Två nya nedskjutningar…

BRYSSEL: En andra arbetsdag här mitt i sommaren.

Men världen står, milt talat, inte still.

Tvärt om.

Med Hamas raketer som nu stoppar åtskillig civil flygtrafik till och från den livsviktiga Ben Gurion-flygplatsen vid Tel Aviv, och en allt mer brutal israelisk offensiv i Gaza, ser situationen där utomordentligt dyster ut.

Och om det fanns förhoppningar om att tragiken och brottet med MH17 skulle få Kreml att minska flödet av tunga valen till terroristerna i östra Ukraina har de uppenbart kommit på skam.

De rapporter som finns tyder på att leveranserna av tungs vapen fortsätter, och nu på eftermiddagen har två ukrainska flygplan skjutits ner i samma ungefärliga område där MH17.

Det kan knappast råda någon tvekan om att det åter är robotsystemet levererade från Ryssland som kommit till användning.

Alldeles uppenbart har de som använder dessa fortsatt grönt ljus gör sina aktiviteter.

Allvaret i detta kan knappast uttryckas tillräckligt starkt.

Det handlar om indirekt eller direkt krigföring mot ett självständigt europeiskt land.

Och var arkitekterna bakom detta sitter behöver man knappast tvivla alltför länge om.

Samtidigt meddelas i dag från den ryska regeringen att man förbereder nya ekonomiska åtgärder riktade mot såväl Moldavien som Ukraina med anledning av dessa länders avtal med EU.

De åtgärder man redan utannonserat mot Moldavien har redan stoppat ca 60% av landets återstående export till Ryssland med alla de effekter detta har inte minst mot lantbruksektorn.

Så det vi nu ser är en kombination av ekonomiskt krig, informationskrig och – ja, faktiskt – riktigt krig i östliga Europa.

Jag räknar med att detta kommer att påverka diskussionerna här i Bryssel i morgon om de konkreta åtgärder som måste riktas mot den ryska ekonomin.

Men sedan är det självfallet en annan sak i vilken utsträckning dessa kommer att påverka det ryska agerandet.

Kortsiktigt tror jag inte man skall ha för stora förhoppningar i det avseendet.

I det längre perspektivet är det, enligt min mening, uppenbart att Ryssland kommer att förlora på den politik man nu för.

Ukraina har förvandlats till ett land där känslorna mot det Ryssland som man historiskt, kulturellt och ekonomiskt alltid stått nära nu är mycket starka. Och det är sådant som varar och som formar framtiden.

Relationen mellan Ukraina och Ryssland avgör mycket av framtiden i de östra delarna av vårt Europa. Och vad Ryssland nu åstadkommer är att dramatiskt försämra denna relation för decennier och kanske generationer framöver.

Det är utomordentligt svårt att se hur Ryssland – i det längre perspektivet och alldeles bortsett från hur många raketer eller robotar man nu skjuter i sitt lilla krig i Donbass – skulle kunna gynnas av detta.

Men dagen här har varit en dialog mellan Europa och Sydoastien.

Och för dessa länder är det självklart Kina och dess utveckling som står i centrum.

Vi har fått höra åtskilligt om farhågorna för ett allt skarpare kinesiskt uppträdande framför allt i Sydkinesiska sjön, och speciellt men inte enbart från Vietnam och Filippinerna är språket mycket tydligt.

Och här finns självfallet ett mycket starkt gemensamt intresse för våra två regioner för att värna den internationella rätten och alla länders lika rätt och möjligheter i dessa hänseenden.

Men självfallet har våra regioner också ett mycket starkt gemensamt intresse av att värna och utveckla globaliseringen och det internationella handelsutbytet.

I långa avseenden är det ju EU som stått och står modell för det ekonomiska och politiska samarbete som successivt stärka i Sydostasien genom ASEAN.

Så sent som i mitten av 1979-talet var ju detta en region huvudsakligen associerad med krig och konflikter – i dag handlar det om imponerande ekonomisk utveckling och en successiv om inte överallt problemfri demokratisk utveckling.

Det presidentval i regionens ledande land Indonesien som just avslutats är ju ett av flera tecken på detta.

Bakslaget i Thailand, och vägen tillbaka till konstitutionell demokrati där, tillhör dock alldeles självklart det som diskuterats här under dagen.

Vad de närmaste dygnen kommer att innebära veta jag dessvärre inte. Situationen i Europas olika närområden ter sig allt mer bekymmersam.

Det är lätt att se nedåtgående spiraler – och dessvärre inte självklart att se hur dessa på kort sikt skall kunna brytas.

Det är den europeiska sommaren 2014 – ett sekel efter den europeiska sommaren 1914.

20 Responses to Två nya nedskjutningar…

 1. christerhansson skriver:

  Reblogga detta på Christer.L.Hansson och kommenterade:
  Det pågår ett allvar ute i världen medan vi njuter av sol, bad och glassmenyer.

 2. Two for Tango.
  Tell them both to stop dancing!

 3. Pipl Havaet skriver:

  Menar Bildt dessa ukrainska stridsplan som brukade beskjuta civilbefolkningen i Donetsk?

  Vid dessa beskjutningar i juli omkom det fler civila än det var på MH17. Men deras liv, ryska som ukrainska, kostar kanske inte lika mycket som ett stridsplan för att blogga om dem.

 4. bildterberg skriver:

  Observera skillnaden i räckvidd mellan olika system:

  De senaste nedskjutningarna är med stor sannolikhet uförda
  med ”manpads”. För att skjuta ner ett flygplan på 33000 fots höjd
  behövs däremot ett BUK-missilsystem vilket ”separatisterna”
  varken har användning för eller har bevisats ha tillgång till.

 5. Pontus Engström skriver:

  Hur ska vi som individer och företagare agera mot Ryssland och dess medborgare? Känns också som att bästa vapnet är utbildning, så kanske Europa och USA kunde erbjuda fri sommarskola för ryska ungdomar, kanske genom insatser i närområdena, samt också ökade insatser på högskolor i närområdena t.ex Bodö/Tromsö i Norge, Riga, och Kiev, framförallt med utbildning i demokrati, jämställdhet, fred, kritiskt tänkande, och företagande. Överhuvudtaget ökat stöd till de västerländska organisationer som jobbar med vettig utbildning av ryska medborgare. Jämför kostnaden med kostnaden av ett JAS-plan till. Känns som rätt stora insatser skulle kunna göras. Känns farligt att isolera ett så stort land. Kanske skulle ökat utbyte och inflytande uppmuntras på andra sätt.

 6. galgresaren skriver:

  Den Europeiska sommaren kommer inte 2014. Inte riktigt moget ännu. Men jag får ju medge att makteleiten i bryssel gör allt för att påskynda skeendet. Jag har starka indicier för att röstsiffrorna från senaste EU-valet är manipulerade. Inte minst det faktum att EU själva vägrar offentliggöra detaljer om rösträknandet i vissa länder. EU verkar ha strategin att inta positionen strax efter Ryssland vad gäller övertramp i demokratifrågor. Visst, kan visa att det finns ett sämre alternativ är det säkert gott nog för de flesta, sockkra med bröd och skådespel.

  Om det blir Sommar, Höst, Vinter eller Vår vet jag inte, men allt talar för att det blir av. .\\\_

 7. Camilla Lien skriver:

  Reblogga detta på Camillas Värmdöblogg.

 8. Stein Roar Kvam skriver:

  I do not think we should have much hope that the EU- politicians will come up with anything substansial against Russia. Former US president Theodore Roosewelt talked about ”talking softly and carry a big stick.” The EU politicians talks tough and carry around with a feather. No wonder Vladimir Putin is grinning.

  If they had shown a little spine earlier, maybe this mass murder would not have happened. It is almost that you feel sorry for them. They talk and talk and talk and talk…………………..
  It must be tough having so little stamina and moral.

  They should read Bernhard-Henri Levy op ed article in The International New York Times today: Putin’s Crime, Europe’s Cowardice.

  He is so right!

 9. bildterberg skriver:

  Bernhard-Henri Levy?

  En av de främsta förespråkarna för att sprida demokrati
  runt om i världen! Se bara t.ex. på hans betydelse för
  att transformera Libyen till den stabila demokrati det idag är.

  http://item.liveleak.com/2/browse?q=Bernard-Henry%20Levy

  He is so right indeed!

 10. bildterberg skriver:

  Ytterligare bidrag till informationskriget (en viss balansering av
  ”nyhetsflödet”):

  http://landdestroyer.blogspot.se/2014/07/us-appeals-to-law-of-jungle-in-mh17-case.html

 11. Kachina skriver:

  ”Och var arkitekterna bakom detta sitter behöver man knappast tvivla alltför länge om.”

  Att den globala finansmakten styr marionetterna med bägge händerna, är det väl ingen som tvekar om längre. Följ pengarna så hittar du arkitekterna.

 12. Profession: International Mourning Expert
  Hobby: Information Soldier
  http://www.newstime2014.com/
  Carl du kan val ta jobbet som Ambassador i Canberra.
  Det finns ingen dar vad jag har forstatt.

 13. […] det jag sa” och ”må ni alla skämmas”, men det gjorde han inte. Följde man hans blogg fick man istället en redogörelse för EU:s utrikesministermöte i Bryssel och en analys av den […]

 14. LiZ Bi skriver:

  Bästa Utrikesminister,
  När skall du fördömma det som pågår bl.a. i Mosul gällande etnisk rensning av de kristna minoriteterna?
  ”Silence in the face of evil is itself evil: God will not hold us guiltless. Not to speak is to speak. Not to act is to act.”…”We will have to repent in this generation not merely for the hateful words and actions of the bad people but for the appalling silence of the good people.” Dietrich Bonhoeffer
  Mvh
  Liz

 15. Jag skulle inte under nagra omstandigheter kunna tanka klart om jag vore en fast anstalld eller statligt anstalld person.
  Det ar givetvis inte rimligt att forvanta sig av anstallda personer da dessa mestadels har vanstallda tankar.

 16. To anyone concerned:

  If no one missing you while you are alive, imagine how it will be after death.
  TS

 17. flyktingar skriver:

  Hamas skjuter raketer och kräver att Israel häver blockaden för att de ska sluta. Israel påstår att om blockaden inte varit på plats, så skulle Hamas beskjutning vara av helt annat slag, så ock deras krav på Israel för att upphöra. Konfrontation skulle då resulterat i mångdubbelt fler döda på båda sidor.

  Israels krav är ett desarmerat Hamas och ett demilitariserat Gaza.

  Så kommer att ske, eftersom tiden är mogen och Israel inte vill genomleva ytterligare ett gazakrig.

  Självmordsorganisationen Hamas gör allt för att motverka sitt avväpnande. Det sker genom att man offrar sina egna kvinnor och barn som agerar levande sköldar för deras ”kämpar”. Med detta som grund, vädjar de till omvärlden om stöd.

  Gaza-borna offras av sina egna folkvalda: Hamas, lett av Khaled Meshaal, liksom tyskarna en gång lät sig offras av sin nazi-regering ledd av Hitler.

  Palestinska folket ställer sig bakom sin självmordsorganisation Hamas, som en gång tyskarna stod bakom sin självdestruktiva nazi-regering.

  Därför måste Hamas avväpnas med våld, liksom en gång nazityskland avväpnades med våld.

 18. Before the birth of the Drone.

  Something has now gone missing.
  Was it really a rocket from the ground?
  Trade Center was shot down from above.
  MH17 was shot down from above too, or behind?
  As we all know, the operator can be on the other side of the planet.
  Pressing a button and simply viewing a screen, LIVE.
  Neither USA or Russia have nano brains.
  As one similar passenger plane recently completely disappear how easy it must be to get a Drone totatally vanish after it’s mission.

  Before birth no one was missing you, either.

  Shut up or shot down!

 19. Gara Garinca skriver:

  Eftersom Carl Biltd vet allt utom var natten sover,kan han svara
  till oss….Var ligger gränserna på Izrael idag(topografisk).

%d bloggare gillar detta: