Klimat, Canada och avtal med Ukraina

STOCKHOLM: Det blir ofta sena kvällar, och just i kväll handlade det om en trevlig middag under Lena Eks och mitt värdskap för den Global Commission on Climate and the Economy som träffas i Stockholm just nu.

Under ordförandeskap av Mexico:s f d president Calderon går den tillbaka på initiativ inte minst av Lena att hitta en syntes mellan global tillväxt- och global klimatpolitik.

Och kring det arbetet har det samlats en framträdande internationell grupp, med bl a professorn Stern från den berömda rapport för ett antal år sedan som kom att bära hans namn.

Diskussionerna i Stockholm handlar om det första utkastet till en rapport, och den slutgiltiga kommer att presenteras inför det högnivåmöte om klimatfrågan som FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har kallat till i New York i slutet av september.

Det jag såg imponerade på mig, och jag tror att den rapport de kommer att presentera har goda förutsättningar att på ett påtagligt positivt sätt påverka den globala debatten i dessa frågor.

På sina håll verkar man ju tro att tillväxten är ett avgörande hot mot klimatet och miljön. Men det är en felaktig föreställning.

Tillväxten innebär de avgörande investeringar som den gradvisa omställningen kräver, och denna kan i sin tur komma att ha stor betydelse för möjligheterna till tillväxt.

Inte minst för utvecklingsländerna är detta ett synnerligen viktigt perspektiv.

Arbetet med rapporten, liksom högnivåmötet i New York, är en viktig del av upptakten till det avgörande klimatmötet i Paris mot slutet av nästa år.

Det som misslyckades i Köpenhamn 2009 måste lyckas i Paris 2015.

I morgon är det en ny dag, och då välkomnar jag besök till Stockholm av Canada:s utrikesminister John Baird till avspänd överläggning och avspänd middag.

Vi är goda vänner, och till detta kommer ju allmänt mycket nära och goda relationer mellan våra två länder.

Det kommer att finnas åtskilligt att prata om – från Arktis till arbetet med de globala nätfrågorna. Och alldeles säkert kommer vi att ägna åtskillig uppmärksamhet också åt Ukraina.

Då kommer redan det viktiga associerings- och frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina att ha undertecknats i Bryssel av presidenterna Poroshenko och van Rumpuy.

Och självfallet också de motsvarande avtalen med Moldavien och Georgien.

Om den stora betydelsen av detta har jag skrivit så många gånger här att det knappast behöver upprepas.

Och för att ytterligare understryka dessa avtals betydelse planerar jag besök i Chisinau, Tbilisi och Kiev innan dess art jag k mitten av den kommande veckan dimper ner på Gotland och i Almedalen.

6 Responses to Klimat, Canada och avtal med Ukraina

 1. Camilla Lien skriver:

  Reblogga detta på Camillas Värmdöblogg.

 2. Upprepa garna vad associeringsavtal menas!
  Sjalv avstarjag att bli associerad med Kreti och Pleti.
  Da undviker man att senare lida av tvangstankar eller skuld.

 3. Kachina skriver:

  ”På sina håll verkar man ju tro att tillväxten är ett avgörande hot mot klimatet och miljön. Men det är en felaktig föreställning.”

  Nej, tillväxten är inget hot mot klimatet, inte heller koldioxiden. Det verkliga problemet är att den täta järn, nickel, krom,….kula som roterar innanför en glödande massa av samma ämnen, är en ”generator” som skapar ett magnetfält vilket skyddar jorden från skadlig kosmisk strålning, en ”generator” som cykliskt drabbas av ”malfunctions” och nu befinner sig i en fas där magnetfältet blir instabilt och svagt i vissa områden, vilket orsakar att isen smälter i nordpolern medan den växer i sydpolen och att glaciärer smälter.

  Att bortse från detta, som vi inte kan påverka, och anklaga koldioxiden, kan visserligen skapa tillväxt, men inte på något sätt påverka solsystemets och Universums cykler.

  Tror ni där uppe i de högre globala sfärerna att vi gräsrötter verkligt är totalt dumma i huvudet?

  Vi har empirisk kunskap om marknadsföring,…….och solsystemets cykler, även om det senare hos de flesta finns begravt i det undermedvetna.

 4. Tack för Nyhetsbrev

  Kanada är ju också berömd för att ha introducerat språkbadsmodellen på 1960-talet som nu är så framgångsrik i Finland

 5. I’d Receive The Worst News from Your Beautiful Lips…a new Orpheus i Underjorden
  Amerika A och America B kunde med fordel delas av en kraftig jordbavning.
  Hola!

 6. Kachina skriver:

  Inga-Lill,……Kanada är dessutom för mig ett föredöme vad gäller social politik. Sverige och Kanada har mer gemensamt på det området än vad Sverige – USA har.

%d bloggare gillar detta: