Från Kiev till Almedalen

KIEV-STOCKHOLM: Efter den långa flygturer från Tbilisi runt Svarta Havet blev det i dag ett antal timmar av samtal i den ukrainska huvudstaden.

Sent i går kväll upphörde den ukrainska vapenvilan i landets östligaste delar.

Då stod det klart att de krav som EU ställt den 27 juni inte uppfyllts, att gränsen inte stängts och att också väpnad aktivitet från de olika separatisterna fortsatt.

När jag träffade president Poroshenko för ett mer än timslångt samtal tidigare i dag beskrev han hur man förlorat 31 soldater under den långa ensidiga vapenvilan, och om hur separatisterna nu hade ca 190 personer som gisslan med rapporter om ytterligare två nya under dagen.

Nu försöker ukrainska säkerhetsstyrkor tränga tillbaks separatisterna.

Men det finns rapporter om att de under den ensidiga vapenvilan förstärkts med olika typer av tunga vapen, inklusive stridsvagnar, och uppgiften är därmed alls icke enkel.

President Poroshenko var dock tydlig med att han när som helst är beredd att ingå en ömsesidig och övervakad vapenvila, men att det självfallet också krävs att gränsen är under kontroll.

Om detta kommer att vara möjligt återstår att se.

I deras direkta samtal hade president Putin inte varit beredd till den stängning av gränsen som ju är av mycket central betydelse i detta sammanhang.

Om det var dessa frågor som upptog president Poroshenko fokuserades mitt också långa samtal med premiärminister Yatsenyuk framför allt på den ekonomiska och politiska situationen.

Det är viktigt att vi inte glömmer att de våldsamma oroligheterna pågår i en bra bit mindre än 10% av landet i dess helhet. Och det är självklart viktigt att säkra stabilitet och utveckling gör landet i övrigt.

Att den finansiella situationen försämrats är alldeles uppenbart. Säkerhetsoperationen i öst drar betydande kostnader, och medan man fortfarande betalar alla utgifter i form av löner och bidrag i dessa regioner har inkomsterna från dem så gott som helt upphört.

Och därmed blir underskotten högre än vad man tidigare haft anledning att räkna med. Till detta kan ju komma att läggas effekterna av olika ryska åtgärder riktade mot Ukrainas handel som repressalier för associeringsavtalet med EU.

Situationen är dyster men alls inte hopplös. Det finns en ny vilka i landet att ta itu med utmaningarna.

Förr eller senare måste det till nyval till parlamentet, men inte heller det är alldeles okomplicerat.

Risken är ju dessutom att parlamentet i populistiskt bit inför ett nyval kommer att uppträda på ett sätt som inte är ansvarsfullt i förhållande till det mycket ansträngda ekonomiska läget.

Men samtidigt kommer ett nyvalt parlamentet att ge by legitimitet och kraft åt de nödvändiga nya ansträngningarna på det ekonomiska och politiska området i den situation som nu uppkommit.

På väg hem kan jag konstatera att det var ett klokt beslut att dessa dagar komma till Chisinau, Tbilisi och Kiev.

Våra insatser för EU-avtalen är mycket uppskattade i samtliga dessa tre länder, och vi ses, med rätt eller orätt, som ett av de verkliga nyckelländerna när det gäller stödet till deras reformpolitik.

Nu hoppas jag att det blir tid gör konserten med Rolling Stones i kväll, och tidigt i morgon bär det så i väg till Gotland och Almedalen.

Där blir det så diverse aktiviteter.

Men speciellt ser jag fram mot det öppna samtalen i morgon kväll med Zbigniew Brzezinski. Han tillhör ju, med sin utomordentligt versa erfarenhet, de allra mest framstående av USA:s strategiska tänkare.

Och inte minst har han ju ägnat mycket betydande uppmärksamhet åt utvecklingen i Europas östligare delar. Hans böcker om detta var standardlitteratur på den tiden när jag studerade dessa saker på universitetet.

En del har förvisso hänt sedan dess – det Soviet Bloc som han skrev standardverket om finns ju inte längre – men det finns samtidigt mer permanenta faktorer.

Och ett intressant samtal blir det alldeles säkert.

7 Responses to Från Kiev till Almedalen

 1. Camilla Lien skriver:

  Reblogga detta på Camillas Värmdöblogg.

 2. bildterberg skriver:

  Om det farliga spelet i Ukraina:

  Frågan är om den svenske utrikesministerns inblandning
  i denna fråga har någon stabiliserande effekt på situationen.

  Zbigniew Brzezinski betonade redan 1997 Ukrainas betydelse
  för det ”eurasiska schackbrädet”:
  http://www.globalresearch.ca/the-eurasian-chessboard-brzezinski-mapped-out-the-battle-for-ukraine-in-1997/5373707
  Passa på att fråga honom om vad han tror är bäst för
  att stabilisera situationen i Ukraina.

 3. flyktingar skriver:

  Tre judiska ungdomars kidnappning ledde till intensivt sökande – med konfrontationer och arresteringar som följd – för att få information. Grundläggande frågor: Var befinner sig ungdomarna? Är de vid liv? Det visade sig att de tre ungdomarna skjutits ihjäl strax efter kidnappningen, vilket gör det ännu mer angeläget att utröna vad som ligger bakom. Var det ett enskilt meningslöst dåd eller har Hamas hot om att kidnappa civila judar satts i verket? Hamas varken bekräftar eller dementerar. Likafullt måste budskapet gå fram till presumtiva framtida förövare – enskilda såväl som organiserade: Don’t even think about it!. Hamas skulle vinna mycket på göra ett kraftfullt uttalande i frågan men de har hittills valt att tiga. Där är vi nu.

 4. Pipl Havaet skriver:

  Hey, Bildt! Wanna say anything about killing of a dozen of innocent people by the Ukrainian airforce in Kondrashovka? About killing of a five-year old ”terrorist” child? Kinda express your outrage about your friend Poroshenko’s decision to stop ceasefire, huh? Or you send your condolescenes in your propaganda blogs just when Palestinian teenagers die? Where are all these claims like”blood on Poroshenko’s hands” and all that BS you twitted about Yanukovych last February?

 5. Tack för Nyhetsbrev

  Viktigt med en ömsesidig och övervakad vapenvila och att gränsen är under kontroll. Vi hoppas på att Ryssland och Ukraina kan komma överens om detta.

 6. flyktingar skriver:

  Netanyahu condemns murder of Palestinian teen. Prime minister promises to bring to justice those responsible for murder; ‘vigilantes have no place in our democracy.’

  Varför fördömer inte Hamas morden på de tre judiska ungdomarna?

 7. un2here skriver:

  Den fråga man bör ställa sig är; vad gjorde ungdomerna på Västbanken – varför skickade deras föräldrar dom dit?

  EU måste tydligt ta avstånd från all verksamhet i de illegala bosättningerna, och Sverige, om möjligt, gennom att rättsförfölja svenska medborgare som bosatt sig illegalt på ockuperat mark.

%d bloggare gillar detta: