Jimmy Carter på besök

STOCKHOLM: Dagen och kvällen har i allt väsentligt ägnats olika diskussioner om de olika utmaningar EU kan komma att ställas inför i de östliga delarna av Europa.

Mycket har alldeles självklart handlat om utvecklingen i Ukraina, men betydligt mer har handlat om utveckligen i Ryssland.

Och olika röster från olika observatörer och aktörer från olika länder har brutit sig med varandra kring de viktiga frågorna.

För ett år sedan anade vi föga om de olika utmaningar vi skulle komma att ställas inför under det år som skulle komma.

Det var först mot slutet av sommaren som vi började att se en ny rysk politik – och knappt kunde vi då ana dess olika konsekvenser.

Och mot den bakgrunden är det självklart viktigt att diskutera olika lärdomar – och vilka slutsatser som det möjligen leder till när vi försöker att blicka framåt.

I morgon börjar dagen tidigt med gemensamt möte med riksdagens EU-nämnd och dess utrikesutskott inför mötet med EU:s utrikesministrar på måndag.

Den annalkande midsommarhelgen har lett till ett lite ovanligt sammanlagt arrangemang.

Och det är dessutom tidigt på morgonen eftersom riksdagens viktiga partiledardebatt börjar klockan nio och då kan inga utskott eller motsvarande ha sammanträde.

Någon ordning måste det vara.

Men i morgon tar jag också mot USA:s f d president Jimmy Carter som befinner sig på besök i Stockholm.

Och det blir ett trevligt återseende.

Vi tillbringade en hel del tid tillsammans i Jerusalem och på Västbanken med valobservation först för det palestinska presidentvalet 2005 och därefter för det därpå följande parlamentsvalet 2006.

Det blev åtskilligt kuskande runt i områdets berg och dalar, och många möten med människor som lämnade starka och bestående intryck.

Och jag minns också fascinerande gemensamma besök i bl a Nasaret, där Jimmy Carter av andra skäl hade ett starkt engagemang.

Om detta skulle mycket kunna sägas, och jag misstänker att jag skrev en hel del om det på min blogg på den tiden det begav sig.

Jag beundrade Jimmy Carter för det arbete han – ibland i direkt kontakt med dåvarande israeliske premiärministern Ariel Sharon lade ner på att också palestinier i östra Jerusalem skulle ha en praktisk möjlighet att rösta.

Enkelt var det inte, och utan Jimmy Carters högst personliga engagemang tror jag knappast att det hade varit möjligt.

Hans insatser även där – liksom på många andra områden – var mycket betydelsefulla. Han tillhör de påtagligt värdiga mottagarna av Nobels fredspris.

Alldeles säkert kommer vi i morgon att diskutera utvecklingen i dessa områden under det nästan ett decennium som har gått sedan dess viktiga val. Vi hade ingen fred då, och vi har fortfarande ingen fred i dag.

Men under tiden har regionen i övrigt förändrats dramatiskt.

Vi sitter i djupa överläggningar med Iran samtidigt som historiska Levanten och Mesopotamien håller på att slitas sönder av nyväckta gamla motsättningar.

Och våra möjligheter att med vår politik påverka dessa skeenden är sannolikt långt mindre än vad vi skulle vilja tro.

5 Responses to Jimmy Carter på besök

 1. Jimmy Carte Blanche .
  He could maybe solve the Swedish/American Hate Crime against Julian Assange as being a ex-Nobel Peace Prize Winner and before his 90 Birth Day in October?
  http://www.val2010.homestead.com/

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Roligt att läsa om hur Utrikesminister Carl Bildt och USA:s före detta President Jimmy Carter samarbetade i Jerusalem och på Västbanken med valobservation 2005 och 2006 inför det palestinska presidentvalet och sedan parlamentsvalet. 2002 fick Jimmy Carter Nobels Fredspris och han är verkligen en värdig vinnare av detta pris. Nu är han på besök i Sverige.

 3. Om Gudrun Schyman med folje kunde visa att hon ar nagot mer an kvinna, kunde hon hjalpa Jimmy Carter pa traven att rattfardiga Julian Assange.
  Men alla politiska fegrisar kniper ihop sina personliga kakhal!
  Nagon ordning far det val anda vara.

 4. Kachina skriver:

  Jodu Ture, ärendet Assagne omgärdas av ett täckande moln och det krävs av svenska staten att skingra molnet, lätta på sekretessen och låta Folkets Domstol avgöra trovärdigheten i anklagelserna.

 5. bildterberg skriver:

  Planerna på att balkanisera Irak går in i sin slutfas:

  http://www.voltairenet.org/article184359.html

%d bloggare gillar detta: