Bra slutsatser i Luxembourg

LUXEMBOURG-STOCKHOLM: I allt väsentligt blev det ett mycket bra möte med mycket bra slutsatser i Luxembourg i dag. Och nu flyger vi hem efter dagens värv för att förbereda för morgondagen.

Ukraina och Irak var dagens två stora frågor.

I den första frågan var det viktigaste att vi gav ett klart stöd till president Poroshenkos fredsplan och att vi gav slutgiltigt grönt ljus till undertecknande av avtalet med Ukraina på fredag.

Man kan undra vad som hade hänt – och inte hänt – om dåvarande presidenten Yanukovich stått fast vid sin tidigare politik och undertecknat detta avtal redan i Vilnius i slutet av förra året.

Men Moskva tvingade honom att ändra kurs, och det kom att utlösa alla de olika händelser vi sett sedan dess.

Avtal blir det nu i alla fall, och därtill fortsatta överläggningar med Ryssland för att klargöra att de olika påståenden man för fram mot detta saknar grund.

Nästa steg blir att Ukrainas parlament skall ratificera avtalet, och därefter kommer det provisoriskt att börja att tillämpas.

Mötet i dag sände också tydliga signaler till Moskva om att inte tillåta stridsvagnar och annat att passera gränsen – ett milt uttryckt rimligt krav i dagens värld – och att inte vidta handelsåtgärder mot Ukraina.

Viktigt var också att det gavs grönt ljus till den s k CSDP-mission för att hjälpa Ukraina med att reformera sin rätts- och säkerhetssektor som Sverige tillhörde en av initiativtagarna till. Det slutliga beslutet kommer vi att fatta vid vårt möte i juli.

På den försenade lunchen lyssnade vi så på Nikolay Mladenovs redogörelse för den mycket allvarliga situationen i Irak, och gav vårt stöd till FN:s ansträngningar att stödja bildandet av en bred och trovärdig ny regering efter valen i Irak.

En sådan torde vara en förutsättning för att isolera ISIL och på allvar ta itu mer den alarmerande säkerhetssituationen i landets norra och västra delar.

Viktig är också dialogen mellan regionens alla länder. Ingen av dem har något intresse av att ISIL växer sig starkt, med det hot mot regionen och dess regimer i sin helhet som ju detta skulle utgöra.

Och vi står ju dessutom inför en mycket omfattande humanitär utmaning. FN kommer snart att vädja om ökade ekonomiska medel för att kunna klara i alla fall den mer akuta situationen.

Under mötet nåddes vi av informationen att internationella journalister dömts till långvariga fängelsestraff i Egypten, och bl a jag reagerade mycket tydligt på det.

Vi, liksom flera andra regeringar, kallar nu upp den egyptiske ambassadören till UD för att framföra vår mycket tydliga uppfattning i denna fråga.

Nu förskjuts fokus till mötet med stats- och regeringscheferna mot slutet av veckan, med personfrågor i närmast ofrånkomligt fokus, men innan dess skall det ju också hinnas med viktiga möten på Nato-högkvarteret i Bryssel.

Men min morgondag blir en dag i Stockholm.

Riksdagsgruppens sommarfest kan man ju inte missa, sedan återstår det att se om man behöver mössa och vantar…

4 Responses to Bra slutsatser i Luxembourg

 1. De som publicerade de fangslade journalisternas rapporter ar ju de som borde fa langa fangelsestraff. eller…?
  Aljazeera’s mediaagare ar val inte ett dugg battre an ISIL?
  Internationella nyhetsmedias agandeskap ar varre an kulsprutor, tanks och kanoner.

  Egypten har val tydligt nog visat detta men genom att fangsla ett antal individer (journalister) istallet for att flygbomba kallorna, tagit hamnd pa klanerna som ”ager” de livegna journalisterna.
  Hur gar det till med rekryteringen av alla dessa luspudlar av journalister i alla nyhetsorgan i varlden?

  Den verkliga terrorn i var varld ar bortom all tvekan det sa kallade ”nyhetsorganen”.
  Sociala medier ar en soptunna i forhallande till television och radio.
  Fullkomliga nollor av defekta och korrumperade politiker runt varlden (och det ar val de flesta) vore slamkrypande marionetter, utan mikrofoner.
  Inga manniskor idag vore cyniska for att inse hur de ”politiska systemen” verkligen fungerar. En rundgang av komplett idioti.

  Nar alla ser dessa 50 millioner fordrivna manniskospillror ar det latt att forsta att vad som egentligen pagar ar ett varldskrig men pa olika geografiska platser runt varlden och samtidigt.
  Det ar inte langre frontkrig med 2 militarstyrkor i tjusiga uniformer utan snarare giftiga och muterande varbolder av dollarparasiter som fortar varandra.
  Vem eller vilka ar utvecklade till att forandra tidens mind set?

  Det finns inga pionjarer inom politik langre om det nagonsin funnits.
  Den narmaste framtiden ser mer an fordjavlig ut!!!

 2. z T skriver:

  hej carl ni moderater brukar alltid hävda att Ryssland rustarfrån en låg nivå vet du jag tror inte det .De verkar som att dom kan ställa stora trupper i ställning och snabbt .
  Typ 500 000 man med en massa olika vapen .Du och Fredrik samt herr Borg har dragit ner brallorna på försvaret .hej m pettersson

 3. Camilla Lien skriver:

  Reblogga detta på Camillas Värmdöblogg.

%d bloggare gillar detta: