Blev tydligt om Ukraina

STOCKHOLM: Det var i sanning en historisk dag när avtalen med Ukraina, Moldavien och Georgien kunde skrivas under i Bryssel i dag.

Och de slutsatser om Ukraina stats- och regeringscheferna enades om efter sina diskussioner med president Poroshenko var starka och bra.

Intill måndag kväll måste Ryssland bl a medverka till att återställa kontrollen av gränsen till Ukraina liksom en del andra åtgärder av betydelse.

Sker inte detta kommer EU att vidta ytterligare åtgärder.

Reaktionerna på detta under de kommande dygnen kommer att vara viktiga.

Från Kreml förefaller det som om man dels är beredd till positiva politiska signaler men dels understöder eller t o m dirigerar en negativ utveckling i de berörda områdena.

Och därför är det bra att slutsatserna i dag är så tydliga i att det behövs faktiska förändringar i det faktiska uppträdandet.

Jag kommer att vara i Kiev på tisdag, och då bör det ju också vara möjligt att utvärdera vad som faktiskt hänt fram till måndag kväll.

Och vilka konkreta beslut om konkreta åtgärder som detta måste leda till.

Stats- och regeringscheferna i Bryssel nominerade som väntat Jean-Claude Juncker till posten som ny ordförande i Europakommissionen.

Att vår förtjusning över denna process varit begränsad är ingen hemlighet, men vi har samtidigt hela tiden gjort klart att detta inte har någonting med personen att göra, och det tror jag var tydligt också i dag.

Nu är det upp till Europaparlamentet att förrätta sitt val när man samlas i Strasbourg den 16 juli.

Och samtidigt kommer då stats- och regeringscheferna att diskutera de två övriga nyckelpositioner som kräver deras avgörande – beslut om ordförande i Europeiska Rådet och fördrag till Hög Representant för utrikes- och säkerhetspolitiken.

Och det är avgöranden som är minst lika viktiga som förslaget om Jean-Claude Juncker i dag.

Kvällen har inneburit överläggningar om middag med min kanadensiske kollega John Baird, som jag träffar tämligen regelbundet, men som jag nu för första gången hade möjlighet att välkomna i Stockholm.

Att det finns mycket som förenar Canada och Sverige är knappast en nyhet.

Tidigare på dagen hade John Baird träffat Ericsson-chefen Hans Vestberg för att diskutera de mycket stora investeringar som Ericsson nu gör i Canada, och han hade också besökt Karolinska Institutet för att se på det omfattande samarbetet när det gäller medicinsk forskning.

Och under middagen handlade åtskilligt också om de arktiska frågorna, om utvecklingen i Ryssland och Ukraina och om arbetet med de globala nätfrågorna. Men självfallet fanns det också en betydande nyfikenhet på utvecklingen inom EU i just dessa dagar.

Det var ett både konstruktivt och trevligt besök.

6 Responses to Blev tydligt om Ukraina

 1. The GossipMongers:
  En ordforande ar ju trots allt bara en wireless Router nar allt kommer omkring.
  Saken kunde enkelt losas med en tartspade.
  Ryssland tar halva Ukraina och EU den andra halvan som man en gang gjorde med Papua Nya Guinea.eller Korea.
  En ny Berlinmur, synlig eller osynlig. men anda!
  Om man skruvar fram klockan nagot artionde kan samma sak intraffa med EU.
  De som gapar efter mycket forlorar hela stycket.

 2. Camilla Lien skriver:

  Reblogga detta på Camillas Värmdöblogg.

 3. Pipl Havaet skriver:

  Ja, det var i sanning en stor dag. När Stobritannien, näst största ekonomin i EU, som blivit trött på den extensiva europeiska expansionen och junckeriseringen, fick en stark impuls att så snart som möjligt genomföra folkomröstning för att bryta ut ur unionen. Och Kiev fick sin Mose i form av chokladoligarken Porosjenko som nu satt ut det korrumperade ukrainska folket för 40 års euroökenvandring med perspektiv att förlora sin export till den ryska marknaden (20-30 mlrd dollar om året), fördärva sin högteknologisk industri och jorbruk mot byte av billiga europeiska kalsingar o surströmming, förstöra sin mark och vatten genom den amerikanska skiffergasutvinningen i tätbefolkade östrä regioner och gå i konkurs inom närmsta framtiden. Glöm inte inbördeskriget som redan börjat. Congratulations!

 4. Kachina skriver:

  Pipi Havat. Du talar i klarytext och jag håller med.

  Carl Bildt. Du måste inse att EU inte kan expandera genom aggressiv marknadsföring, utan folk och länder måste söka gemenskap med oss av den orsaken att de ser våra gärningar som goda och rättvisa.

  Att förstärka och underhålla egoistiska missnöjesyttringar i andra länder hör inte till ärligt spel. Demokrati, betyder att folket i området själva måste närma sig en samarbetspartner.

 5. observer61 skriver:

  Pilpl Havaet
  Ett kommunistmaoistiskt stabilitet är kanske inte ett tecken på en dynamisk anpassning. Stormaktsdrömmande ryssar har också fått smaka på förändringarnas sötma.

  Mer kommer av förändringar. Kanske ett statsfinansiellt system som vilar på en reell grund.

  Men allt är inte så bra att det inte kan bli bättre. EU ekonomi i balans exempelvis.

%d bloggare gillar detta: