Chisinau, Tbilisi och Kiev i nya situationen

STOCKHOLM: Efter en dag hemma blir det nu en snabb resa till huvudstäderna i de tre länder som ju i fredags i Bryssel undertecknade de viktiga associeringsavtalen med EU.

Dessa frågor har ju varit viktiga för oss inte minst sedan vi 2008 tillsammans med Polen tog initiativet till det Östliga Partnerskapet.

Nu är dessa tre länder på väg in i ett nytt skede, med betydande sannolikhet för betydande påtryckningar från rysk sida för att fördröja eller förhindra ratificering av avtalen.

Och hot om att det därefter kommer att vidtas ytterligare åtgärder mot dem.

I detta läge är det självfallet viktigt att på ort och ställe ta reda på deras bedömningar.

I morgon börjar jag i Moldaviens huvudstad Chisinau, för att på måndag fortsätta till Tbilisi i Georgien och på tisdag hinna med även Kiev i Ukraina innan det är dags att återvända hem.

Och då är det ju också dags att bedöma hur de villkor vad gäller Ryssland och Ukraina som EU:s stats- och regeringschefer formulerade i fredags har respekterats.

Utifrån det kommer ju så den fortsatta EU-politiken att utformas. Och min snabba resa de kommande dagarna ger självfallet oss ett mycket gott underlag för det arbetet.

6 Responses to Chisinau, Tbilisi och Kiev i nya situationen

 1. Kachina skriver:

  Kom ihåg Carl Bildt, att vi i väst har empirisk kunskap om falsk marknadsföring. Det har inte folken i öst. En sådan framgång kan vara början till undergång.

  Ni marknadsför EU för hårt och på för lösa grunder. Låt nya samarbeten själva söka sig till EU istället för att med aggressiv politik söka dem som partners.

  Ni gör ett felaktigt vägval. Vänta och låt dem själva välja väg.

 2. Omsesidig respekt ar ju A och O for fredliga losningar. Hot med sanktioner ar meningslost och rentav mycket barnsligt men framfor allt extremt oansvarigt.
  Gor en MRI pa denna situation och studera molekylerna och atomernas rorelser.
  Hela den har pojkleken skulle fa ett slut!
  Bjud hem Putin for en privat middag och ta en veckas semester tillsammans och fiska lite oringar och kliv ner fran era hoga hastar.
  Det ar ren skit vad ni haller pa med just nu.
  .

 3. Camilla Lien skriver:

  Reblogga detta på Camillas Värmdöblogg.

 4. error i din blogg!!!!!

 5. Lagger in mitt langa inlagg pa egen sajt.

 6. Tack för Nyhetsbrev

  Så bra att Moldavien, Georgien samt Ukraina har undertecknat associeringsavtalen med EU.

  Hoppas bara att ratificeringen av avtalen kan förlöpa friktionsfritt.

%d bloggare gillar detta: