Midsommar mitt i Europa

BERLIN: Förvisso lite annorlunda med en midsommarhelg i Berlin, men då blev det detta år.

Och anledningen var att Bosch-stiftelsen bett mig komma ner och hålla ett anförande i samband med att de invigde sin nya Bosch Academy i den tyska huvudstaden. Och därtill inbjuds en rad andra personer för att delta i ren diskussion som följde.

Det blev en både intressant och stimulerande afton med diskussioner över ett brett fält.

Mitt anförande fokuserade på grundläggande principer för Europas säkerhet och konsekvenser av Rysslands invasion och annektering av delar av Ukraina.

Och det var också dessa frågor som kom att dominera den breda diskussion dom följde med också företrädare för andra delar av världen.

När anförandet kommit upp på UD:s hemsida skall jag se till att det via Twitter kommer en länk till det för de som är intresserade.

Men innan dess tillbringade jag i går några timmar i Bundeskanzlersamt med olika vänner där för olika diskussioner.

Utanför vajade den estniska fanan eftersom Estlands nya premiärminister var på officiellt besök.

Vad gäller Rysslands politik gentemot Ukraina och dess konsekvenser är de bedömningar vi gör så gott som identiska. Och det är viktigt inte minst efter de olika EU-möten som vi kommer att ha under den kommande veckan.

Förbundskansler Angela Merkel spelar en ledande och viktig roll i ansträngningarna att få ett stopp för den ryska destabiliseringen av Ukraina.

Hennes direkta samtal med president Putin är i dag den enstaka viktigaste kanal vi har i denna fråga.

Bilden av den ryska politiken förblir splittrad.

Och den fredsplan som Ukrainas president Poroshenko publicerade i går har ju hitintills fått ett påtagligt okonstruktivt bemötande i Moskva.

På måndag kommer vi i kretsen av EU:s utrikesministrar att värdera situationen mer i detalj, och det kommer att bilda underlag för de beslut om ytterligare åtgärder som stats- och regeringscheferna kan komma att fatta senare under veckan.

En fråga som också återkommit är självfallet de olika spekulationerna och åsikterna inte minst om vem som skall bli ny ordförande för EU-kommissionen.

Att Europaparlamentet har en starkare och viktigare roll i denna fråga än tidigare är självklart, men samtidigt finns det skäl att understryka att EU inte är en parlamentarisk demokrati, utan en union med ett mer komplicerat system där den roll som de olika institutionerna har måste respekteras fullt ut.

Och det är därför bl a Sverige insisterat på just detta och velat ge Herman van Rumpuy den tid som krävs för att konsultera såväl Europaparlamentets olika grupperingar som de olika regeringarna.

I detta ligger – i motsats till hur det i land framställs i olika media – inget ställningstagande i någon personfrågor, utan enbart en strävan efter att fyllt ut respektera såväl andan som bokstaven i EU:s fördrag.

Förmiddagen i dag här har så ägnats olika längre intervjuer med tyska media, där det handlat om EU:s framtid i allmänhet och frågor relaterade till Ryssland i synnerhet.

Det finns ett påtagligt starkt intresse för våra synpunkter i dessa frågor här i Tyskland. Och det finns också en kvalificerad journalistik som tar frågor dom dessa på betydande allvar.

Tyskland är landet mitt i Europa, och det märks också i avseenden som dessa.

Men nu bär det hemåt – och redan i morgon bär det vidare till Luxembourg.

9 Responses to Midsommar mitt i Europa

 1. Vote for Neelie Kroes! She can reset stubborn peoples minds!
  http://www.newstime2014.com/newstime2014.html

  PewDiePie

 2. Use one year total budget of European Union and donate it to UNCHR ”business” department and save 50 million peoples life.
  That would make a difference!!!
  Close EU for a year!
  Give all the fat untalented politicians in EU One Year unpaid leave.

 3. bildterberg skriver:

  ”Bilden av den ryska politiken förblir splittrad.”

  Det kanske snarare är EU som är splittrat.

  http://www.globalresearch.ca/russias-anti-dollar-alliance-to-halt-us-aggression-top-putin-advisor/5387829

 4. Varfor bar det ”hemat” nar du ar i Berlin och skall vara i Luxembourg redan nasta dag?
  Jag bara fragar!
  http://www.newstime2014.com/newstime2014.htm;
  Ar hemkar?
  Mitt i Europa?

 5. Varfor forsenar du alla kommentarer den senaste veckan?

 6. Hej!
  Du skriver att ”det finns skäl att understryka att EU inte är en parlamentarisk demokrati utan en union”. Kan du förklara det närmare eller ge en hänvisning? Är det bara golfspelande rika män över 50 som får bestämma då och inte folkvalda representanter från respektive land? Eller menar du att demokratin inte respekteras av de som borde förespråka den och hålla för gott som exempel?
  Mvh
  Alexandra Telluselle

 7. […] speaking of details, I noticed something our current Swedish Foreign Minister wrote in one of his blogposts the other day while haussing Germany as the greatest country in Europe about how “EU is not to […]

%d bloggare gillar detta: