Vecka med Warszawa och Kiev

STOCKHOLM: Så är jag då tillbaka hemma och börjar blicka framåt på den kommande veckans olika uppgifter.

Efter en måndag i Arvfurstens Palats flyger jag på tisdag till Warszawa för att vara där i samband med högtidligheterna 25 år efter det demokratiska val där som ju innebar slutet på den kommunistiska regimen och det sovjetiska väldet över östra Europa.

Och det är sannerligen ett minne värt att fira.

Uppbådet av gäster är ty följande betydande, med USA:s president Obama och Ukrainas tillträdande president Poroshenko som de som sannolikt kommer att tilldra sig den största uppmärksamheten.

På tisdag kväll är jag tillsammans med min polske kollega Radek Sikorski med och delar ut det första Solidaritets-priset, och det går till Krim-tatarernas legendariske ledare Mustafa Dzhemilev.

Efter festligheterna i Warszawa fortsätter jag senare på onsdagen till Kiev för att vara med dels på en större konferens om de frihandels- och samarbetsavtal som EU nu kommer att ingå med Ukraina, Moldavien och Georgien och vad de kan komma att betyda och dels en konferens om möjligheten för framtida svenska investeringar i Ukraina.

Inte minst från rysk sida drevs det ju länge en tämligen omfattande desinformationskampanj mot dessa avtal, och det är inte minst i ljuset av denna som vi nu samlar olika ekonomer och andra för en diskussion om de betydande fördelar som ju ligger i dessa avtal.

Där kommer vi också att ha möjlighet att diskutera de överläggningar kring dessa som ju ägde rum mellan EU-kommissionen och Ryssland i början av detta år, och som inte saknade intresse.

Under veckan håller ju också G7-länderna sitt toppmöte i Bryssel, och där kommer självfallet frågan om Ukraina och Rysslands politik att vara ett mycket viktigt ämne. Att Ryssland på ett eller annat sätt sanktionerar de väpnade grupper som nu kommer in i östligaste Ukraina kommer alldeles säkert att påverka diskussionerna där.

Från Bryssel fortsätter åtskilliga under fredagen till Normandiet för att fira minner av den allierade landstigningen 1944.

Att president Putin kommer dit representerande en av det andra världskrigets allierade segrarmakter är en sak, men viktigt är att Ukrainas Poroshenko också kommer som representant för samma makt. Hur den dynamiken kommer att utvecklas återstår att se.

Och på lördag sker så den mer officiella installationen av Poroshenko som Ukrainas nya president.

Att han fick över 54% av de avgivna rösterna var viktigt, men än viktigare var att han vann mer eller mindre överlägset i landets alla regioner.

Alla tidigare presidentval har visat upp en tydlig skillnad i resultat mellan landets västra och östra delar, men nu har krisen med Ryssland och självfallet inte minst invasionen och annekteringen av Krim enat nationen på ett sätt som tidigare inte hade varit möjligt.

3 Responses to Vecka med Warszawa och Kiev

  1. Kerstin Martinson skriver:

    lösenord ???

  2. Tack för Nyhetsbrev

    Så bra att Poroshenko blev enhetligt vald till Ukrainas nye president och bra att han fick över 54 % av de avgivna rösterna och att han vann stort i landets alla regioner. En seger för demokratin och för en enad nation.

%d bloggare gillar detta: