Inför viktiga valvakor – och kommande veckan

STOCKHOLM: En strålande valdag, och att döma av intrycket vid vallokalerna under dagen kommer valdeltagandet att bli bättre än bara dåligt.

Och blir så fallet är det en betydande och viktig framgång. De bulletiner som annars kommer in nu på eftermiddagen från andra länder förefaller mindre imponerande.

I kväll blir det så tredubbel valvaka – vårt eget val till Europaparlamentet, detta val i dess helhet och så självfallet det viktiga presidentvalet i Ukraina.

Och från det senare hoppas jag att det kommer de första prognoserna rätt tidigt under kvällen. EP-valets första prognoser kommer nog att komma lite senare, och mer tydliga resultat vid 23-tiden.

Också från Ukraina kommer rapporter om ett gott valdeltagande i den alldeles övervägande delen av landet.

Mitt på dagen i morgon får vi så bedömningen från de internationella valobservatörerna – mer än 1.000 personer – och det blir alldeles självklart mycket viktigt.

För statsminister Fredrik Reinfeldt stundar nu viktiga dagar med först nordiskt statsministermöte i Island i morgon och sedan direkt därifrån till Bryssel och middagen med EU:s stats- och regeringschefer på tisdag kväll.

Den kommer att diskutera arbetet med att utse bl a ny kommission i nära samarbete med parlamentet och i ljuset av det valresultat vi kommer att få se senare i kväll, men också valet i Ukraina och inte minst Rysslands agerande i förhållande till det.

Får valet i huvudsak grönt ljus – med undantag för de områden där Ryssland eller pro-ryska separatister förhindrat dess genomförande – av de internationella observatörerna så måste dess resultat självfallet respekteras av alla.

I morgon tar jag här i Stockholm emot Mongoliets utrikesminister Luvsanvandan Bold för lunch och för överläggningar.

Landet mellan Ryssland och Kina har ju utvecklats till ett land med tydliga och viktiga demokratiska ambitioner, och det har ju också gjort det naturligt att utveckla närmare relationer.

Mongoliets president var ju här i Stockholm 2012, och själv var jag i Ulan Bator våren 2013 i samband med ministermötet med Community of Democracies.

Samtalen med Mongoliet kommer naturligt att föra över till mina kommande dygn med de internationella nätfrågorna eftersom det är Mongoliet som övertagit ordförandeskapet i Freedom Online Coalition och kommer att stå värd för dess nästa ministermöte i maj 2015.

Det är Anna-Karin Hatt som inleder årets Stockholm Internet Forum på tisdag, medan jag parallellt leder det första mer formella mötet med den Global Commission on Internet Governance http://www.ourinternet.org som ju tillsattes i början av året, men vars arbete avvaktat en del andra processer på området.

Vi möts till middag redan i morgon kväll. Och innan dess kommer delar av kommissionens ledamöter också att ta del av prognoser på teknikutvecklingen hos Ericsson.

Till vårt möte kommer också OECD:s generalsekreterare Angel Gurría, och OECD kommer att spela en viktig roll i vår kommissionens arbete under de kommande åren.

Stockholm Internet Forum http://www.stockholminternetforum.se med sina hundratals deltagare från hela världen blir viktigt, och jag kommer att försöka att summera upp en del av diskussionerna när vi kommer fram till onsdagen och den avslutande sessionen.

5 Responses to Inför viktiga valvakor – och kommande veckan

 1. flyktingar skriver:

  Idag kan vi konstatera att illusionen om det ”moderna Europa” krackelerar betänkligt och att bakom skymtar bekanta långa skuggor från det förgångna.

  Var ligger EU:s utrikespolitiska trovärdighet, som partner idag? I Ukraina? I Mellanöstern? EU:s inre politiska stabilitet och höga svansföring är idag starkt komprometterade.

  De nationella politiska etablissemangen i EU har manövrerat ut sig själva. Det har skett genom bekvämt önsketänkande långt från vanliga människors vardag i när och fjärran. Därmed har man förrått sin roll på ett oansvarigt sätt. Vilket block i svensk politik kommer att ta initiativet till att rita om grunden till sin politiska agenda? Det handlar om ren och skär överlevnad.

 2. Nu när Ukraina fått en ny president kanske kan vara lämpligt tillfället att komma ihåg det du sa för 3 veckor sedan ”Those responsible for all the deaths in Odessa must be brought to justice.” och framföra till den nya presidenten.

 3. Kachina skriver:

  De nationella politiska etablissemangen i EU har manövrerat ut sig själva, men det handlar inte längre om blockpolitik utan om vilka individer som kommer att ta initiativet till att rita om samhällssystemet i sin helhet. Det handlar om ren och skär överlevnad för den här civilisationen, fattig som rik.

  Den väg vi följt de senaste trettio åren leder rakt ner i avgrunden.

 4. Mikael Odenberg skriver:

  Fyrdubbel valvaka, faktiskt. Presidentvalet i Litauen ska inte glömmas bort!.

%d bloggare gillar detta: