Kompetens före kvot

VID MEDELHAVET: Om gårdagens möte med Europeiska Rådet kommer säkerligen mycket att sägas av andra, så jag skall vara lite mer kortfattad i det ämnet.

Men det var ett betydelsefullt möte. Framförallt för vad det inte uppnådde.

På sina håll fanns det nog förväntningar om att man i en mindre och sluten krets av några större länder och aktörer skulle kunna koka ihop ett personpaket som övriga medlemsländer sedan skulle få acceptera.

Men så blev det, som bekant, inte. Och det var i grunden rätt hälsosamt. Frågor som dessa kräver en bredare förankring, och när den inte finns fungerar det helt enkelt inte.

Jag hoppas att den lärdomen kommer att sitta i länge.

Sedan skall sägas att jag inte är överdrivet förtjust i den nuvarande tendensen att utse personer till olika poster baserade på olika kvoter.

Visst måste olika balanserande hänsyn i viss utsträckning tas – det ligger i det europeiska samarbetets natur – men jag skulle önska att viktiga poster tillsattes mer enligt kriteriet kompetens än efter kriteriet kvot.

Även om det självfallet borde finnas rimliga möjligheter att kombinera de två kriterierna.

Nu kommer stats- och regeringscheferna att samlas igen den 30 augusti för att då fatta beslut om de två viktiga personfrågor som återstår – efterträdare till Herman van Rompuy respektive Catherine Ashton.

Jag har svårt att se annat än att gårdagens debacle påtagligt stärker Jean-Claude Juncker när han nu under de allra närmaste veckorna skall sätta samman sitt team.

Det är svårt att se att han fullt ut kan göra detta utan att ha i alla fall ett antagande om option eller optioner för Hög Representant med i ekvationen, och han har då möjligheten att den 30 augusati gå till Europeiska Rådet med ett paket där möjligheten att då komma med mer radikala avvikelser är mycket begränsade.

Han var i sitt program inför voteringen i Europaparlamentet tydlig med att han ville ha en Hög Representant med ”styrka och erfarenhet”, och det skall bli intressant att se vilken slutsats detta leder honom till i denna viktiga fråga.

Europeiska Rådet sammanträdde i en situation där den ryska också militära inblandningen i östra Ukraina blir allt tydligare, de omedelbara ansträngningarna till en vapenvila kring Gaza misslyckats, förhandlingarna med Iran balanserar på en knivsegg och alla civila flygplatser i Libyen stängts på grund av instabiliteten i landet.

Det säger sig självt att de utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningarna för Europa är större och svårare än vad de varit på mycket länge.

Men Europeiska Rådets möte var inte bara betydelsefullt för vad det inte uppnådde – också för slutsatser som faktiskt beslutades.

Rådets slutsatser vad gäller Ryssland och Ukraina blev starka och bra.

Nu togs viktiga steg som det inte fanns möjlighet att få gehör för i kretsen av utrikesministrar vid vårt senaste möte.

Tydliga restriktioner inte bara för handeln med Krim utan också för investeringar där var viktiga.

Och nu aviserar tydligt skräpta sanktioner, enligt dramatiskt utvidgade kriterier, för skarpt beslut före utgången av denna månad.

I går utannonserade USA i ljuset av den senaste utvecklingen en ny omgång sanktioner riktade mot individer och företag främst i Ryssland. Och nu handlade det om påtagligt skarpa åtgärder, där såväl oljejätten Rosneft som Gazprombank fördes upp på listan.

Det rimliga vore självfallet att USA och EU i en fråga som denna kunde gå fram hand i hand, och det skulle i så fall leda till att Europeiska Rådets slutsatser för fram till konkreta beslut paralella med dem som USA nu fattat.

Det skulle tveklöst ha effekt, men jag kan väl se att det kommer att vara åtskilliga runt bordet som får kalla fötter inför den möjligheten.

I östra Ukraina fortsätter situationen att försämras. Nu kommer rapporter om att Ryssland trappat upp ytterligare genom att skjuta ner ett ukrainskt flygplan över ukrainskt territorium. Om detta är riktigt handlar det i folkrättslig bemärkelse om aggression.

Och det kommer utan tvekan att påverka den fortsatta utvecklingen i denna ytterst allvarliga europeiska kris.

14 Responses to Kompetens före kvot

 1. stig2entreprenoren skriver:

  När far super är det rätt, eller..?
  Vem är det som har kalla fötter?
  Varför är Ukraina, Gaza och Libyen så viktiga att de plötsligt förändrar hela världen?
  Genuint duktiga ”globala” personer från viket land som helst borde kunna spela en roll framöver, både i EU, Ukraina, Gaza, Libyen, Egypten, Iran, Ryssland och i FN.

 2. bildterberg skriver:

  ”Europeiska Rådet sammanträdde i en situation där den ryska också militära inblandningen i östra Ukraina blir allt tydligare”

  Blir den?

  Det verkar vara omöjligt att hitta några indikationer på att så
  är fallet. Jag vore tacksam om Bildt kunde hänvisa till någon källa
  som styrker hans påstående.

  Här är en rapport från östra Ukraina
  av Lana Zoricheva från Radio Bergen:

  http://www.globalresearch.ca/extensive-war-crimes-in-eastern-ukraine-the-voices-of-the-innocent-we-havent-got-anywhere-to-run/5391652

 3. Sune Ervanius skriver:

  Carl Bildt borde få en av posterna.

 4. When was this report written? It was posted 12:32 – 17 July.

  Is it part of a Screen Play?
  It may be some kind of ”review”?
  It is ”tydligen” possible to make up a manuscript and sacrifice an airliner and in that way change the interpretation of ”tydligen” to ”uppenbarligen” have Russia provided the ”terrorist” with heavy modern weapons.
  Pre recorded conversations presented to news media as ”authentic intersepted” convo – used as evidence can not be excluded.
  Anything goes if one like to extend the blame game and play the hate card.

  This whole (utvidgande) EU business is like a evil black box from start.

 5. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte, för det är jag igen. Det var ett tag sedan men det betyder inte att situationen har förbättras, utan snarare tvärtom. Jag bifogar länk till dagens blogginlägg.
  Assange vill av allt att döma få slut på det här – men trasslar bara in sig alltmer. Som jag förstår det är han manodepressiv och det gör bara det hela ännu värre.
  Jag tänker ibland att jag borde åka till London och knacka på hos den där knasambassaden men det är en korkad idé, för jag kan knappast räkna med att bli insläppt.
  Well. Assange säger att han behöver hjälp.
  Och det behöver jag med.
  http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2014/07/18/funderingar-pa-en-fodelsedag/

 6. Tack för nyhetsbrev

  Jag håller med vår Utrikesminister Carl Bildt om att höga poster bör tillsättas med tyngre betoning på kriteriet kompetens än på kriteriet kvot

 7. I skuggan av all den nu monumentala internationella news media publiciteten over flygplans katastrofen i Ukraina dar EU ar ursprungligt den enda skyldige, genomfor nu trots allt Israel sin egen Jihad mot Palestine.
  Vad annat ar detta an, Apornas Planet version III !

  Kollektiv skuld ar var standiga foljeslagare generation efter generation…

  Alla rider vi gemensamt pa den stora djavulen Nyhets Media.

 8. Carl Bildt behöver tydligen inte bestyrka sina uttalanden. Hans uttalande igår kväll i Rapport ang flygkatastrofen var rena skandalen. Medan hela världen försöker hitta sanningen bakom händelsen visar sig Bildt redan kunna allt. Det var visst terrorister, och det var visst avancerade ryska vapen som de hade fått som sköt ner planet. När TVs utsända i Moskva försökte säga emot blev hon nedtystad av nyhetsförmedlaren som försäkrande med att leende att han skulle komma tillbaka till henne senare i sändningen. Hur kan ett lands utrikesminister bete sig på detta viset? Tråkig…

 9. bildterberg skriver:

  Anmärkningsvärda omständigheter kring MH17-kraschen 17/7:

  http://www.veteranstoday.com/2014/07/17/777-shot-down-over-ukraine/

 10. Nar jag var 20, 1957 trodde jag EU var en bra idee nen i dag nar jag fyller 77 har jag blivit klokare.
  Man lar sig med aren!

 11. Snart dags for Bildt att göra dumma påståenden om nedskjutniningen I Ukraina, kan knappt bärga mig

 12. Carl.

  Do you know that the Pilote had a second thought (twice) after entering the ”territory of war” and made a detour, and a second derail short time again before being hit.
  So whoever having the hands on the Black Box, the flight path is already recorded public documentation.

  No ”versions” woud be accepted later on as anyone finally would face the music.

  http:www.newstime2014.com/2013.html

 13. Jojo p skriver:

  Carl. Läs Anna Lena Laurens briljanta beskrivning och analys av Ukrainaicidenten i SvD idag (18 juli sid 6 -8). Den är realpolitisk och en sån som din UD personal bör ge dig (när dom är på topp).

 14. Tank dig om planet hade varit fullt av konsrekryterade internationella nyhetsmedia journalister och klassrekryterade eu diplomater fran alla partier fran alla lander.
  Kanske vore for mycket onsketankande?
  Alternativt att alla hus i Palestina hade varit uthyrda som turistbostader for svenska Benidormkottbullar.och/eller folk fran varldens storsta resebyra FN.
  Mycket aterstar att se i var ljuva socialdemokratiska kungliga framtid som kommer med fagring stor.
  Den som overlever far se tva flugor pa smallen.

%d bloggare gillar detta: