Lugn dag på södra Östersjön

STOCKHOLM: Under dagen har den alarmerande utvecklingen i Irak fortsatt, med rapporter om att styrkor tillhörande ISIS nu nått och kanske också intagit staden Tikrit.

Inte bara i Bagdad, utan även i såväl Ankara som Teheran, ser man alldeles självklart på detta med det yttersta av allvar. Och oron torde knappast vara mindre i Washington. Vi riskerar att stå inför en helt ny situation i regionen i dess helhet.

Som jag skrev i går kan vi utgå från att det nu på olika sätt sker ansträngningar att mobilisera styrkor för att stoppa och tränga tillbaka denna offensiv. Det finns åtskilliga huvudstäder som inte kan stå passiva för denna utveckling.

Och den humanitära utmaningen är också mycket omfattande. I går skrev jag om uppgiften om attr 150.000 människor lämnat Mosul. I dag talas det om att det snarare torde handla om cirka 500.000 människor som befinner sig på flykt.

Så det handlar om en mycket allvarlig utmaning såväl politiskt som humanitärt.

Tillsammans med försvarsminister Karin Enström har jag tillbringat en betydande del av dagen med att besöka den internationella s k Baltops-övningen i södra Östersjön.

Det är det 22:a året som även Sverige deltar i denna övning, och under ett antal år tillhörde också Ryssland kretsen av deltagande länder. Av lätt insedda skäl var det inte aktuellt i år.

Från F17 i Kallinge flög vi helikopter ut till det amerikanska ledningsfartyget Mount Whitney, och därifrån tog vi oss lite senare till också den svenska kustkorvetten Sundsvall för att se på övningen också ur det perspektivet.

Ett 40-tal enheter deltog i övningen, men det ryska signalspaningsfartyget liksom de uppvaktande flygplanen hade nog inga större svårigheter att hålla reda på det hela, eftersom det mesta av kommunikationen skedde via vanligt internet.

Det torde således inte kunna förbli en statshemlighet när det sändes ett mail från Mount Whitney till Sundsvall att Karin Enström och jag skulle uppskatta också en kopp kaffe. Och det levererades självfallet också.

Övningar som dessa blir allt viktigare för det svenska försvaret, och de har självklart också sin säkerhetspolitiska betydelse. Att samarbetet mellan de olika enheterna föreföll att fungera mycket väl var viktigt att kunna konstatera.

Men det var en lugn och behaglig dag i södra Östersjön. Mitt i allt passerade färjor mellan Sverige och Polen liksom fartyg på väg till såväl Ryssland som Estland förbi. Numera är Östersjön ett myckert trafikerat hav.

I morgon är det så Rom och mötet med European Council on Foreign Relations där som står på mitt program.

Och det blir diskussioner som kommer att spänna över olika europeiska kriser till situationen i Mellersta Östern med deltagande från såväl Saudiarabien som Iran – om nu inte den dramatiska utvecklingen i Irak ställer allt detta på ända.

6 Responses to Lugn dag på södra Östersjön

  1. bildterberg skriver:

    Tja, den demokratiseringsprocess som USA påbörjade 2003
    i Irak måste få lite tid på sig. Liksom demokratiseringen av Libyen.
    Kanske också Syrien kan få välsignas med denna globala
    demokratisering om Samantha Powers får som hon vill.

    Det man sår får man skörda.

  2. bildterberg skriver:

    Vilka ligger egentligen bakom attacken mot Irak?

    http://www.voltairenet.org/article184211.html

  3. bildterberg skriver:

    Den brända jordens taktik:

    http://rt.com/news/165628-ukraine-incendiary-bombs-phosphorus/

    Sist jag såg denna teknik användas var nog 2009 …

  4. bildterberg skriver:

    Om Polens inblandning i händelseutvecklingen i Ukraina:

    http://www.voltairenet.org/article184283.html

%d bloggare gillar detta: