Lite tur och retur Italien denna vecka

TABIANO: Detta blev för min del en mer privat helg här i norra Italiens underbara landskap och kulturella miljö. Och vädret har varit så bra man kan begära.

I morgon är det dock åter Stockholm som gäller.

I lördags installerades så Petro Poroshenko som Ukrainas nya president med vice statsminister Jan Björklund där representerade Sverige.

Om de olika samtal som fördes med Rysslands president Putin i samband med ceremonierna i Normandie kommer att leda till någon i grunden förändrad politik eller ej återstår att se.

Att Rysslands ambassadör i Kiev var med på installationsceremonin var dock ett gott tecken.

Mindre bra, för att uttrycka sig försiktigt, var dock att president Putin upprepade hotet om betydande ekonomiska åtgärder mot Ukraina om avtalet med EU undertecknas.

Det var det vi hörde redan när den ryska kampanjen började i augusti förra året, och vi borde ha lärt av misstaget att då inte reagera tydligt på dessa ryska hot.

De expertsamtal som förts mellan Ryssland och EU-kommissionen, och vars resultat redovisats offentligt, har tydligt visat att de ryska påståendena om att detta avtal skulle skada Rysslands ekonomi saknar varje grund.

Och mot bakgrund av också detta är det viktigt att vi tar upp de ryska hoten och de motåtgärder som kan bli aktuella till diskussion när EU:s utrikesministrar möts i Luxembourg nästa måndag.

Ukraina har rätten att välja sin egen väg, och det råder ju ingen tvekan om att såväl president dom premiärminister är angelägna om ett snabbt undertecknande av dessa avtal.

I dag har också generalen Sisi installerats som ny president i Egypten, och enligt diplomatisk praxis har vi formellt gratulerat honom.

Att det är en gratulation omgärdad med mycket starka reservationer är dock uppenbart.

Egyptens framtid ter sig nu mer oroande än på mycket länge med en situation för mänskliga rättigheter sämre än på mycket länge och avsaknaden av ansträngningar för att sätta ekonomin på säkrare fötter.

Subsidier från oljestaterna på Arabiska Halvön kommer i det långa loppet inte att räcka.

Och repression begränsar landets möjligheter och riskerar på sikt att leda till helt andra konsekvenser.

På tisdag blir det för min del fortsatt arbete i Stockholm, men på onsdag besöker jag tillsammans med försvarsminister Karin Enström den multinationella flottövningen Baltops i södra Östersjön.

Medverkan i multinationella övningar, oftast i regi av Nato, har ju blivit allt viktigare för vårt försvar, och har självfallet också vidare säkerhetspolitisk betydelse.

På torsdag och fredag har jag så lovat att delta i diskussioner på det årliga rådsmötet med European Council on Foreign Relations.

Detta har ju utvecklats till att bli en allt mer betydelsefull europeisk tankesmedja när det gäller de olika utrikespolitiska utmaningar vi står inför.

Och det äger detta år rum i Rom. Så det blir fram och tillbaka dit.

På Harpsund blir det så på måndag och tisdag viktigt informellt möte mellan Sveriges, Tysklands, Storbritanniens och Nederländernas statsministrar för att diskutera uppgifter för det europeiska samarbetet framöver.

Säkert kommer det att spekuleras åtskilligt om olika personfrågor i anslutning till detta möte, men än viktigare är självfallet diskussionerna om samarbetets mer politiska inriktning under de kommande åren.

Det kommer inte att saknas politiska utmaningar att hantera för de europeiska institutionerna.

4 Responses to Lite tur och retur Italien denna vecka

 1. Putin petrofied nar Petro brot avtalet med Ryssland och signerade avtalet med EU, det forsta han gjorde under instalationen, sa ingenting ”aterstar att se” annat an fortsatt pingponghot.

  Sa gar det nar haspen inte ar pa.
  Har vi fatt nagon om bakfoten har?

  Den lilla Tyskan Angela visste nog inte riktigt vad hon planerat i Normandy, trots allt.
  Kroppsspraket och ansiktsspraket mellan de tre blev en rysare!
  Karatemannens expressioner var nog det basta mellan de tre.
  Tony Abbott klamde sig in och tjyvlyssnade sa gott han kunde i dessa forsta moment av de 3’s narmanden.

  Hela varlden sag ”skadespelet” mellan de tre och alla tre forsokte inbilla oss att de inte var iakttagna av telelinsen. Gud sa barnsligt!
  Under tiden tuggade Obama tuggummi pa sakert avstand med en mode docka som bakgrund och The Queen fastspikad pa en stol.
  Hela varlden ar nu mer sarkastisk an nagonsin tidigare.

  Putin lyfte aldrig sitt ansikte uppat mot Choklad Kungens ansikte utan fokuserade heller Pralinens midja och hander, for sakerhets skull i handelse att latsasmotet mellan dem kunde bli handgripligt.

  Pa sa satt ar den rysska bjornen storst, till sist.

 2. Pa Torsdag och Fredag under det arliga radsmotet bor du hanvisa till Australiens relationer till USA och Kina, som tycks vara ett extraordinart bra exempel pa radvillheten for samtliga tre nationer.
  Man kan ocksa vanda pa steken och se det fran en andra eller tredje vinkel; USA’s relation till Australien och Kina eller vice versa x3.

  Att tva vanner kan bli tre tycks vara en historisk nedarvd omojlighet.
  Tva tycks forr eller senare lura den tredje partnern
  ”Din baste van och ovann” verkar vara ett staende ordsprak.

  Hur lange 28 ”vanner”kan vara vanner ar sannolikt bara en tidsfraga.
  Utbrytartankar finns redan starkt markerade inom EU. som nu alla vet.
  http://www.newstime2010.net/UK.html

 3. Latest news Australia, about ”Nationalism”:
  The Australian PM Tony Abbott is reflecting on excuding Putin from G-7 in Brisbane 2014.
  ABC late news.
  The World War II seems to continue at Normandy…
  I think that bloody war was finally ended by Russia?
  You may be wrong?
  It did not happen on the Swedish National Day 6 June…or I may be wrong?
  Nationalism in large is mainly a territorial dog business!

%d bloggare gillar detta: