Spänst i alliansen

STOCKHOLM: Sammanträdes- och arbetsdag i försommar-Stockholm denna dag.

Partiledardebatten i riksdagen var spänstig och bra. Jag är förvisso en inte alldeles objektiv betraktare, men jag trot knappt någon kan påstå annat än att alliansens partiledare var offensiva, effektiva och samkörda.

Fredrik Reinfeldt pekade på att politiken gett en kvarts miljon nya jobb sedan 2006, och att vår ekonomi står starkare än vad den gjort på fyrtio eller så.

Men det gäller att den får möjlighet att fortsätta. Med en ökande befolkning och en ökande arbetskraft är det än viktigare att arbetslinjens politik får fullföljas.

Det är också det som ger förutsättningar för framtida välfärd. Det är riktiga jobb som ger riktiga inkomster som kan leda till riktiga satsningar.

Bidragslinjen är, som bekant, en helt annan sak.

Svagheten i oppositionen är att den förblir splittrad och utan vilja eller förmåga att ge besked.

Vi kan kritisera socialdemokraterna för deras bidragslinje, men hur det går om denna skall läggas ihop med miljöpartiets anti-tillväxtlinje vågar man knappt ens diskutera.

Ändå är det ju detta som är det reella alternativet till alliansens jobblinje.

Efter inte mindre än åtta år med i stort sett samma regering är det inte konstigt att det finns lite av en tendens att säga att man ju kan pröva alternativet.

Vi ser ju detta reflekterat i opinionsundersökningarna just nu.

Men när valet närmar sig kommer man med all sannolikhet att mer och mer börja att fråga sig vad detta alternativ egentligen är.

Och dagens debatt i riksdagen tyder knappast på att oppositionspartierna kommer att klara av att ge något trovärdigt svar på den frågan.

Tvärt om. Göran Hägglund skämtade med att socialdemokraterna är för att man skall innehållsdeklarera mat – men inte vill innehållsdeklarera sitt regeringsalternativ.

Hästlasagnepolitik, kallade han det.

Fyndigt. Och faktiskt rätt träffande.

Men dagen har också gett utrymme för utrikespolitik. Som sig bör.

Det blev ett både trevligt och konstruktivt möte med Jimmy Carter strax före lunch. Han förblir lika imponerande som när vi träffades senast för några år sedan.

Och vid sidan av mer aktuella frågor blev det också samtal om när vi tidigare haft anledning att arbeta samman om såväl Bosnien som Palestina.

Den senare frågan förblir aktuell. Palestinska val är aktuella mot slutet av året, och det är viktigt att de faktiskt kan äga rum. Jimmy Carter och hans medarbetare har konstruktiva och viktiga kontakter med alla berörda.

Vid sidan av valobservation arbetar Carter Center också mycket med medling i olika frågor, och jag informerade honom om att European Institute of Peace nu hade satts upp och gradvis kommer att börja sitt arbete.

Här finns goda förutsättningar för ett konstruktivt samarbete.

Men också andra frågar har passerat revy under dagen. Situationen i Vitryssland inför de presidentval som skall äga rum under nästa år har tillhört dessa.

Morgondagen blir mer familjeangelägenheter under förmiddagen, men efter lunch skall Karin Enström och jag ha ett av våra nu tämligen ofta förekommande möten för att gå igenom olika aspekter på utvecklingen i närområdet.

Och självfallet fortsätter jag att följa utvecklingen i Ukraina nära.

President Poroshenko arbetar för ett initiativ till vapenvila i de östligaste delarna, vilket alldeles självklart har vårt stöd, men på den andra sidan finns det dessvärre både signaler och utvecklingar som just nu pekar i annan riktning.

Midsommarhelgen kan komma att bli intressant.

6 Responses to Spänst i alliansen

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Viktigt att Alliansen får fortsätta utveckla sin starka ekonomi och fullfölja sin arbetslinje. Det är som Utrikesminister Carl Bildt säger: ”Det är riktiga jobb som ger riktiga inkomster som kan leda till riktiga satsningar”. Arbetslinjens politik ger förutsättningar för framtida välfärd.

 2. metusalem skriver:

  På utrikesfronten finns nyheten att Finlands utrikesminister anser att Finland bör ansluta sig till Nato. Att svenska politiker skulle våga kommentera detta är en fåfäng dröm i rådande valtaktiska situation. Men när valet väl är över hoppas jag att saken får en positiv hantering. Östersjöländerna bör stå enade mot en granne som gärna vill ta det som man anser sig ha rätt till.

 3. Kachina skriver:

  ”Vi kan kritisera socialdemokraterna för deras bidragslinje, men hur det går om denna skall läggas ihop med miljöpartiets anti-tillväxtlinje vågar man knappt ens diskutera.” Så sant.

  Samtidigt måste vi inse att svenska folket inte mår bra efter ert åttaåriga regeringsinnehav. Vi har nu under den här tiden betraktat hur ni fört över av skattebetalarna betald nationell egendom till ett fåtal ”riskkapitalister”, som inte tagit någon risk. Stora värden har överförts från folket till ett fåtal privatpersoner, i det som jag betraktar som den största illusionsräden i historien. Folket som plundrades trodde att det var för deras eget bästa. Mästerligt.

  Jag är inte bara tveksam, jag är bedrövad av hela 7-klöverns agerande. Hur kan någon tro att jag med min röst skall legalisera detta?

  Övertyga mig Carl, utan att skramla med tomma kärl och anpassad statistik. Du är faktiskt den enda jag kan lyssna till just nu, så gör ett försök att övertyga mig.

 4. 52 million manniskor irrar nu runt som flyktingar i hela varlden, utan hemsvist.
  De kunde utgora en enorm arme av fighters?
  Det blir sakert sa forr an senare.
  The Walking Dead.
  http://www.newstime2014.com/newstime2014.html

 5. bildterberg skriver:

  ”President Poroshenko arbetar för ett initiativ till vapenvila i de östligaste delarna, vilket alldeles självklart har vårt stöd, men på den andra sidan finns det dessvärre både signaler och utvecklingar som just nu pekar i annan riktning.”

  Vad menas med ”andra sidan”?

  http://rt.com/op-edge/167048-ukraine-ceasefire-ongoing-violence/

%d bloggare gillar detta: