Och i dag också Stockholm Internet Forum

STOCKHOLM: Onsdag av lite ovanligt snitt med anledning av de annalkande helgerna.

Regeringssammanträde och därefter konselj med Kungen på Slottet inledde dagen.

Och lagom till den senare kom Fredrik Reinfeldt tillverka från Bryssel och gårdagens viktiga middag där.

Europeiska Rådets ordförande gavs, klokt nog, uppdraget att med såväl Europaparlamentets nya gruppledningar som med de olika medlemsstaterna sondera de olika personfrågor som nu blir aktuella, och främst bland dessa ny ordförande i Europakommissionen.

Det blir nu toppmötet 26-27 juni som blir den viktiga diskussionen, och förhoppningsvis avgörande, i denna fråga.

Att det finns ett starkt stöd gör EPP:s toppkandidat Jean-Claude Juncker är inte förvånande. Han är utan tvekan en mycket kompetent person – vi känner varandra väl sedan åtskilliga år tillbaka.

Men viktigt är att det växer fram en lösning som har ett brett stöd, och som inte gör att väsentliga intressen inför de kommande åren känner sig överkörda.

Skulle det senare bli fallet kan det ju leda till väsentliga besvär längre fram.

Viktigt är ju också att fokusera på de olika utmaningar i sak som EU står inför under de kommande åren, och se till att vi får den bästa möjliga besättningen av personer för att klara dessa.

Och det kräver såväl kompetens som trovärdighet och förankring för besättningen i dess helhet.

Alldeles enkel är den ekvationen sällan, men med klokskap från alla bör det vara fullt möjligt att hitta bra lösningar.

Från konseljen bar det för min del direkt till Stockholm Internet Forum och dess diskussioner.

Att jag fokuserade på friheten på och friheten för nätet var naturligt.

Frågorna är ännu viktigare dag än när vi hade vårt första Stockholm Internet Forum 2011. Just nu hade jag bl a anledning att peka på den aktuella situationen också i dessa avseenden i Thailand.

Även frågorna om övervakning är viktiga, och här utgår ju mycket av diskussionen från de sju principer som jag presenterade på cyberkonferensen i Seoul hösten 2013.

I åtskilliga länder tycker jag nog att diskussionen nu rör sig i just denna riktning, även om mycket självfallet återstår.

Utslaget nyligen i European Court of Justice när det gäller det s k datalagringsdirektivet visar ju tydligt på detta.

Och jag pekade på alla de utmaningar som ligger i att vi nu går mot ett globalt nätverkssamhället. Det handlar inte bara om en utveckling mot ”the Internet of things” utan om en utveckling mot ”the Internet of everything”.

Och i detta ligger såväl enorma möjligheter som mycket betydande utmaningar.

Den politiska diskussionen i våra olika länder börjar bara ana dimensionerna av dessa.

4 Responses to Och i dag också Stockholm Internet Forum

 1. Svenska Google Sok ar ett rattbo!!!
  Kolla: Ture Sjolander Carl Bildt.
  Pa engelska Google Image Search

 2. tomy crowning skriver:

  Hej Carl Bildt!
  Jag är upprörd! Kan du tänka dig att du och alla andra folkvalda i regeringen blir bortkuppade av en militärjunta. -Du blir satt i fängelse och juntan arresterar din dotter eller son…..Detta händer i Thailand nu. Ett Thailand många svenskar älskar…..USA har infört restriktioner på att resa till Thailand….Ingen american ska åka dit om det absolut inte är nödvändigt. -Den Thailändska majoriteten är överkörd igen av landets militär. -De är FÖRBANNADE! -Minns 2010. Ska svenska backpackers åka dit? -Ska svenskar köpa hus där? -Tänk om detta hänt i Spanien……….Läs The New Mandala om du vill lära dig mer om Thailand. Jag bor där på vintern sedan 7 år. Människorna i byarna är riktigt RIKTIGT FÖRBANNADE. -Eliten har tagit deras demokrati igen…..De har vunnit varje val sen början av 1990. -Eliten tar makten med gevär….De försöker kämpa för demokratin utan våld….men det tycks inte fungera……Nu är det en häxjakt på demokratins kämpar. -De kör sin propaganda…..Demokratikämparna (de röda) köper röster, Thaksin är korrupt (INTE sant Läs The New Mandela eller Harvard Report). Detta är GÖRING PROPAGANDA. -Samtidigt är Sverige fullständigt lamt. -DET ÄR DAGS FÖR SANKTIONER!!!!!!!! Thailand befinner sig nu mellan Burma och Nordkorea. -Svenskar åker det på semester och köper hus…..OVETANDE! -DETTA är någonting som INTE kan fortgå!

  Carl! Gör en bra sak till! Befria Thailändarna från diktaturen…De FÄNGSLAS, HOTAS, CENSURERAS, och FASCISMEN och RASISMEN (majoriteten kommer från norra, nordöstra thailand), De ska hållas i fattigdom…..neddrogade så att sexindustrin fungerar. CARL….PLEASE…..Du har makten….Prata med Katrin Aschby och inför HÅRDA SANKTIONER. -OCH sprid den RÄTTVISANDE BILDEN!.

  Jag håller….och HOPPAS på dig!

  Tommy

%d bloggare gillar detta: