Då Gdansk – i dag Maidan

WARSZAWA: En festlig polsk huvudstad, ett imponerande internationellt deltagande och en både angenäm och intressant kväll på det återuppbyggda Kungliga Slottet mitt i Warszawa.

Ceremonin för Solidaritets-priset var kvällens stora händelse – direktsänt på polsk TV – och jag hade förtroendet att tala som representant för den internationella nomineringskommittén.

Men den gäst som nog tilldrog sig störst intresse – i konkurrensen med USA:s president Obama – var nyvalda Petro Poroshenko från Ukraina.

Och i mycket kom denna polska kväll att handla om Ukraina.

I mitt lilla anförande sade jag också att på samma sätt som det var Gdansk som inspirerade oss för ett kvarts sekel sedan är det Maidan som inspirerar oss i dag.

Sedan blev det trevlig middag med små- och storprat om alla de frågor som råkar stå på den internationella dagordningen just nu.

Men i morgon är den stora dagen 4 juni ett kvarts sekel efter de halvfria val som välte den kommunistiska regimen i Polen över ända och ändrade Europas historia.

Det blir ståtliga ceremonier, och det blir tal också av president Obama.

Och när dessa nått sitt slut fortsätter jag härifrån till Kiev och de mer ekonomiskt inriktade diskussionerna där.

Vilket besök i ordningen i Ukraina detta blir för min del under det senaste året har jag vid det här laget nästan tappat räkningen på.

6 Responses to Då Gdansk – i dag Maidan

 1. Det ar skrammande att man inte sjalv kan se sitt eget verkliga ansikte utan att dra ut ogona en halv meter.
  Ingen i manniskans historia pa denna planet har sett sig sjalv.
  http://www.newstime2010.net/RIKSDAGSVALET_se.html
  Try it!! Be the first one!.

 2. Om vi istallet sedan pa det enklaste sattet vander vara ogon innat med ett lappkast finner vi en atomdriven autopilot som tanker for oss, bakom ansiktet. Det ar ju en annan fraga av likvardigt intresse att ”tanka” pa.

 3. Jojo p skriver:

  Om nu vänsterblocket vinner valet kommer jag inte att kunna följa utrikesnyheterna via denna blogg. Hur ska det gå?
  Har svårt att föreställa mig någon sosse som har drivet, ärligheten, kompetensen, språket, erfarenheten som Calle har.
  (Och då röstar jag ändå inte på Moderaterna).

 4. Sverige sitter med genom överlämnande av ett ratificerings instrument i konventionen om Eutelsat i sällskap av ett 50-tal länder och representeras däri av post och telestyrelsen. Eutelsat konventionen har dock alltjämt via sina nationella representanter tillsynsansvar över Parisbaserade Eutelsat s.a. bolaget. Ett bolag som i ett flertal ageranden frångått god affärssed genom att bryta ingångna avtal och på så vis exkludera nyhetskanaler som varit misshagliga den ena eller den andra regimen.
  http://www.zoominfo.com/p/Even-Eutelsat/1516430493

  Vilka konsekvenser har detta agerande haft frågar man sig?

  Livsmedellarm:
  På dagen en månad innan melamin mjölk skandalen blev offentligt omskriven stängde man olagligt enligt reportrar utan gränser från Eutelsats sida av NTD TV från W5 satelliten vars ocensurerade nyhetsrapportering nådde 50 miljoner kineser många av dessas spädbarn kunde uppenbarligen ha undvikit melamin mjölken om de blivit informerade tidigare än vad myndigheternas dröjande rapportering tillät.

  Eutelsat har vidare plockat bort oberoende nyhetskanaler till Georgien där 1K kanalen fick se sig ersatt av Gazprom media group.

  Vidare tvingades BBC bort från Hotbird 6 satelliten vars sändningar nådde ut över Iran.

  Summa summarum Eutelsat sa: s CEO skulle med säkerhet kunna få nytt jobb var som helst i EAU. Man kan även tänka sig att när Franska export kontrakt står på spel tas även misshagliga media upp till diskussion med motpartsländerna. Därför står EU där det står om man inte slår vakt om demokratisk yttrandefrihet vid dess utposter.

 5. Ordet ”kompetens” har säkert olika innebörd för en sanitetstekniker, en anställd inom parkförvaltningen, en svensk ingenjör, en officer – ja även för en politiker. En politiker som Carl Bildt t ex. Jag själv har en tydlig bild av innebörden av ordet ”kompetens”. Det innebär att man har djup och bred kunskap, god analytisk förmåga, ett sunt förnuft samt att man är handlingskraftig. I nedanstående lank så ser ni ett exempel på denna regeringerings kompetens eller ja… inkompetens. De är bara för dåliga och de kommer att få sparken I nästa val – inget kan förhindra det. http://navyskipper.blogspot.se/2014/06/ett-spel-for-gallerierna-med-stora.html

%d bloggare gillar detta: