Utvidgningen i fokus

DUBROVNIK: Det har varit osedvanligt bra och intensiva diskussioner på Croatia Summit här om EU:s utvidgningspolitik i allmänhet och situationen i denna del av Europa i synnerhet.

I stort sett alla regionens utrikesministrar är på plats, och därtill ett antal från EU-länder i övrigt som Nederländerna, Italien, Ungern och Sverige vid sidan av Rumänien och Bulgarien.

Och därtill EU-kommissionens ansvarige kommissionär Stefan Füle.

En hel del oro uttrycktes över de signaler som kommit från diskussionerna i Bryssel i dessa olika frågor i linje med vad jag skrivit om tidigare här.

Själv ägnade jag tid åt att understryka vikten av fortsatta och förstärkta ekonomiska reformer i regionens olika länder. Arbetslösheten är generellt sett mycket hög och det tillkommer heller inte nya jobb i någon större utsträckning.

Och EU-kommissionen har faktiskt inte kunnat beteckna någon av regionens länder utanför kretsen av medlemsstater som ”fungerande marknadsekonomi” på det sätt som man gjort med t ex Turkiet.

Så det finns en del att göra här.

Samtidigt är det självfallet att situationen mellan Israel och Palestina kräver uppmärksamhet.

Förutom att vädja om att man ömsesidigt och omedelbart upphör med alla attacker mot civila mål av olika slag handlar det för vår del mycket om de rent konsulära frågeställningarna.

Det visar sig att det finns ett icke oväsentligt antal personer med svenskt medborgarskap på Gaza, och självfallet gör vi vad som är möjligt för att hjälpa dem som ju vill lämna. Vi har också förstärkt vår personal i området för detta.

Om vad som händer i de nukleära förhandlingarna i Wien vet jag i grunden ingenting, trots en hel del kontakter med Catherine Ashton där i andra frågor, och det är ju också så det skall vara.

Men på söndag ansluter bl a USA:s John Kerry till förhandlingarna, och det är ju om inte annat ett tecken på att dessa går in i ett avgörande skede.

Ett sammanbrott vore mycket allvarligt. Vi har tillräckligt med sammanbrott i regionen och världen just nu.

Så jag utgår från att alla kommer att göra sitt yttersta för en överenskommelse.

För min del inleds nu en förhoppningsvis lite lugnare fas, även om den kommande veckan kommer att bli viktig med Europaparlamentets omröstning om Juncker på tisdag och möte med stats- och regeringscheferna på onsdag med såväl Ukraina som personnomineringar på dagordningen.

Och självfallet kommer det att krävas åtskilliga kontakter under de närmaste dagarna i dessa frågor.

Veckan därpå – om vi nu förlänger perspektivet – är det så dags för EU:s utrikesministrar att mötas, och i det sammanhanget har vi också möten först med våra kollegor från det Östliga Partnerskapets länder och därefter med utrikesministrarna från ASEAN-länderna i Sydostasien.

Och vid det laget vet vi hur det gått i Wien och vad som blivit utfallet av olika överläggningar i Bryssel, så det kommer att finnas åtskilligt annat att tala om också.

Att situationen i Mellersta Östern i hela dess vidd måste finnas på vår agenda är tämligen uppenbart.

8 Responses to Utvidgningen i fokus

 1. Sveriges och Australiens regeringar vill hjalpa Israel att genomfora sin egen Jihad i Palestina genom att ”erbjuda” sina medborgare fri ”evakuering” fran slaktfaltet.

  Hur gar det med ditt nyetablerade Freds kontor i Bryssel, Carl?
  Behover du nagon hjalp?
  http://www.newstime2014.com/AUSTRALIA.html

  Det Moderna Internationella Varldkriget utvidgas dagligen uberalles.

  Godot vare med Er!

 2. nubbe skriver:

  Det är andra gången inom 100 år i modern historia som Assyrierna drabbas av folkmord. Första gången i Turkiet i samband med världskrigen och som du än idag inte erkänt som folkmord trots att Riksdagen har godkänt det, samt det som pågår i Irak i skrivande stund. Blunda inte för det uppenbara pågående etnoreligiösa rensning av kristna och andra ursprungsbefolkningar i Irak.

 3. Linear lasning pa Internet gor bara dessa lasare dummare och dummare medan folk som laser digitalt och visuellt ges en mycket bredare och storre kunskapsabsorbation via Internet.
  Linear lasning hor hemma hos aldre tidnings och boklasare.
  Den internationella Journalistiken har annu inte riktigt begripit detta.
  Textflodet ar for langsamt och alldeles for mycket.
  De som kan forflytta sig i flera digitala dimensioner far upper hand.

  Fran det ena till det andra:
  Are you a civilian?
  Ar du en condettieri?
  Finns det innocent people, regard less of gender?

  To any adults concerned.
  Name One or Ten ordinary innocent human beings who are more human beings than you are
  Name another One or Ten who are lesser human beings than youself.

  Grattis pa din fodelse dag kommande vecka, Carl!

 4. bildterberg skriver:

  Det finns uppenbarligen olika nivåer av ambition och konkret
  förmåga från olika håll när det gäller att bekämpa terrorism i Irak:

  http://www.veteranstoday.com/2014/07/10/neo-russia-iran-and-syria-are-coming-to-aid-of-iraq/

 5. ”Utvidga” (vad?)
  Sa har kan det ju inte fa fortga att alla dessa utrikesministrar eller kalla dem for ”gossip mongers” skuttar runt som brandslackare eller/och pyromaner till – som ni forsoker inbilla manskligheten – olika enskilda krig pa olika geografiska platser.
  Alla dessa foresteelser sker i det narmaste samtidigt och kraver darfor en bredspektra forstaelse om varfor detta hander medan internationell ”business” forsatter som vanligt.
  Det ar ETT krig alltihop om tar ett panorama pa alla handelserna i tid och rum.
  F.N. klara inte av detta heller utan sitter bara och gapar om att det ar ”for manga som blir dodade”. De kan val inte vara riktigt att FN skall svara for ett sifferantal av vad som far decimeras?

  De bebodda omradena pa hela planeten ar trots allt bara ca 5 procent och avstand ar inget ooverkomligt i var tid varken fysiskt eller per kommunikation.
  Du kan inte bara foukusera pa Ryssland och Ukraine och heller inte resten av Europas utrikesministrar. Det ar enfaldigt och mycket snavt.

  Det ar ingen slump att alla dessa groteska krig sammanfaller i tid.
  Allt kapital rullar vidare runt jorden pa kullager som om inget hant.
  Det finns redan for manga Peace Institut i varlden. Det vet inte vad de sysslar med annat an sin egen forsorjning av personal.

  FN’s verksamhet maste skrivas om radikalt!!!
  Man maste se helheten i varldsutvecklingen i denna svara tid.

 6. Du och dina andra folkvalda polare maste gora en politsik circumnavigation runt hela globen och analysera inte bara enskilda katastrofplatser utan ocksa dem dollardrivna ekonomin som sker parallellt och hur bl.a. den korrumperade vapenhandeln sker i sammanhangen.
  http://newstime2014.com/2013.html

 7. bildterberg skriver:

  Att göra tillbyggnader i ett hus som håller på att rasa är väl
  knappast någon briljant idé. Här är en belysande artikel om EU:

  http://landdestroyer.blogspot.se/2014/07/toward-europe-whole-and-free-to-loot.html

%d bloggare gillar detta: