I ett lantligt England

EXETER: Efter Almedalen har det nu blivit en lite mer privat helg i ett lantligt och sommarvackert England i goda vänners goda sällskap.

Men nu bör det via det lite skröpliga men rätt charmiga brittiska järnvägssystemet tillbaka mot London och nya uppgifter där.

Och den långsamma färden genom landskapet ger i alla fall möjlighet att mer grundligt plöja igenom det gedigna utbudet av brittiska söndagstidningarna.

Då och då ser jag att engelska flaggor pryder husen vi åker förbi. Är det en ny engelsk självkänsla i dessa tider av diskussion om Skottlands framtid, eller handlar det som så mycket annat i dessa dagar mest om fotboll.

Jag får fråga någon som vet.

I morgon förmiddag skall har så intervjuas av BBC för dess berömda intervjuprogram Hard Talk, och alldeles säkert kommer delar av detta att handla om Storbritanniens framtid inte minst i förhållande till det övriga Europa.

Oerhört mycket står på spel.

Först en folkomröstning nu i september om självständighet för Skottland eller ej. Alla undersökningar just nu pekar på ett nej, men folkomröstningar är osäkra saker, och ett ja kan inte uteslutas.

Och konsekvenserna av ett sådant skulle självfallet bli mycket omfattande. För Storbritannien, men också för Europa i dess helhet.

Skulle regeringen Cameron bli återvald nästa år, och många tror att möjligheterna till det är tämligen goda, stundar så en folkomröstning om medlemskap i EU någon gång under 2017.

Här möter man mycket skilda bedömningar om hur det kan gå.

I välinformerade vänners lag i går kväll fanns såväl de som var alldeles säkra på att den leder till att man stannar kvar som de som var minst lika säkra på motsatsen.

I detta ligger alldeles självklart en stor osäkerhet såväl för Storbritannien som för Europa.

Ett försvagat Europa tillhör det vi behöver allra minst när vi under kommande år kommer att ha att hantera de allt allvarligare utmaningarna i såväl Syd som Öst.

Och jag tror att det är farligt att underskatta de negativa verkningens på EU-projektet i dess helhet om Storbritannien skulle besluta sig för att lämna.

Att lämna låter enkelt, men hur Storbritannien i en sådan situation skulle utforma sitt förhållande till t ex EU:s inre marknad eller till de allt fler och allt viktigare frihandelsavtal som EU ingått är alls inte någon enkel fråga.

Men skulle riskera en eller annan form av satellitstatus, och det skulle jag tro att man i en sådan situation skulle uppleva som påtagligt plågsamt.

Jag tror att insikten om detta borde vara starkare i den brittiska debatten än vad den faktiskt är.

Efter intervjun i morgon hastar jag till Heathrow och planet till Washington för middag där med olika tänkare och tyckare. Det var middag med Zbigniew Brzezinski i Visby i onsdags, och han står på listan för morgondagens middag också.

Och sedan blir det en tisdag av samtal i Washington innan det på onsdag är dags för ceremonierna i samband med kongressens guldmedalj till Raoul Wallenberg.

På kvällen därefter flyger jag så tillbaka till Europa, och anländer sent torsdag eftermiddag till Dubrovnik och det Croatia Forum som jag väl nu deltagit i under hela det decennium dessa möten ägt rum.

Men här möts numera inte bara Balkans politiska ledare, utan också en hel del av mina övriga europeiska kollegor.

Det finns åtskilligt att prata om. Och Dubrovnik erbjuder en angenäm miljö för också denna typ av samtal.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: