En vecka i allt väsentligt hemma

STOCKHOLM: Med betydande marginal blev det Alexander Stubb som valdes till samlingspartiets ordförande i Finland, och under veckan inleds så också den regeringsbildning som kommer att göra honom till Finlands statsminister.

Och den sker ju mot bakgrund av ett partiordförandeskifte också i det socialdemokratiska parti som man ju också ingår i Finlands regering.

Fredrik Reinfeldt var först från omvärlden att gratulera Alexander Stubb, och självfallet blir det ytterligare kontakter inte minst inför Europeiska Rådets möte mot slutet av veckan efter midsommar.

Relationerna med Finland är och förblir ju av alldeles speciell betydelse för Sverige. Det handlar om historia – men det handlar än mer om framtid. Gemensamt i Europa.

Annars nalkas ju nu sommartiden med stormsteg.

På onsdag är det avslutande partiledardebatt i riksdagen i skuggan av valet till EU-parlamentet och inför riksdagsvalet i september.

Och det kommer alldeles säkert att märkas.

För min del blir den kommande veckan i allt väsentligt en vecka här hemma i Stockholm.

Inte minst kommer den att ägnas olika möten för att lite mer systematiskt gå igenom och försöka att dra i alla fall preliminära slutsatser av den utveckling vi sett i Europas östligare delar under det senaste året.

Det är ju viktigt att inte vi inte fångas alltför mycket i bara den dagsaktuella hanteringen, utan också försöker att se på vår förmåga att bedöma politikens längre linjer och dra slutsatser av dessa.

På fredag – midsommarafton – beger jag mig dock till Berlin för att tala på ett större arrangemang av Bosch-stiftelsen där, och det såväl som den efterföljande diskussionen kommer nog att handla just om dessa frågeställningar.

Och självfallet ger det också möjligheter till lite bredare kontakter i den tyska huvudstaden.

Några små grodor blir nog dessvärre inte aktuella för mig detta år.

Veckan innebär också förberedelser för mötet med EU:s utrikesministrar i Luxembourg nästkommande måndag, och i anslutning till detta blir det också olika möten med företrädare för arabvärlden och inte minst Gulf-staterna.

I ljuset av den dramatiska utvecklingen i Irak kommer det självfallet att bli extra viktigt.

2 Responses to En vecka i allt väsentligt hemma

  1. Bo Strandberg skriver:

    Ny epost:bo-strandberg@telia.com

%d bloggare gillar detta: