Och nu till Göteborg

PÅ TÅGET: I all hast hanns det inte med några reflektioner på denna plats i går kväll, vilket jag självfallet beklagar.

Det var en fortsatt dag med EU-kampanj, och därtill i strålande solsken och inspirerande värme.

När Anders Borg och jag hade torgmöte vid Åhléns i Stockholm city mitt på dagen var det varmt som på en högsommardag.

Och nu sitter jag på tåget till Göteborg tillsammans med Anna Maria för en dag av diskussioner och besök där för att inspirera så många som möjligt att gå och rösta i EU-valet senast på söndag.

Det blir också ett besök i Göteborgs hamn som ju är en mycket viktig del av Sveriges förbindelser med världen i övrigt och spelar en viktig roll för vår handel.

Jag besökte ju det stora danska rederiet Maersk i Köpenhamn i måndags, och detta blir på sitt sätt en bra uppföljning på diskussionerna då.

Samtidigt med EU-kampanjen är det självfallet viktigt att hålla kontakt med utvecklingen i omvärlden.

I Ukraina fortsätter våldet i de allra östligaste delarna samtidigt som det nu finns tydliga tecken på att de stora ryska truppkoncentrationerna längs landets gränser börjar att dras tillbaka.

Det är självfallet positivt, och jag skulle anta att det sätter ner moralen något hos de pro-ryska separatister i östra Ukraina som nog sett sig som en förtrupp för en rysk invasion.

Valet på söndag blir mycket viktigt, och hur Ryssland reagerar på det också av stor betydelse. I den absoluta huvuddelen av Ukraina fortsätter valrörelsen lugnt, fritt och fredligt.

Petro Poroshenko leder tydligt i samtliga opinionsundersökningar, men det är nog fortfarande sannolikt att det kommer att krävas en andra valomgång.

Vi känner varandra väl efter mina olika besök i Ukraina och ett antal informella besök han gjort i Stockholm och Visby på min inbjudan under de senaste åren.

Om det finns uppmuntrande drag i utvecklingen i Ukraina just nu kan samma sak inte sägas om det som sker i Thailand, där ju armén nu i en uttalad kupp tagit över regeringsmakten i landet.

De djupgående motsättningarna i Thailand måste förr eller senare lösas på demokratisk väg, och jag vill hoppas att det vi nu ser, och som inte är acceptabelt, inom en relativt nära framtid skall leda tillbaka dit.

Thailand är ett viktigt land för Sverige och många svenskar, och det är självfallet att vi följer utvecklingen mycket noga.

Men just nu glider vi fram genom ett sommarfagert Södermanland på väg mot Västkusten och dess metropol Göteborg.

Sent i kväll är vi tillbaka i Stockholm igen, och den sista dagen av denna EU-kampanj kommer jag ett tillbringa där tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

4 Responses to Och nu till Göteborg

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Civiliserat ställe den där metropolen..

 2. K R skriver:

  Du och Din fru har bägge politiska heltidsuppdrag.
  Ser du inte en risk med politiska familjer?

 3. Camilla Lien skriver:

  Reblogga detta på Camillas Värmdöblogg.

 4. Pipl Havaet skriver:

  Bildt pratar så mycket om tillbakadragande av ryska trupper o nedtrappningen i Ukraina. Den 23 maj fick USA robotkryssaren Vella Gulf i Svarta havet för att stödja kuppregeringen. 2 dagar före presidentvalet. Just vad behövs för nedtrappningen. USA räknas ju inte som vapenhot by default så att säga. Bara Ryssland som gäller.

%d bloggare gillar detta: