi dock lyckades att avveckla under 1990-talet.

Och nu tror jag att det ansats med minskade regleringar som Fredrik talade om i dag är alldeles rätt väg att gå när det gäller att få fram fler bostäder.

Det gäller i all synnerhet när en orolig omvärld via olika faktorer kommer att innebära förändrade förutsättningar också för de offentliga budgetarna under kommande år.

Men även om det var valrörelsestart i dag är det självfallet de internationella uppgifterna som dominerar för mig.

Hjälpåtgärder för Irak arbetar vi intensivt med just nu. Behovet är skriande. Samverkan med FN och EU är av central betydelse.

Efter en del andra möten här i Stockholm i morgon – och jag hoppas också kunna hinna med ett besök på världens längsta bokbord längs Drottninggatan – reser jag och några andra företrädare för svenskt samhällsliv till Finland.

Där har Finlands president Sauli Niinistö inbjudit till diskussioner i morgon eftermiddag om gemensamma utmaningar för våra bägge länder under de kommande åren.

Och därefter blir det middag. Kräftor kan nog inte uteslutas. Våra länder förenas ju också av vissa traditioner.

7 Responses to Och så blir det valrörelse!

 1. Ha det bra i Finland och njut av kräftorna!

 2. Halv miljon Svenskar i ”exil i Utlandet”.

  95 % av en Halv Miljon roster till Riksdagsvalet 14 September, fran utlandssvenskar gar upp i rok pa grund av att de inte ar onskade och blivit avsiktligt tekniskt sabboterade av en idiotbyrakrati.

  Lagen om dubbelt medborgaskap lagfastes formellt redan runt 2001 men respekteras inte av de senaste 2 regeringarna,

  Man maste ha sina fotter pa svenska mark mertiden av 12 manader per ar for att kuna bli betraktad som en akta svensk pa samma satt som en utrikesminister, som besoker hemlandet nagra veckor under varje ar….

  Jag ser ingen annan losning nu an att soka Visum i Sverige i mitt utlandska pass.
  I dag ar det billigare att resa till Sverige for en flygkostnad med uppehalle pa runt 20.000 SEK for att fornya sitt svenska pass an att fa det utstallt i Sveriges ambassad i utlandet.

  En halv miljon svenska pensionarer och andra kanske snart blir berovade pa mer an sitt medborgarskap, av Statsminister Jante?

  Det vore dags for en halv miljon svenskar med hjartat pa ratt sida, att hemvanda och vrida klockan ratt igen.

  Att kunna rosta fran Utlandet ar en ren myt!!
  Detta ar en skandal i modern tid.

  Den nya pass teknologin fungerar inte i den stora merparten av varldens 193 lander da 95 procent av dessa lander inte har i sina pass kontroller de elektroniska deviser som kan avlasa de nya svenska passen.

  Pa den Australenska continenten finns bara en ambassad dar du kan fornya ditt pass….helt absurt!!!!!
  En extremism av oanande matt eller snarast en form av terror.
  http://www.newstime2014.com/BLACK-BOX-BROWSER.html

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Strålande öppning på en valrörelse.

  Att utmana regleringsfantaster är svårt men bra, t.o.m. nödvändigt.
  Att angripa de faktorer som gjort att t ex. körkortskostnaderna skenat i höjden är rätt metod.
  Att hjälpa till att stävja ISIS framfart verkar nödvändigt för dessa är bland det värsta dåd och metoder man hört talas om och vilka man ej trodde fanns 2014.
  Att hitta nya vägar till samarbete med Finland är klokt. Våra länder har en gemensam mentalitet som kan räcka långt och vara till stor nytta för övriga världen.

 4. Carina Rydberg skriver:

  Även jag har haft problem med att stava Stefans namn. Men det ser ut som om det är Löfven. Utan accent.

  För övrigt vill jag anknyta till det du tidigare sagt vad gäller Ryssland och Vladimir Putin. Jag rekommenderar Putins självbiografi First Person. Vad man än anser om Putin så får man här en unik bild av presidenten som med tanke på läget vad gäller yttrandefrihet i Ryssland känns rätt överraskande. Jag har skrivit om boken på min blogg: http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/08/17/verkligheten-bakom-verkligheten-del-1-vladimir-putin-plus-julian-assange-har-hjartproblem/

 5. Urgent Matter:

  Carl, would you like to read the answer from your Swedish Ambassador’s sectretary in Canberra, from last Sunday 17ds, you really have to contact me?
  Seriously!

  I’m right now on my way to apply for a Visa to enter Sweden in my Australian Passport at the Australian Foreign Affairs.
  Can you see the extreme implications of this matter?

  As you very well would now I am a full status Swedish cizen as well as a full staus Australian citizen.

  You are the Boss, and you have to resolve this mad entangled complication in good time before the election 14 of September!
  I’m not joking!!

  Kind regards
  Ture Sjolander

  cc; Ambassaden Canberra

 6. Tack för Nyhetsbrev

  Är stolt över vår Statsminister Fredrik Reinfeldt som i sitt sommartal sade att vi måste öppna våra hjärtan för de människor som flyr för sina liv. Humanismen och godheten måste få råda. Nu har Regeringen beslutat att skicka hjälpsändningar och personal till den så utsatta befolkningen i norra Irak.

  Utrikesminister Carl Bildt skriver att samverkan med FN och EU är viktigt.

  Regeringen vill bygga cirka 150 000 nya bostäder med hjälp av minskad byråkrati och förenklade regler. Kostaderna blir då inte så stora, vilket är bra. Som jag ser det är det angeläget med tillkomsten av små ettor både för studenter men också för de ensamstående äldre samt de med små inkomster. Hyresrätter behövs, tror jag.

  Så trevligt att vår Utrikesminister ska besöka vårt grannland Finland. Ett land som ligger mig varmt om hjärtat. Finländarna har, tror jag, mycket att lära oss svenskar. De ligger i framkant vad gäller skolresultaten PISA och de förstår att ta hand om sina små babysar; att de ska få vara hos mor de tre viktiga första åren. Vårdnadsbidraget är väl utbyggt i Finland och det utnyttjas flitigt då det där är mer fördelaktigt för mödrarna att stanna hemma än i Sverige. Där behöver vi lära av Finland, tycker jag.

  Det finns inget som är så viktigt som att de små 1-åringarna får en trygg anknytning och får vara i lugn och ro i sitt hem. Då finns goda förutsättningar för barnen att framgångsrikt gå igenom alla sina utvecklingsstadier och vid 3 års ålder bli självständiga små pojkar/flickor. På psykologispråk säger man att 3-åringen då har uppnått objektskonstans. Då kan det vara bra med lagom antal timmar i förskola, där barnen får leka med andra barn och få språkstimulans i form av kanske språkbad.

  Ett barn med en trygg anknytning till mor/modersersättare har stora möjligheter att utvecklas bra och löper mindre risk att få psykiska störningar. De har också lättare att lära, tror jag. De har fått en harmonisk grund att stå på.

  Jag har själv läst Barn-ungdomspsykologi vid Göteborgs Universitet.

  Så trevligt att vår Socialminister Göran Hägglunds föräldrar kom från Finland. Många framstående kulturpersonligheter såsom Tove Jansson (Mumintrollet) kom därifrån liksom Jörn Donner och Märta Tikkanen.

  Finnarna är ett pragmatiskt och arbetsamt folk med fötterna på jorden, tycker jag. De har också stort sinne för skönhet. Jag brukade alltid köpa kläder från Marimekko som hade en alldeles särskild skönhet. Marimekko finns kvar än i dag.

  Sedan får vi inte glömma bort det viktiga fredsavtalet EIP som vår Utrikesminister Carl Bildt och Finlands Statsminister Alexander Stubb gemensamt har bildat. En seger för freden!

  Hoppas Utrikesministern får en angenäm och nyttig vistelse i Finland och som Utrikesministern skriver är det inte otänkbart med några räkor på bordet.

 7. Tack för Nyhetsbrev

  Jag vill ge Utrikesminister Carl Bildt en eloge för att han införde det så viktiga Vårdnadsbidraget i Sverige. Det är en stor gåva till barnen och en viktig sak för valfriheten.

%d bloggare gillar detta: